Silas Lageman: ‘Ondanks vijfde plaats een prima toernooi gespeeld’

Door de winst op topland België (4-6) legde Jong Oranje zondag op het WK onder 21 in Bhubaneswar beslag op de vijfde plaats. Dat was niet waarvoor Nederland naar India kwam, maar desondanks kan de jonge ploeg terugkijken op een prima toernooi, stelt aanvoerder en middenvelder Silas Lageman.

‘Heerlijk zeg, dat we eindelijk eens van België hebben gewonnen. We hadden nog een rekening met ze open te staan. Die hebben we nu wel vereffend’, lacht Lageman na de zege op de angstgegner van afgelopen zomer. Daarin kreeg Nederland in een aantal oefenwedstrijden meerdere keren een pak slaag van de Belgen.

‘Ten opzichte van afgelopen zomer hebben we laten zien dat we stappen hebben gezet. We hebben deze wedstrijd weer bewezen dat we mooi kunnen hockeyen, dat we verdedigend ons mannetje staan en dat we kunnen vechten. Natuurlijk had ik liever in de finale gestaan en niet om de vijfde plaats gespeeld, maar ik ben blij met de manier waarop we het toernooi hebben afgesloten.’

De spelers van Jong Oranje vieren een doelpunt gemaakt in de wedstrijd tegen België. Foto: Worldsportpics/Adimazes

Knappe winst op België

Tegen België stond Jong Oranje na twintig minuten hockeyen al met 0-3 voor. Nederland domineerde de eerste helft en begon met een voorsprong van 1-4 aan het derde kwart. Er was niets aan de hand, maar na twee snelle goals van België (3-4) werd het toch nog een vechtwedstrijd. Zelfs nadat Nederland twee keer scoorde (3-6) was de winst nog niet binnen. Na een rake strafbal van België (4-6) nam de spanning toe, zeker toen de Belgen een strafcorner versierden, maar uiteindelijk was het aan hun vechtlust te danken dat de Jong Oranje Heren de overwinning veiligstelden.

Lageman: ‘Ik vind het knap wat we hebben gedaan. Na rust ging België iets anders spelen en daar hadden wij moeite mee. Maar op de momenten dat het moest, hebben we aangezet. Eigenlijk zijn we nooit serieus in de problemen gekomen, omdat we voor rust onze voorsprong flink hadden vergroot. Op het einde hockeyden we de wedstrijd prima uit. Tot de laatste minuut bleven we met z’n allen knokken en lieten we zien wat voor goede ploeg we zijn.’

Aanvoerder Silas Lageman in actie in de wedstrijd om de vijfde plaats tegen België. Foto: Worldsportpics/Adimazes

Natuurlijk blijft het wel doodzonde dat we niet om de medailles hebben gespeeld

Desondanks baalt Lageman ervan dat Nederland vijfde is geworden. Eén slechte minuut in de kwartfinale tegen Argentinië kostte Jong Oranje een plek bij de laatste vier. ‘We hebben een prima toernooi achter de rug. Natuurlijk blijft het wel doodzonde dat we niet om de medailles hebben gespeeld. Voor het gevoel van de groep is het goed dat we de laatste twee wedstrijden hebben gewonnen. We hebben veerkracht getoond en laten zien dat we voor elkaar willen strijden. Jammer dat het niet anders is gelopen, maar dat hoort nu eenmaal bij sport.’

Voor hem persoonlijk was het wereldkampioenschap een mooie ervaring, vertelt hij. ‘Het was ontzettend gaaf om hier te zijn en tegen al die verschillende landen te spelen. We zijn in een land geweest waar nog bijna niemand van de selectie was geweest. De cultuur is hier zo ontzettend anders. En hockey is hier supergroot. Als hockeyer word je zelfs een beetje aanbeden. Van de mensen in het hotel tot aan de buschauffeur: iedereen wil met je op de foto. Dat maakt het extra speciaal om hier te mogen spelen. Ik heb er met volle teugen van genoten.’


4 Reacties

 1. WilHoebergen

  Even de stukjes van afgelopen zomer teruggelezen....., wat zijn we toch goed en die Belgen kunnen er eigenlijk niks van. Nu is er een rekening vereffend? Bij een potje om de 5e plaats? We kijken terug op een prima toernooi? 3 ploegen tegengehad die het verschil tussen de platte en de bolle kant kennen: van Spanje nipt gewonnen, van Argentinië verloren en om des keizers baard van België gewonnen! Deze jongens zijn helaas een afspiegeling van deze maatschappij en ik wens Jeroen Delmee veel succes met de heropvoeding, als hij uberhaupt iemand van dit "succesvol sterrenteam" gaat selecteren. Topsport is meer dan een leuk perspraatje, helaas voor deze "top"-hockeyers. het its iets met lullen en poetsen.

  1. joppe-stappenbelt

   Heb je gekeken?

  2. jaap-r

   “Oh nee zeg. Ze hebben een wedstrijd in de laatste minuut verloren tegen de uiteindelijke kampioen en zitten er niet in zak en as van. Wat een ongelofelijk onheilspellende afspiegeling van onze samenleving. Als dat maar goed komt…” Schenk anders nog een glaasje azijn voor jezelf in Wil. Straks heb je niet genoeg meer om te zeiken.

 2. lenny-baker

  Quote "dat we verdedigend ons mannetje staan". 4 goals tegen is teveel, dan gaat er iets niet goed. Dit zijn weer standaard teksten die teveel verbloemen en niet laten zien dat ze nog veel te leren hebben. Overigens hoeven ze wat mij betreft niet eerste te worden, jong oranje is nog steeds een leerschool. Alleen laat wel horen wat je verbeterpunten zijn.


Wat vind jij? Praat mee...