Oppermachtig Jong Oranje wint eerste WK-duel met 7-2

De Jong Oranje Heren hebben vrijdag op het WK U21 in Lucknow hun visitekaartje afgegeven. De mannen van bondscoach Eric Verboom wonnen in het Major Dhyan Chand Stadium met grote overmacht van het zwakke Maleisië met (7-2). Thierry Brinkman was met zijn sterke spel man of the match. Met een brede grijns op zijn gezicht blikt Brinkman na afloop terug: ‘Dit was een redelijk overtuigende overwinning ja. Dat we aan het einde wat verslapten was misschien logisch, maar dat is zeker ook nog wel een aandachtspuntje en moeten we verbeteren.’

Onder toeziend oog van een paar honderd supporters begon Nederland wat gespannen aan de wedstrijd. De ploeg leek te zoeken naar het juiste ritme en was in de openingsfase niet in staat om een goed verzorgde aanval op te zetten. Toch was daar ineens een grote kans toen Terrance Pieters iets over de middenlijn de bal wist te onderscheppen. Geflankeerd door twee Maleisische verdedigers sprintte hij de cirkel binnen, maar zijn schot werd gekeerd door de Maleisische doelman Muhammad Zaimi Mat Deris.

LUCKNOW (India) - Junior World Cup hockey U21 for men . Netherlands v Malaysia . Drinken voor de wedstrijd. COPYRIGHT KOEN SUYK

(c) Koen Suyk

Op stoom

Halverwege de eerste helft raakte Oranje op stoom. Meer en meer verschoof het spel zich richting het Maleisische doel. Thierry Brinkman was met een harde backhand in de achttiende minuut dichtbij de openingstreffer, maar Zaimi Mat Deris plukte de bal knap uit de rechterbovenhoek. Een minuut later was het wel raak. Thijs van Dam schoot van dichtbij raak en tekende daarmee voor Oranje’s eerste treffer op dit WK.

Klasseverschil

De ban was gebroken en Oranje vertaalde het grote klasseverschil op papier naar het veld. Terrance Pieters sleepte met veel kracht de eerste strafcorner van de wedstrijd op de borst van de keeper. In de rebound was Thierry Brinkman alert en hij sloeg de bal zonder na te denken langs de doelman tegen de touwen. Oranje bleef hierna gas geven en Maleisië kon alleen maar in de achteruit. Toen Bram van Groesen twee minuten voor rust de derde strafcorner van het duel mocht nemen en afvuurde, gingen de armen van coach Eric Verboom de lucht in. 3-0.

Na rust bleef het eenrichtingsverkeer in Lucknow en oogde Oranje gretig en ambitieus. Na een prachtige combinatie over de linkerflank, die hij zelf opzette, rondde Terrance Pieters koeltjes af. Vijf minuten later verscheen ook de 5-0 op het scorebord, dankzij Daniel Aarts die geheel vrijgelaten kon binnenslaan. Nog weer vijf minuten later gingen de handen van het publiek op elkaar voor Jorrit Croon. Croon werd op de achterlijn aangespeeld, draaide om zijn as en prikte de bal in de bovenhoek. 6-0.

Slordige slotfase

Het laatste kwartier mocht ook tweede keeper Joren Romijn het veld betreden. Hij moest het antwoord schuldig blijven op een schot van Muhammad Zaidi, die er 6-1 van maakte. Vervolgens benutte Bram van Groesen een strafbal en bepaalde Amirol Arshad uit de rebound van een strafcorner de eindstand op 7-2. ‘Als je zo zeven goals maakt uit verschillende situaties is dat sowieso goed. Ze kwamen voort uit mooie aanvallen, uit corners en een strafbal. Dus ja, daar ben ik zeker tevreden over’ aldus bondscoach Eric Verboom.

Toch kijkt ook hij kritisch terug op de slotfase waarin Oranje alsnog twee goals weggaf: ‘Richting het einde speelden we te nonchalant en dat vond ik niet zo goed. Dat was heel lullig voor Joren, want precies op het moment dat hij er in kwam werden de jongens een beetje slordig.’

Nederland – Maleisië 7-2 (3-0)
’19 Thijs van Dam 1-0
’29 Thierry Brinkman 2-0 (sc)
’33 Bram van Groesen 3-0 (sc)
’40 Terrance Pieters 4-0
’44 Daniel Aarts 5-0
’49 Jorrit Croon 6-0
’59 Muhammad Zaidi 6-1