Menno Boeren: ‘We moeten de wedstrijd zakelijk uitspelen’

In de slotfase verspeelden Jong Oranje Heren maandag een 2-0 voorsprong in de poulewedstrijd tegen Duitsland. Het werd uiteindelijk 2-2. Toch voelde het gelijkspel niet aan als een verlies meent Menno Boeren. ‘Verlies is niet het goede woord. We hebben goed gehockeyd. Het is alleen jammer dat we het hebben weggegeven. Maar overall ben ik tevreden.’

En dat mag de vice-aanvoerder van Jong Oranje ook zeker zijn. De ploeg van bondscoach Jesse Mahieu speelde andermaal ruim drie kwarten een goede wedstrijd, maar slaagde er in tegenstelling tot het duel een dag eerder tegen Frankrijk niet in de winst over de streep te trekken.

Boeren zag na afloop de parallellen met de wedstrijd tegen de Fransen. ‘Tot en met kwart drie hebben we goed gehockeyd en aan ons plan vastgehouden. We willen en kunnen hockeyen, maar we moeten de wedstrijd zakelijk uitspelen. We moeten rustiger aan de bal zijn en onze momenten kiezen.’

Achterin

De twee tegendoelpunten uit de strafcorner waren zuur, want tot de slotfase had Jong Oranje de zaken achterin goed voor elkaar. ‘Steven (Verhoogt keeper, red.) heeft in de hele wedstrijd drie corners tegen gekregen en twee keer de bal aangeraakt. Dat is een compliment naar de ploeg toe.’

Menno Boeren aan de bal voor Jong Oranje tegen Duitsland op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

‘Duitsland is een moeilijke ploeg om tegen te spelen’, gaat Boeren verder. ‘In de voorbereiding hadden we van hen verloren, maar we hebben nu laten zien dat er rekening met ons moet worden gehouden.’

Jong Oranje kende een prima start tegen Duitsland, de titelverdediger die in de eerste wedstrijd Oostenrijk (8-1) onder de voet had gelopen. De eerste strafcorner na vier minuten werd direct benut door Miles Bukkens. Die voorsprong werd na rust verdubbeld door Olivier Hortensius. De speler van Rotterdam schoot vanaf de linkerkant de bal diagonaal kiezelhard tegen de touwen.

Ik speel al mijn hele leven met hem en in de jeugd schoot hij ze er ook vanuit alle hoeken in Menno Boeren over het doelpunt van Olivier Hortensius tegen Duitsland

‘Het is een beetje het kenmerk van Olivier’, lacht Boeren als hij praat over het doelpunt van zijn clubgenoot. ‘Ik speel al mijn hele leven met hem en in de jeugd schoot hij ze er ook vanuit alle hoeken in. Dus ik was niet verbaasd over dit doelpunt.’

Met Boeren, Hortensius, Pepijn van der Heijden en Guus Jansen is Rotterdam met vier spelers de hofleverancier van Jong Oranje. ‘Het zegt over de club dat ze de jeugd de kans geven om minuten te maken in de Hoofdklasse.’

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Die minuten in de Hoofdklasse leidden ertoe dat Boeren samen met Jansen afgelopen seizoen meetrainden met het ‘grote’ Oranje. ‘Het is wel even iets anders dan bij Jong Oranje. Het gaat nog sneller, het is een tikkeltje harder en de jongens zijn fysiek gezien nog sterker. Ik heb geleerd altijd maximaal te geven, niet alleen in de wedstrijd maar ook in de training. En ik hoop natuurlijk een keer mijn debuut te maken.’

Op drempel halve finales

Maar eerst het EK in Gent. Met vier punten uit twee wedstrijden heeft Jong Oranje een goede uitgangspositie om zich te plaatsen voor de halve finales. Dan mag de ploeg in de laatste groepswedstrijd woensdag (11.00 uur, red.) tegen Oostenrijk geen steken laten vallen. De Oostenrijkers speelden maandag in hun tweede pouleduel met 0-0 gelijk tegen Frankrijk.

Menno Boeren (r) in de catacomben voorafgaand aan het duel tegen Duitsland op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

‘Hierdoor mogen we ze niet onderschatten’, zegt Boeren die dan tegenover zijn nieuwe clubcoach staat. Robin Rösch is namelijk de bondscoach van de Oostenrijkers. ‘Ik heb hem eergisteren even gesproken op het complex. Even informeel kennismaken. Dat was wel leuk.’