Weergaloze goals bezorgen Jong Oranje 12-5 zege op Koreanen

Jong Oranje Heren is het WK onder 21 jaar in Bhubaneswar begonnen met even spectaculaire als bizarre 12-5 zege op Zuid-Korea. Vooral in het tweede kwart lieten de mannen van bondscoach Michiel van der Struijk zien wat ze in hun mars hebben: in een tijdsbestek van tien minuten scoorden ze vier keer, de ene goal nog mooier dan de andere.

Miles Bukkens, uitgeroepen tot speler van de wedstrijd, was tegen Zuid-Korea goed voor vijf treffers. Casper van der Veen nam er drie voor zijn rekening, Brent van Bijnen scoorde twee keer en ook Sheldon Schouten en Olivier Hortensius pakten een doelpuntje mee. Nooit eerder eindigde een wedstrijd op het WK onder 21 jaar met in totaal zeventien doelpunten op het wedstrijdformulier.

Koreanen scherp vanaf kop cirkel

Al in het eerste kwart werden de contouren van een heus doelpuntenfestijn zichtbaar in het Kalinga Stadion. De eerste vijftien minuten leverden meteen vier doelpunten op, verrassend genoeg keurig verdeeld over beide ploegen. De Koreanen liepen voortdurend achter Oranje aan, maar schoten via Jun Seong Jeong met scherp uit twee van hun drie strafcorners.

Dat de aanvallende kwaliteiten van Oranje echter de overhand zouden krijgen, werd onder meer duidelijk bij de weergaloze 2-1 van Miles Bukkens. In het nauw gedreven op de achterlijn met de keeper voor zijn neus lepelde de aanvaller van Pinoké de bal over de doelman heen om vervolgens met een beheerste smash raak te schieten. Het was een voorbode van de fraaiste staaltjes attractief hockey die zouden volgen.

Briljante assist Lageman

Jong Oranje sloeg in het tweede kwart keihard toe door de score van 2-2 binnen tien minuten naar 6-2 te tillen. Dat gebeurde door treffers van opnieuw Bukkens, Casper van der Veen (twee) en Olivier Hortensius. Bij de 3-2 van Bukkens was de assist van aanvoerder Silas Lageman van ongekende schoonheid: hij slalomde met een airdribble door de Koreaanse cirkel om Bukkens vervolgens op maat te bedienen.

Floris Middendorp wordt afgestopt door zijn Zuid-Koreaanse tegenstander Haeseong Song. Foto: Worldsportpics/Adimazes

Aanvallende effectiviteit

Na dat tweede kwart was er van een wedstrijd helemaal geen sprake meer. Oranje leek de Zuid-Koreanen helemaal kapot te spelen toen Van Bijnen en Bukkens (met een weergaloze tip-in op een harde pass van Luke Dommershuijzen) de stand al snel naar 8-2 tilden. En dan miste Sheldon Schouten ook nog een strafbal, daar waar hij in het eerste kwart wél raak schoot vanaf de stip. Maar opvallend genoeg toonden de Koreanen veerkracht en slaagden ze er in het restant van de wedstrijd nog in drie keer te scoren: opnieuw uit een gemakkelijk weggegeven strafcorner (Jun Seong Jeong) en twee keer uit een individuele actie.

Ondanks die veerkracht was Zuid-Korea nooit bij machte om het Oranje serieus moeilijk te maken. Daarvoor was het verschil in individuele kwaliteiten simpelweg te groot. Brent van Bijnen (na opnieuw een magistrale assist van captain Lageman), Van der Veen en twee keer Bukkens maakten het dozijn treffers vol namens Oranje. De formatie van Van der Struijk kan tevreden zijn over de aanvallende effectiviteit, maar zal toch ook nog eens grondig de beelden bij de tegentreffers bekijken. Want vijf tegengoals tegen deze tegenstander zal geen prettig gevoel hebben gegeven.

Miles Bukkens en Casper van der Veen: tegen Zuid-Korea samen goed voor acht van de twaalf Nederlandse doelpunten. Foto: Worldsportpics/Adimazes