Oss D1 promoveert toch na degradatieverzoek Weert D1

Oss D1 speelt komend seizoen toch in de Overgangsklasse. De Brabantse ploeg heeft als best presterende team uit de Eerste Klasse de plek ingenomen van Weert D1, dat op eigen verzoek is gedegradeerd naar de Eerste Klasse. Dat heeft de KNHB vandaag bekend gemaakt.

De hockeybond heeft voor het seizoen 2020/2021 ook enkele opgevallen plekken ingevuld door teams te laten promoveren. Hiervoor hebben Graspiepers D1, Nijkerk H1 en Wijchen H1 positief gereageerd op een verzoek van de hockeybond.

De KNHB communiceerde bij het voortijdig beëindigen van de competitie dat verzoeken voor aanpassingen van klasse-indelingen niet konden worden ingediend door standaardteams. Volgens Leon Rutten, manager Competitiezaken & Arbitrage van de KNHB, betreft dit de verzoeken tot promotie. ‘Er is ten aanzien van verzoeken tot degradatie niets gewijzigd ten opzichte van andere seizoenen’, reageert Leon Rutten. ‘Teams kunnen altijd een verzoek tot degradatie indienen en deze worden vervolgens op inhoud en mogelijkheden beoordeeld. De competitieleiding heeft besloten het door Weert ingediende verzoek te honoreren en hier kan een ander team alsnog door in staat worden gesteld op het gewenste hogere niveau te spelen.’

Naar verwachting komen er na vrijdagavond nog drie plekken vrij bij de standaardteams. Dan wordt hoogst waarschijnlijk de fusie van Blerick, Venlo en Tegelen definitief. De fusieclub Delta Venlo komt dan met de dames en heren uit in de Eerste Klasse (op de plekken van Venlo), waardoor er ruimte komt in de Dames Tweede Klasse (C), Heren Tweede Klasse (C) en Heren Derde Klasse (C).

Uiterlijk 24 juni 2020 moeten alle verenigingen hun seniorenteams voor komend seizoen ingeschreven hebben. Dat geldt ook voor de standaardteams. De KNHB maakt hierna de poule-indelingen bekend.

Weert D1

Veel degradanten deden een sprongetje in de lucht, nadat de KNHB bekend maakte dat vanwege de coronacrisis geen teams degraderen. De dames van Weert vormden een uitzondering. Onderaan in de Overgangsklasse B wonnen de Limburgers niet een wedstrijd. Komend seizoen vertrekken er opnieuw een aantal sterkhouders, dus was er maar een oplossing: toch degraderen naar de Eerste Klasse. Weert is tot dusver de enige ploeg die een verzoek tot degradatie heeft ingediend bij de KNHB.

‘We moeten niet de illusie hebben om met onze vereniging Overgangs- of Promotieklasse te willen spelen’, reageert Bas Pluijmen, voorzitter van Weert. ‘Met zevenhonderd leden is onze doelstelling steady meedraaien in de Eerste Klasse.’ Hoewel de vereniging een aantal jaren terug met zowel Meisjes B1 als Meisjes A1 in de Landelijke competitie uitkwam, is de meeste talentvolle jeugd uit die seizoenen, inmiddels uitgewaaid. Sommigen verkasten naar Amerika en anderen hockeyen inmiddels bij andere clubs in de Promotieklasse.

Archiefbeeld van Weert Dames 1

De voorzitter heeft de degradatie eerst met de ploeg besproken. ‘We zijn met de kern die blijft (7 à 8 speelsters) om de tafel gaan zitten. Ook zij zien in dat nog een seizoen in de Overgangsklasse, niet gaat lukken. Je moet toch een representatief team op de been kunnen zetten en realistisch blijven.’

Weert speelde afgelopen seizoen op het derde niveau van Nederland in twaalf wedstrijden drie keer gelijk. De rest van de wedstrijden werd verloren. ‘Het plezier verdween. Als je 200 kilometer moet rijden om vervolgens afgedroogd te worden, wordt het er niet gezelliger op.’

Vrije plekken

Ieder seizoen ontstaan enkele vrije plekken doordat standaardteams niet meer worden ingeschreven, clubs fuseren of verzoeken worden ingediend om wegens redenen lager te worden ingedeeld. Om de opengevallen plaatsen te kunnen invullen, heeft de bond besloten de vrije posities in te vullen met de teams die er tijdens de vroegtijdige beëindigde competitie van 2019-2020 het beste voorstonden.

De KNHB hanteert daarbij de volgende regels:

 • De competitieleiding neemt de standen halverwege de competitie als uitgangspunt. Dit is het meest neutrale uitgangspunt;
 • Per klasse worden vervolgens de nummers 1 in een ranglijst geplaatst. Omdat niet elk team evenveel wedstrijden heeft gespeeld halverwege de competitie, wordt de ranglijst opgemaakt op basis van gemiddelden per gespeelde wedstrijd;
 • Mocht er een vrije positie zijn in een hogere klasse, dan promoveert eerst de beste nummer 1;
 • De betreffende vereniging die voor promotie in aanmerking komt, wordt gevraagd of het team wil promoveren. Zien zij hiervan af, dan wordt het volgende team op de ranglijst benaderd;
 • Mochten er nog vrije plekken over zijn nadat alle nummers 1 zijn gepromoveerd of hier van af hebben gezien, dan wordt hetzelfde proces gevolgd voor de nummers 2 van de poules in die klasse.

