Bukkens schiet Jong Oranje in laatste minuut naar winst op Spanje

Jong Oranje Heren heeft vrijdag op het WK onder 21 in Bhubaneswar een heerlijk gevecht gewonnen van Spanje, de sterkste tegenstander van de poule. Nederland gaf een 2-0 voorsprong uit handen, moest de laatste minuten eerst met negen en vervolgens met tien man zien te overleven, maar won alsnog dankzij een goal van Miles Bukkens één minuut voor tijd (3-2). Door de winst heeft Nederland zich geplaatst voor de kwartfinales.

In vergelijking met afgelopen donderdag, toen Jong Oranje met 12-5 over Zuid-Korea heen walste, was het veld in het lege Kalinga Stadium deze keer geen speeltuin voor de jonge honden van de ploeg van Michiel van der Struijk. Met Spanje trof Jong Oranje namelijk een veel sterkere tegenstander, die Nederland tot het uiterste dwong. Op karakter sleepte Jong Oranje de overwinning binnen, na een slechte tweede helft waarin de 2-0 voorsprong werd verspeeld.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd. Na negen minuten eindigde een balletje van Guus Jansen op een Spaanse voet, wat de eerste strafcorner van de wedstrijd opleverde. Luke Dommershuijzen sleepte de bal laag op het lichaam van de lijnstop, waardoor Nederland een strafbal kreeg. Net als tegen Zuid-Korea was het verdediger Sheldon Schouten die hem mocht nemen. Toen scoorde hij er één én raakte hij de paal, deze keer pushte hij de bal rechts onderin op de plank: 1-0.

Guus Jansen valt Miles Bukkens in zijn armen nadat hij de 2-0 heeft gescoord. Foto: Worldsportpics/Adimazes

Bukkens miste de kans op 3-0, waarna meteen de 2-1 viel

Achterin stond Oranje op dat moment als een huis. Dankzij een aantal prachtige intercepties kreeg de ploeg het voor elkaar dat Spanje de hele eerste helft niet één serieuze kans creëerde. Ondertussen gingen de Jong Oranje Heren op jacht naar de 2-0, maar ook zij hadden moeite om in scoringspositie te komen. Dat lukte wel een keer via Casper van der Veen, maar hij miste een grote kans. Later in het tweede kwart wist Jong Oranje uit een razendsnelle counter alsnog te scoren, via Guus Jansen, die een pass van Miles Bukkens heerlijk binnengleed. Feitelijk was er op dat moment niets aan de hand voor Nederland.

Maar halverwege het derde kwart vocht Spanje zich terug in de wedstrijd, in een minuut waarin Jong Oranje dichtbij de 3-0 was, maar uiteindelijk de 2-1 viel. Met een knappe actie op de achterlijn kwam Miles Bukkens de cirkel binnen, waarna zijn schot eerst de lat raakte en vervolgens de paal. Spanje verdedigde uit en counterde het hele veld over, waarna Borja Lacalle met een backhandschot de 2-1 binnenschoot. Een domper voor Nederland, dat misschien wel de genadeklap had kunnen uitdelen, maar nu nog vol aan de bak moest.

Borja Lacalle heeft zojuist namens Spanje de aansluitingstreffer gemaakt. Foto: Worldsportpics/Adimazes

In de slotfase stond Nederland even met negen tegen elf

Toen Bukkens vlak voor het einde van het derde kwart een overtreding maakte en een strafcorner weggaf, werd het allemaal nog erger voor Nederland. Vanaf kop cirkel sleepte Pau Cunill de bal via de binnenkant van de linkerpaal in het doel: 2-2. Binnen een paar minuten was de wedstrijd volledig gekanteld.

Ook het laatste kwart lag het momentum in eerste instantie volledig bij Spanje. Het was aan keeper Flip Wijsman te danken dat Nederland op de been bleef. Tot twee keer toe voorkwam hij met een belangrijke redding de 2-3. Ondertussen moest Nederland de laatste minuten eerst met negen en vervolgens met tien man zien te overleven, door een groene kaart voor Silas Lageman en een onnodige gele kaart voor Guus Jansen.

Max Caldas, bondscoach van het A-team van Spanje, is in Bhubaneswar aanwezig als assistent van Jong Spanje. Foto: Worldsportpics/Adimazes

Ondanks de ondertalsituatie hield Nederland vertrouwen en bleef het de aanval zoeken, jagend op de winst. In die fase versierde Nederland knap maar liefst drie strafcorners. Telkens was het Dommershuijzen die mocht slepen, maar elke keer werd zijn sleeppush gekraakt. Bij de laatste poging wist Bukkens in de rebound te scoren, waardoor de winst alsnog naar Jong Oranje ging. Een prachtige overwinning voor Nederland, dat na het freewheelen tegen Zuid-Korea nu ook veerkracht heeft getoond.