WK-21 (H): Duitsland en Frankrijk strijden om het goud

Duitsland en Frankrijk zijn de finalisten van het WK onder 21 jaar van 2023. Zij strijden zaterdag om 13.00 uur Nederlandse tijd om een gouden plak in Kuala Lumpur. Duitsland deed dat dankzij een 4-1 zege op India, Frankrijk rekende later op de avond af met Spanje: 3-1.

De uitslag doet anders vermoeden. Maar Duitsland had het loodzwaar in z’n halve eindstrijd tegen India, dat in de kwartfinale Nederland elimineerde voor de prijzen. De Indiërs kregen voor rust de ene corner na de andere, maar daar haalden de Aziaten veel te weinig uit. In totaal mochten ze er maar liefst twaalf nemen tegen het Duitsland van coach Rein van Eijk, die zag hoe zijn ploeg pas na rust grip op de wedstrijd had. Daarin liepen de Duitsers uit naar een geflatteerde 4-1, waardoor het voor de vierde keer in vijf edities in de finale staat van dit toernooi.

Frankrijk vocht een fraai onderonsje uit met Spanje. Al in het eerste kwart vloog de vlam in de pan, omdat Spanje door een gele kaart met tien man kwam te staan. Juist in die fase maakte de ploeg van Oriol Torres Puig gelijk. Maar na rust klapte Frankrijk eroverheen. Vooral de 3-1, een hoge backhand van Louis Haertelmeyer, was om van te smullen. Net als Duitsland heeft ook Frankrijk een heel aardig trackrecord qua recente WK’s, in 2021 werden Les Bleus derde. Acht jaar daarvoor verloren ze de finale van…inderdaad: Duitsland.

Vroeg op de morgen maakten Australië en Pakistan er al een doelpuntrijke doel. De Aussies stonden dertien minuten voor tijd met 7-2 voor, maar kregen er toch nog drie om de oren, waardoor een bizarre 7-5 uitslag werd opgeschreven. Australië speelt zaterdag tegen Nederland om plek vijf. Voor wie z’n wekker wil zetten: aanvang 04.15 Nederlandse tijd. Pakistan hoopt zevende te worden ten koste van Argentinië.


3 Reacties

  1. GabyvanHout

    En wederom flikken de Fransen het. Met minimale hockeyers in het land tijdens de laatste WK’s hoger eindigen dan Nederland. Waar en waarom blijft onze opleiding achter. En het is structureel.

  2. johanmadeleine@gmail.com

    Wij hebben meer zgn. klootzakjes nodig om een wedstrijd te kunnen killen. Daar moet je m.i. meer op selecteren maar ook een vast onderdeel tijdens trainingen van maken. Technisch en tactisch doen we denk ik juist heel veel wel goed!

  3. rudi wortmann

    we verliezen een wedstrijd en nu hebben we een structureel probleem in onze opleiding. Vind het altijd wel leuk om dit soort reacties te lezen. Ben het meer met Johan eens. We zijn een prima hockey (en andere sporten) land. we kunnen niet zoals Argentijnen en Italianen een wedstrijd "uitzitten". We hebben te weinig op met af en toe de rand opzoeken. dit kan fysiek, tactisch maar ook psychologisch.


Wat vind jij? Praat mee...