Efficiënt Engeland wijst Jong Oranje Heren naar troostfinale

De Jong Oranje Heren verliezen de halve finale van het EK van Engeland met 4-3. Al binnen twee minuten stond Oranje op voorsprong en leek het een eenvoudige avond te worden. De Engelsen beten echter van zich af en deden dat met resultaat. Engeland plaatst zich voor de finale tegen Duitsland, Nederland moet genoegen nemen met de strijd om plek drie, morgen om 15.00 uur tegen Spanje.

Pepijn Scheen kon zich direct aan het begin van de wedstrijd bewijzen. Al in de eerste minuut kreeg Jong Oranje twee strafcorners. Twee keer was het Scheen die aan mocht leggen, maar zonder resultaat. Een ding was duidelijk: Nederland opende beter. Een minuut later werd het vertoonde spel wel beloond. Koen Bijen pushte raak, na een goede voorzet van Derck de Vilder. Het was niet of, maar eerder wanneer Oranje de tweede treffer van de avond zou gaan maken.

En die instelling maakte de ploeg van bondscoach Michiel van der Struijk laks. Het spel oogde steeds slordiger met veel balverlies en foute keuzes. Zo was het Ties Klinkhamer die de bal in de verdediging eenvoudig verloor, waardoor Nederland zelfs op achterstand kwam te staan. Engelsman Edward Way bewees al eerder dit toernooi dat de aanvoerder over een goede strafcorner beschikt, en maakte ook het verschil met de tweede Engelse strafcorner van de wedstrijd. Klinkhamer moet gebaald hebben toen Thomas Russell er even later 1-2 van maakte.

Goal van Van Bijnen

Inmiddels stond de strafcornerteller bij Oranje op vier. Jim van de Venne was heel dichtbij, toen zijn tip hard op de paal belandde. Brent van Bijnen trok de opgelopen schade weer recht, toen hij drie minuten voor rust voor de gelijkmaker zorgde. Hij kwam over de achterlijn de cirkel binnen, trok naar binnen en passeerde Oliver Payne in de lange hoek.

Even leek het dat Van der Struijk zijn mannen geraakt had in de rust. Valentijn Charbon zorgde eigenhandig voor twee grote kansen. De ploeg oogde fel, en de wil om te winnen was er weer. Maar toen het derde doelpunt maar niet viel – naast Charbon kregen ook Bijen en Van Bijnen grote kansen – zakte Jong Oranje weer in. Het stukje passie en vuur ebde weg.

Van Der Struijk jaagt zijn mannen aan. Foto: David Aliaga

Luid applaus klonk er vanuit de dug-out van Oranje tussen kwart drie en vier. De koppen kwamen voor het laatst samen en de neuzen stonden dezelfde kant op. Weer begonnen de Jong Oranje Heren sterk. Koen Bijen had een prachtig passje in huis voor Klinkhamer, die vlak voor de cirkel onderuit gelopen werd. Weer een strafcorner voor Oranje en weer de paal. Nu was het Tjep Hoedemakers die Bijen vond, hij tipte de variant op het doel.

Jong Oranje deed zichzelf te kort door niet zelf voor de voorsprong te zorgen. Het efficiënte Engeland gaf elf minuten voor tijd een lesje counteren. Oranje maakte de meeste aanspraak op een doelpunt en een overwinning, maar Duncan Scott scoorde de 3-2 voor de Engelsen.

Van der Struijk moest wel en besloot keeper Hidde Brink van het veld te halen voor een extra speler. Het laatste redmiddel voor Jong Oranje pakte verkeerd uit. Brink was nog niet aan de zijkant van het veld, toen Gareth Griffiths een hoge bal in een leeg doel kon werken. Pepijn Scheen pushte de zesde strafcorner nog wel raak, maar Jong Oranje kwam niet dichter bij dan dat.

Teleurstelling bij JOH. Foto: David Aliaga