Silas Lageman: ‘Uitslag lijkt alsof we aan elkaar gewaagd waren’

De kop is eraf voor Jong Oranje Heren. De ploeg van bondscoach Jesse Mahieu won de eerste wedstrijd op het EK U21 in Gent met 4-3 van Frankrijk. Een uitslag die geen recht deed aan de krachtsverhoudingen op het veld zo vond ook aanvoerder Silas Lageman. ‘De uitslag lijkt alsof we aan elkaar gewaagd waren, maar we hadden een flink overwicht. De drie punten zijn binnen en daar gaat het om.’

En die drie punten waren terecht voor Jong Oranje. Hoewel de ploeg een snelle achterstand moest ombuigen, was er ruim 3,5 kwart geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg, die in een hoog tempo speelde en goed combinatiehockey liet zien.

‘Hun eerste kans ging er meteen in’, haalt Lageman de zevende minuut van de wedstrijd terug. Louis Haertelmeyer was zijn tegenstander te snel af en tikte de voorzet vanaf links in de verre hoek van het doel. ‘We wisten dat ze gevaarlijk waren met hoge ballen en counters en daar kwam het doelpunt ook uit. Maar we lieten ons niet van de wijs brengen. Ik dacht ook niet: oh shit, we staan achter. We waren beter in die fase, dus er was nog niets aan de hand.’

Achterstand omgebogen

Jong Oranje kwam twee minuten later al op gelijke hoogte via een benutte strafbal van Sheldon Schouten, waarna Casper van der Veen halverwege het tweede kwart het eindstation was van een goede combinatie door de as via Menno Boeren en Lageman. ‘We kunnen elkaar goed vinden. Ja, het was een lekkere goal en een goed voorbeeld van ons combinatiehockey.’

Silas Lageman feliciteert Casper van de Veen met zijn doelpunt tegen Frankrijk op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Na rust liep Nederland snel uit naar 4-1 via treffers van Miles Bukkens en Guus Jansen. Tot twee minuten voor tijd leek er weinig tot niets aan de hand voor Jong Oranje. ‘In het tweede en derde kwart hadden we de wedstrijd onder controle, maar tegen het einde van het vierde kwart kwamen we in de problemen. Als ploeg dachten we dat we er al waren’, zegt Lageman.

In overtal, na geel voor Bram van Battum, kreeg Frankrijk een strafcorner die werd benut door Brieuc Delemazure. Een minuut later mocht Frankrijk weer aanleggen vanaf de kop van de cirkel en dat leverde opnieuw een doelpunt van Delemazure op. De Franse gelijkmaker bleef uit, omdat niet lang na het derde Franse doelpunt het eindsignaal klonk.

Hoop en zelfvertrouwen

‘Na de 4-2 kregen de Fransen hoop en zelfvertrouwen. Wij hielden ons hoofd niet koel en maakten fout op fout. We leverden de ballen te makkelijk in. Daar moeten we iets volwassener in zijn. Simpele ballen spelen en niet te veel willen, dat moeten we beter aanvoelen. Als je al een paar ballen hebt ingeleverd, moet je eigenlijk ervoor kiezen om niet door te drukken naar de 5-1 en 6-1, maar die 4-1 verdedigen.’

Het is een punt voor verbetering stipt Lageman aan, die ook zag dat Jong Oranje dertien strafcorners mocht nemen, waaruit slechts één goede kans voortkwam. Duco Telgenkamp tipte de bal echter tegen de paal. ‘Ik weet op dit moment niet zo goed waaraan het ligt. De Fransen liepen de corner ook goed uit. Het positieve is dat we veel corners hebben gehaald.’

Silas Lageman juicht na de 2-1 van Jong Oranje tegen Frankrijk op het EK U21 in Gent. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Ook de kaartenlast, vier groene en een gele, is een aandachtspunt. ‘Hoewel ik niet alle kaarten terecht vond’, zegt Lageman. ‘Het is goed dat we fel zijn, maar we moeten er scherp op zijn niet te makkelijk een kaart te krijgen. Met die vier groene kaarten spelen we wel bijna tien minuten met een man minder.’

Duitsland wacht morgen

Morgen (maandag om 14.15 uur, red.) speelt Jong Oranje de tweede poulewedstrijd tegen titelverdediger Duitsland, dat met 8-1 won van Oostenrijk. ‘Het zal een zware pot worden. Aan de bal en verdedigend is Duitsland sterker dan Frankrijk. Het zal een wedstrijd zijn waarin we aan elkaar gewaagd zijn. In de voorbereiding hebben we tegen Duitsland gespeeld, maar wij hebben sindsdien veel stappen gemaakt. Ik heb er in ieder geval veel vertrouwen in.’