Advies KNHB: voorlopig geen handshake in verband met coronavirus

De hockeybond adviseert alle hockeyers geen handshake voor en na de wedstrijd te doen in verband met het coronavirus. ‘Ontvang je clubgenoten, tegenstanders en de scheidsrechters nog net zo hartelijk maar zonder handshake’, stelt de KNHB op haar website. De hockeybond heeft vanwege ‘de kwetsbaarheid van de doelgroep’ de rolstoelhockeycompetities (E- en H-hockey) afgelast. De andere competities, waarvan de meeste komend weekend weer starten, gaan vooralsnog wel door.

Als teken van sportiviteit is het handenschudden verplicht voor een hockeywedstrijd. De KNHB adviseert de hockeyers op zoek te gaan naar alternatieven. Bij hockeyclub Apeldoorn hebben ze bijvoorbeeld de stickshake geïntroduceerd.

De KNHB benadrukt dat het belangrijk blijft om alleen een eigen bidon of waterfles te gebruiken. ‘Zorg ervoor dat je bitje niet rondslingert; stop hem bijvoorbeeld in je sok als je hem niet gebruikt. Ben je scheidsrechter, gebruik dan alleen je eigen scheidsrechtersfluitje’, schrijft de bond.

Basishygiëne

De KNHB raadt hockeyers en hockeyfans aan extra te letten op de basishygiëne. Het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

Advies RIVM uitgebreid

Nu in Nederland ook een aantal besmettingen is vastgesteld, geeft het RIVM bovendien aan:
Heb je koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en ben je de afgelopen veertien dagen in een van de volgende gebieden geweest:

 • China (inclusief: Macau en Hongkong)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Het spreekt voor zich dat de KNHB van je verwacht dat je in geval van bovenstaande ook niet aan wedstrijden meedoet dan wel hockeygerelateerde bijeenkomsten of een vereniging bezoekt.


5 Reacties

 1. circlestorm69

  Stickshake of stick-tik is vanwege het geluid sowieso veel leuker dan high fives.

 2. vostammer

  Ik adviseer iedereen die grieperig is thuis te blijven. Ook als die niet in Italie of China is geweest. Je kunt nl ook gewoon in Nederland besmet raken al schijnt een club als de rivm of minister Bruins dat nog niet door te hebben. Verder is het leuk en aardig om handenschudden te vermijden maar iemand heel kort dekken kan wel? Al hijgend...

 3. coach-devries

  Ik adviseer om gewoon lekker normaal te doen. Voorzichtigheid en je gezond verstand gebruiken is natuurlijk prima, maar verder stoppen met alle hysterie en paniek, te beginnen in de media!

 4. arnoldS

  Vond t idee in het begin leuk, maar goede reden om er überhaupt een streep door te zetten..... Joe!

 5. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  @coach-devries... Serieus? Kijk even naar Italië wat daar gebeurd. Dit gaat zoals de statistieken er nu uit zien ook gewoon gebeuren in Nederland... We zitten in de zelfde ontwikkelingslijn zoals Italië dit drie weken geleden had. Italië had net aan 1000 mensen besmet en in een week tijd gegroeid naar boven de 10000! Denk aub dus na over of het verstandig is om dit soort contact te hebben. Voor het zelfde geldt wordt je besmet en besmet jij weer minimaal 10 anderen... Dus normaal doen is richtlijnen volgen en zelfs drastischer qua maatregelen. Competitie stoppen voor minimaal 1 maand en zorgen dat je zo min mogelijk in contact met anderen komt. ACTIE ipv REACTIE...


Wat vind jij? Praat mee...