Alleen Hoofdklassers gaan 4 x 17,5 minuten spelen

Alleen de teams uitkomend in de mannen en vrouwen Hoofdklasse voor eerste teams gaan vanaf komend weekend 4 x 17,5 minuten spelen. Bij alle andere teams op elk ander niveau (behalve de Jongste Jeugd) is de speeltijd 2 x 35 minuten.

Leon Rutten, Hoofd Competitie en Arbitrage van de KNHB, hoopt verwarring te voorkomen door deze boodschap nogmaals te verkondigen. ‘Al sluit ik nog steeds niet uit dat we maandag het bericht krijgen dat toch ergens een lager team 4 x 17,5 minuten heeft gespeeld’, zegt Rutten. ‘Verschillende speeltijden is nooit heel handig, maar we willen in de Hoofdklasse graag aansluiten met het format dat internationaal wordt gehanteerd. Daar worden alle wedstrijden bij wijze van pilot al in vier kwarten gespeeld. Eind dit seizoen besluit de internationale regelcommissie of de pilot wordt omgezet in definitieve regelgeving.’
In het voorjaar evalueert de KNHB deze afwijkende speeltijd en besluit hoe daarmee verder wordt gegaan. Rutten: ‘Dat kan alle kanten uit en laten we afhangen van de ervaringen in de Hoofdklasse, het besluit of dit internationaal ook definitief wordt ingevoerd en factoren zoals wat het beste is voor de teams en de veldcapaciteit.’

Alleen internationaal 4 x 15 minuten

In tegenstelling tot internationaal, waar 4 x 15 minuten wordt gespeeld, zijn de wedstrijden in de Hoofdklasse dit seizoen 4 x 17,5 minuten. Rutten: ‘Internationaal is er na elk doelpunt 40 seconden om te juichen en op te stellen. Plus 40 seconde voordat een strafcorner wordt genomen. Om die tijd te kunnen bijhouden, heb je bij elke wedstrijd een wedstrijdtafel en een aftelklok van 40 seconden nodig. Dit is op dit moment nog niet beschikbaar bij wedstrijden in de Hoofdklasse. Daarom hanteren we vier keer 17,5 minuten. Dat doen ze in de ons omringende landen, Duitsland en België, overigens ook.’
Tussen het eerste en tweede kwart is er twee minuten pauze. Tussen het tweede en derde kwart tien minuten.

Aan het einde van seizoen worden tijdens de play-offs en play-outs ook 4 x 17,5 minuten gespeeld.