Team Throwback: Jong Oranje (2017) met vier Parijs-gangers

In de rubriek ‘Team Throwback’ kijkt hockey.nl naar oude teamfoto’s, om te zien wat er met de spelers en speelsters is gebeurd. Deze week Jong Oranje uit 2017, dat in Valencia om de Europese titel streed. Net als de huidige selectie van Jong Oranje vanaf komende zondag doet (14–20 juli), maar dan in het Spaanse Terrassa.

Bondscoach Alexander Cox beschikte in Valencia over een gouden generatie, die met Jong Oranje de Europese titel veroverde. Anno 2024 heeft de lichting 538 interlands op zijn naam staan. Vier talenten van de Europees kampioen onder 21 van 2017 zijn geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs, van wie één als reserve. Zij vormen een deel van de selectie die op jacht gaat naar het eerste olympisch goud sinds 2000.

Twee van de grootste parels – verdediger Lars Balk (134 interlands) en aanvaller Thijs van Dam (107 interlands) – behoren inmiddels tot de club van honderd. Zij waren zo talentvol dat zij al vóór het EK-21 debuteerden in het Nederlands elftal. Hun doorbraak op het internationale podium vond plaats op het WK 2018 in India, waar Oranje zilver won na de verloren finale tegen België. ‘Parijs’ wordt na ‘Tokio’ hun tweede Olympische Spelen.

Middenvelder Derck de Vilder (63 interlands) is de derde speler van de gouden lichting van Jong Oranje uit 2017 die is geselecteerd voor de Olympische Spelen van Parijs. Hij (1998) is jonger dan Van Dam (1997) en Balk (1996) en beleefde zijn doorbraak in het Nederlands elftal pas later. De Vilder debuteerde nog wel onder bondscoach Max Caldas (2014-2021), maar werd pas onder Jeroen Delmée onderdeel van een nieuwe generatie internationals, die spelers als Billy Bakker, Mink van der Weerden en Mirco Pruyser opvolgde. Na het WK 2023 in India, waar Nederland naar huis ging met brons, worden de Olympische Spelen van Parijs zijn tweede grote toernooi.

De teamfoto die in 2017 is gemaakt van Jong Oranje. Voor: Hidde Brink, Terrance Pieters, Boris Burkhardt, Lars Balk, Daniel Aarts, Jasper Luijckx, Joren Romijn. Midden: Bas van der Pol (fysio), Kim Lammers (manager), Thijs van Dam, Noud Schoenaker, Jochem Bakker, Stijn van Heijningen, Jasper Brinkman, Alexander Cox (bondscoach), Alex Verga (assistent-coach). Achter: Bram Huybregts, Teun Beins, Morris de Vilder, Derck de Vilder, Boet Phijffer, Caspar van Dijk. Foto: Koen Suyk

Reserve in Parijs

Middenvelder Steijn van Heijningen (51 interlands) is door Delmée aangewezen als reserve voor de olympische ploeg. Aanvaller Terrance Pieters (76 interlands), verdediger Teun Beins (49 interlands) en verdediger Jasper Brinkman (34 interlands) behoorden tot de trainingsgroep van het Nederlands elftal die zich voorbereidde op ‘Parijs’, maar vielen uiteindelijk af.

De opvallendste speler van Jong Oranje in Valencia was aanvaller Boris Burkhardt, de huidige aanvoerder van Amsterdam. Van de negentien Nederlandse doelpunten op het EK maakte hij er meer dan de helft: elf. Zes goals maakte hij uit een strafcorner. Hij gaf zijn toernooi nog eens extra glans door in de finale tegen België de beslissende shoot-out te verzilveren. Zijn debuut in Oranje liet uiteindelijk op zich wachten tot 7 juni 2023, in de Pro League-wedstrijd tegen India (4-1 winst) in Eindhoven. Momenteel staat zijn teller op 12 interlands.

Buiten alle internationals om leverde het Jong Oranje uit 2017 ook een hoop spelers af die anno 2024 nog altijd op respectabele wijze in de Tulp Hoofdklasse spelen: Jochem Bakker (Rotterdam), Hidde Brink (Pinoké), Bram Huijbregts (Amsterdam), Boet Phijffer (Kampong), Joren Romijn (Amsterdam), Noud Schoenaker (Amsterdam) en Morris de Vilder (Pinoké). De drie overige spelers, Jasper Luijkx, Caspar van Dijk en Daniel Aarts, spelen inmiddels geen tophockey meer.

Lees meer:
Team Throwback: Nederlands A (2013) leverde 2 internationals op
Team Throwback: Nederlands B (2010) gouden generatie met 760 interlands
Team Throwback: Nederlands A (2011) leverde niet één international op


Wat vind jij? Praat mee...