Abcoude werft alle vrijwilligers in één dag

Iedere hockeyvereniging in Nederland draait op tientallen vrijwilligers, die zich wekelijks inzetten om de bar draaiend te houden, commissiewerk te doen en teams te trainen. Maar het lijkt met de jaren moeilijker en moeilijker te worden vrijwilligers te vinden. Mensen hebben het druk en het is lastig ruimte vrij te maken in de overvolle agenda’s. En als mensen willen helpen, weten ze vaak niet bij wie ze moeten zijn of wat ze kunnen doen.

Groepsdynamiek doet het werk

Ook Hockeyvereniging Abcoude kampte met een aanhoudende vraag naar vrijwilligers en een evenredig gebrek daaraan. De Abcoudenaren besloten hun wervingsproces daarom over een andere boeg te gooien. Leden worden niet langer via website, nieuwsbrieven en posters bestookt met verzoeken om te komen helpen. Geïnspireerd door het filmpje Back to basics van de KNVB en de Witte Rook Sessies van HC Athena besloten zij de groepsdynamiek het werk te laten doen. Het resultaat: in één dag worden alle vacatures voor het hele jaar vervuld!

Let’s Roll

De aanpak: voordat de sticks aan de wilgen worden gehangen vanwege de zomer, komen alle jeugdteamspelers en hun ouders bij elkaar voor ‘Let’s Roll’. Het nieuwe hockeyseizoen begint tijdens dit evenement. Terwijl de teams alvast kennis met elkaar maken op het veld, worden in het clubhuis in groepen afspraken gemaakt over de vervulling van taken en rollen binnen het team. Vrijwilligers worden ter plekke gekoppeld aan openstaande verenigingsvacatures. De aanpak van Let’s Roll zorgde er in Abcoude voor dat in één dag 124 vrijwilligersfuncties werden vervuld en de club soepel van start kan als de competitie begint.

Meer weten?

Wil jij weten hoe de aanpak van Let’s Roll precies werkt? En hoe jij het kan organiseren op jouw vereniging? Lees er dan meer over op hockeycorner.nl.


Wat vind jij? Praat mee...