Schoenakers corners leveren JOH nog niet het gewenste resultaat tegen Engeland

Het is Jong Oranje Heren op het Europees kampioenschap nog niet gelukt om te winnen. Ook het tweede duel, dit keer was Engeland de opponent, eindigde in een gelijkspel. Het wedstrijdverloop leek op het treffen met Spanje: Oranje kwam eerst op voorsprong, vervolgens op achterstand, om zich toch nog terug te vechten naar een gelijkspel. Qua spel vochten de Nederlandse mannen echter een totaal andere wedstrijd uit. ‘Die Engelsen verdedigen heel fysiek.’

Na de wedstrijd moest Noud Schoenaker nog even zijn gedachten op een rijtje krijgen om te begrijpen waarom het JOH weer niet lukte te winnen in Valencia. ‘We beginnen top. We geven gas en spelen mooi samen.’ Het resulteerde al in de achtste minuut in een corner voor Oranje als de Engelse aanvoerder Jack Waller een goede poging doet Schoenaker onder het kunstgras te stoppen. Waarschijnlijk doordat het zo vroeg is de wedstrijd was, moest de Engelsman zijn overtreding slechts met een groene kaart bekopen. De terechte straf volgt later als Teun Beins de door strafverzwaring toegekende strafcorner droog binnen schuift: 0-1.

De Engelse aanvoerder Jack Waller haalt Noud Schoenaker onderuit (c) Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Een sterke opening die werd opgevolgd met een kans voor Steijn van Heijningen die een voorzet van Thijs van Dam net naast duwde. Schoenaker haalde een tweede corner met een actie over de achterlijn. Hetzelfde recept, maar nu zat keeper Chris Wyver goed bij de sleeppush. Er waren doelpogingen voor Boet Phijffer en Boris Burkhardt, maar daarna nam Engeland het initiatief over. ‘Voor mijn gevoel kakte het daarna in’, evalueert Schoenaker. ‘We hadden door moeten drukken, maar in plaats daarvan hielden we het tempo niet hoog genoeg. Het duurde allemaal veel te lang, waardoor zij in de wedstrijd konden komen.’

Het nieuw verkregen momentum leverde Engeland een rits aan strafcorners op. Het leverde mooie reddingen op van onder anderen keeper Joren Romijn en Jochem Bakker. In de zesde corner was het toch raak voor Engeland. Nederland stond inmiddels met slechts drie verdedigers in het goal, omdat Jasper Brinkman na enkele vermaningen had moeten inrukken met groen. Het was al de vierde kaart in amper twintig minuten hockey. ‘We liepen een paar corner er mooi uit, maar dan stappen we vervolgens weer dom in. Daar vind ik ons niet slim genoeg.’

‘Corners halen is een beetje mijn ding geworden’

Oranje bleef zoeken naar elkaar en zichzelf, maar het leek ook in het derde kwart nog niet echt te willen lopen. De arbiters deelden nog kaart nummer vijf en zes uit en Schoenaker haalde nog eens een corner.’ Het is inderdaad een beetje mijn ding geworden, de laatste tijd’, geeft de speler van Den Bosch toe. Hij trainde er sinds deze zomer wat bewuster op. Het betaalde zich uit: de aanvaller was uiteindelijk goed voor vier van de zeven Oranje-strafcorners. Ondanks dat Nederland met Burkhardt en Beins een uitstekende hoofdcorner in huis heeft, bleef het echter bij dat ene strafcornerdoelpunt.

‘Engelsen speelden keihard in de mandekking’

JOH, dat net als het grote Oranje is overgeschakeld op een zoneverdediging, voerde de press op en duwde Engeland zo terug in de eigen 23, maar pogingen van Van Dam en Schoenaker gingen mis. ‘De Engelsen speelden keihard in de mandekking. Daarvan loskomen ging veel minder makkelijk dan van tevoren gedacht. Daarnaast verdedigden zij heel fysiek en stonden ze met z’n allen in de cirkel. Wij belegerden hen, maar echte aanvallende combinaties waren lastig.’ Ogenschijnlijk uit het niks maakte Duncan Scott namens Engeland de 2-1. Twee minuten later, met nog één luttele seconde resterende in het derde kwart, vond Schoenaker met een tip in eindelijk een gaatje in de defensie.

Scoren

Met de 2-2 eindstand, want gescoord werd er niet meer in de laatste vijftien minuten, ondanks kansen over en weer, kan Nederland nauwelijks tevreden zijn. De ploeg van Alexander Cox moet nu donderdag winnen van Portugal en is daarna afhankelijk van het resultaat van het duel tussen Engeland en Spanje. De opdracht lijkt simpel tegen Portugal: meer scoren dan Engeland, dat 8-0 van de Portugezen won. De cornertjes van Schoenaker zullen broodnodig zijn.

Engeland – Nederland 2-2 (1-1)
‘7 Teun Beins 0-1 (sc)
’23 Will Calnan 1-1 (sc)
’43 Duncan Scott 2-1
’45 Noud Schoenaker 2-2

Bekijk het complete speelschema van de Jong Oranje Heren.

Live meekijken? Dat kan via de livestream van de EHF.