Jong Oranje teleurgesteld: ‘We hadden het verdiend vandaag’

De Jong Oranje Heren strandden donderdagmiddag in de kwartfinale van het WK U21 in India. Over 70 minuten bleek Australië het meest effectief en dus gaan de Aussies door naar de halve finale en wacht voor Nederland de strijd om plek 5 t/m 8.

Na afloop van het duel blikten bondscoach Eric Verboom, aanvoerder Thierry Brinkman en Bram van Groessen terug op het duel. Het algehele gevoel wat overheerste bij de drie was: er had meer in gezeten vandaag.

Goed herpakt

Verboom: ”De start van de wedstrijd was prima. We hadden ze onder druk, konden zelf makkelijk uitverdedigen en liepen er bij hun steeds door. Daarna verloren we een klein beetje de grip, maar ik ben trots op de jongens hoe ze zich in de tweede helft hebben herpakt. We creëerden kansen, pakten corners, een bal die er via de binnenkant van de paal uitvliegt, noem het maar op. En hun eerste kans valt er dan wel in. Tja.’

Kansen afmaken

Jong Oranje had het aan einde van de eerste helft moeilijk en ging rusten met een 0-1 achterstand. In de tweede helft rechtte de Oranjemannen de rug, namen ze het initiatief over van Australië en viel de gelijkmaker uit een corner van Jip Janssen. Maar het ontbrak de ploeg van Verboom vandaag verder aan effectiviteit.

Thierry Brinkman, de aanvoerder van Oranje kijkt kritisch terug op de gemiste kansen: ‘We hadden het momentum in de tweede helft. Die opgelegde kans aan het begin had ik gewoon moeten binnenschieten. Zo veel kansen krijg je in deze wedstrijden niet en als je die dan niet maakt is het wachten tot hij aan de andere kant wel valt. Daar baal ik ontzettend van.’

Plek 5 t/m 8

Nu Nederland de strijd om de medailles heeft verloren, is het toernooi voor spelers en staf nog niet over. Er wachten Jong Oranje komend weekend nog twee wedstrijden in de strijd om plek 5 t/m 8. Verboom: ‘Ja, dat is een troostprijs ja, maar aan de andere kant zijn hier we hier om te leren en op dit niveau te acteren en wedstrijden te spelen. We gaan nu voor de vijfde plaats.’

Jong Oranje speelt zaterdag om 09:00 eerst tegen Jong Spanje. Wint Nederland deze, dan wacht zondag het slotduel van dit WK U21 met de strijd om plek 5 tegen de winnaar van Argentinië – Engeland. Bram van Groessen: ‘We hebben nog twee mooie duels te spelen in drie dagen. Daar gaan we ons zeker nu op focussen. We moeten nu goed herstellen, want het toernooi is zeker nog niet afgelopen.’