Geweldig spelend Jong Oranje Europees kampioen

Jong Oranje Heren heeft zaterdag in Gent het EK U21 gewonnen. Het team van bondscoach Jesse Mahieu was in de finale tegen Duitsland met 3-1 te sterk. Daarmee is Duitsland, onder leiding van de Nederlander Rein van Eijk, onttroond als Europees kampioen.

Nederland en Duitsland zijn geen onbekenden van elkaar. Der Klassiker stond eerder dit EK U21 al op het programma. Een duel waar Nederland gemixte gevoelens aan overhield.

In de tweede groepswedstrijd in Poule B gaf de ploeg van Mahieu namelijk een 2-0 voorsprong uit handen. Uiteindelijk deelden de finalisten van dit Europese kampioenschap de punten, door twee late treffers van de titelverdediger in het laatste kwart.

Een innige omhelzing tussen aanvoerder Silas Lageman en Floris Middendorp. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Dat Jong Oranje en hun Duitse leeftijdsgenoten het tot de finale schopten, lag in lijn der verwachting. Beide teams zijn van een ander kaliber dan de rest van de deelnemende landen op dit EK. Zo had Oranje in de poulefase – hoewel de uitslag anders doet vermoeden – weinig moeite met Frankrijk (4-3) en werd Oostenrijk van het kastje naar de muur gestuurd (7-0).

Duitsland won in de groepsfase op hun beurt met 8-1 van de Oostenrijkers en Frankrijk werd met 2-0 verslagen. In de halve finale rekenden de Duitsers vrijdag eenvoudig af met gastland België (3-0). Oranje won in de strijd om een finaleplaats met dezelfde cijfers van Spanje.

Casper van der Veen en Miles Bukkens peppen elkaar op vlak voor de afslag. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Een voorbode voor de eindstrijd, zo bleek een dag later. Beide ploegen gaven elkaar nauwelijks de ruimte om echt lekker in hun eigen spelletje te komen. De video-analisten hadden hun huiswerk goed gedaan. Nederland – Duitsland was een finale waar je van tevoren op hoopte. Een echte kraker waar ieder duel voor de volle tweehonderdprocent werd uitgevochten. Tot groot genoegen van het ramvolle complex van hockeyclub Gantoise.

Hortensius raakt de paal

Het eerste wapenfeit was voor de Duitsers. Vanaf de achterlijn, vanuit haast onmogelijke hoek, probeerde Elian Mazkour Oranje-doelman Steven Verhoogt te verrassen. Dat lukte de Duitser aardig, ware het niet dat de paal redding bracht voor Oranje. Nog geen twee minuten later was Nederland via Casper van der Veen levensgevaarlijk. De spits van Bloemendaal haalde met zijn backhand verwoestend uit, maar vond het zijnet.

Nederland – Duitsland was een echte kraker waar ieder duel voor de volle tweehonderd procent werd uitgevochten. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Het was voor Oranje het startsein van een enorme aanvalsdrang in het tweede kwart. De grootste kansen waren voor Duco Telgenkamp en Olivier Hortensius. Eerst vuurde Telgenkamp uit de draai een hard schot, maar redde de Duitse keeper Jean-Paul Danneberg. Een paar minuten later was Danneberg kansloos op de tip-in van Hortensius, maar tot afgrijzen van de aanvaller van Rotterdam belandde de bal op de paal.

Het was diezelfde Hortensius die kort voor rust, bij het versieren van de eerste strafcorner, het publiek nog even opzweepte. Het leek het laatste zetje dat de ploeg van Mahieu nodig had. De eerste corner van Oranje werd er nog knap uitgelopen door Antheus Barry, zij het onreglementair met zijn voet. Opnieuw een strafcorner dus. En die was wel raak. Floris Middendorp verlengde de krachtige sleeppush van Luke Dommershuijzen: 1-0.

Wereldgoal Telgenkamp

Oranje controleerde de wedstrijd, speelde de bal geduldig rond en probeerde zo nu en dan diepgang te vinden. Tot het moment van de wedstrijd kwam, in de 38e minuut. Telgenkamp schoot de cirkel in, speelde zijn directe tegenstander uit alsof ‘ie er niet stond en haalde vervolgens verwoestend uit met zijn backhand. Keeper Danneberg stond erbij en keek ernaar. Eigenlijk had Danneberg het schot alleen maar gehoord. De bal vloog werkelijk waar geweldig in de kruising: 2-0.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Die dreun kwam hard aan in het Duitse kamp, dat vrijwel nauwelijks meer over de eigen helft kwam. Maar Oranje was gewaarschuwd, denkend aan die ene groepswedstrijd eerder dit toernooi tegen de Duitsers. Coach Mahieu bleef zijn mannen dan ook van minuut tot minuut bij de les houden.

Dat lukte Jong Oranje. Het vergrootte zelfs de voorsprong. Luke Domershuijzen tikte de bal met een buikschuiver in het Duitse doel. En dat terwijl Jong Oranje met een man minder op het veld stond na de groene kaart van Floris Middendorp.

Feest bij Jong Oranje en teleurstelling bij Duitsland na de finale van het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Duitsland kwam er nauwelijks aan te pas en kreeg pas na 52 minuten zijn eerste strafcorner van de wedstrijd. Phillip Holzmueller scoorde uit een tip, maar bij Duitsland leefde ook het besef dat de wedstrijd al gespeeld was. Tien seconden voor tijd gingen de armen van de spelers van Jong Oranje al in de lucht. Een verdiende overwinning en Europese titel voor de mannen van Mahieu.

Nederland-Duitsland 3-1 (1-0)
30. Floris Middendorp 1-0 (sc)
38. Duco Telgenkamp 2-0
49. Luke Dommershuijzen 3-0
52. Phillip Holzmeuller 3-1 (sc)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de finale van het EK U21 in Gent tussen Jong Oranje en Duitsland


2 Reacties

  1. Mark Bouwman

    👍

  2. martijn-oostveen

    Geweldig resultaat. Gezien het aankomende talent van zowel de jongens als de meisjes, ziet de toekomst voor Oranje er voorspoedig uit!


Wat vind jij? Praat mee...