View this post on Instagram

Gister hebben we het vervelende nieuws van de @knhb_nl ontvangen dat de competitie per direct beëindigd is. 😭 We zijn blij met onze positie die we tot nu toe hebben behaald. Volgend jaar gaan we er weer alles aan doen om dezelfde positie te pakken!! We missen het ontzettend en zijn extra gemotiveerd om volgend jaar te knallen. 🤘🏽💙🤍 Lieve sponsoren en supporters, bedankt voor dit top seizoen! 🥰 @panenzoherpen @keischerp @sixfeetunder_tattoo @abnamronl @tapijtkoning_oss @wolfmode_oss @flow_fashion_oss @oc_oss @g.h.i.s.l.a.i.n.e_wijnvancave @caferebel @flexspecialisten @noor.sportswear @de_winkel_borrel_en_eetbar @pluusj_ @tarkettnederland @megawattadvertising @lacollineoss @debodega @hetfriethuys @dnwoss @jumbovanbergen Fieldturf, Betonstation, Parts, Vosbo, De Rekenaer, BHV Promotie, Dikke Piet, Bouwman, Liebrand Ruijs Advocaten, SSB bouw, EnergieAnders, Inforit, BVH reclame productie, Verhagen, M Gutte en Wiro reclame #hockeylife #fieldhockey #sponsors #mhcossdames1 #staysafe

A post shared by MHC Oss Dames 1 (@mhcossdames1) on

De lege plek van Weert

De vrije plek van Weert wordt opgevuld door de beste nummer een uit de Eerste Klasse, na elf speelrondes. Dit betekent dat Oss D1 de vraag heeft ontvangen of zij de vrije positie in de Overgangsklasse wil innemen.

Poule Team Wedstrijden Punten Winst Gelijk Verlies Dp voor Dp tegen Doelsaldo Positie
A Westerpark D1 11 26 8 2 1 27 11 16 3
B Warande D1 11 23 6 5 0 25 14 11 4
C Oss D1 11 27 9 0 2 42 19 23 1
D Ede D1 11 26 8 2 1 31 11 20 2

 

Team Gem aantal punten Gem aantal gewonnen wedstrijden  Gem doelsaldo  Gem aantal doelpunten voor
Oss D1 2,45 0,82 2,09 3,82
Ede D1 2,36 0,73 1,82 2,82
Westerpark D1 2,36 0,73 1,45 2,45
Warande D1 2,09 0,55 1 2,27

Actuele situatie vrijgekomen posities

De volgende posities zijn in de indeling voor komend seizoen vrijgevallen en worden als volgt ingevuld. Uiteraard kijkt de bond nog of teams binnen de klasse over de poules moeten worden herverdeeld om zo iedereen in de juiste regio te laten spelen.

Klasse Reden open positie Ingevuld door:
Dames OVK Verzoek tot degradatie Weert D1 Oss D1
Dames Derde Klasse (D) Vrije plek bij aanvang seizoen 19-20 Graspiepers D1
Heren Derde Klasse (A) Vrije plek bij aanvang seizoen 19-20 Nijkerk H1
Heren Derde Klasse (C) Vrije plek bij aanvang seizoen 19-20 Wijchen H1

 


16 Reacties

 1. charliejanssen

  Realistisch van Weert. Kan HGC met dames 1 een hoop van leren, met nog minder punten dan Weert.

  1. Mark Bouwman

   @sportliefhebber of wie/wat je ook mag zijn, ook jij bent weer een bewijs dat HK en niveau's daaronder twee totaal verschillende grootheden zijn. Nu nog wachten op @koeienbijtenniet en andere grootheden. Overigens heb ik helemaal de pest aan alle reageerders die hun eigen naam niet durven te noemen.

  2. knap

   Blij dat jij voor mij denkt Bouwman. Ik heb blijkbaar een gevoelige snaar bij je geraakt. Ik zag al dat je je reactie van gisteren hebt weggehaald. Wijs besluit, kwam arrogant en ongenuanceerd over. Ik hoop je ooit nog eens te mogen betrappen op sterke argumenten en gefundeerde plannen ipv alleen maar stellingen te deponeren. Overigens ben ik het niet eens met sportliefhebber. Niemand hoeft te degraderen van de KNHB. Een mooi moment voor de zwakke broeders om hun team te versterken om een herhaling van zetten te voorkomen. Zo ook je club HGC.

 2. gaston-orozco

  Het verschil is dat HGC het zich kon veroorloven om te verbeteren, terwijl Weert dat niet kon. Appels en sinaasappels.

  1. Derrick Bijker

   Of HGC het zich kan veroorloven lezen we over een half jaar wel. Een extra ingelaste ALV vanwege financiële problemen? Of hebben ze hun zaken dit keer wel voor elkaar?

 3. HCMenzino

  Niet mee eens...een club als HGC heeft volgens mij net iets meer aantrekkingskracht dan Weert en zoals je in voorgaande artikelen kan lezen zijn ze hard aan de weg aan het timmeren om er aankomend seizoen een representatief team van te maken. De waarschuwing van afgelopen jaar hebben ze daar goed begrepen. Is waarschijnlijk voor Weert een stuk lastiger. Wat ik wel heel erg jammer vind is het feit dat een vereniging met zo'n goede jeugdlichting het uiteindelijk toch niet gaat redden. Het is dus echt opleiden om niets.. Zonde

  1. solo

   Hoezo voor niets? Goede naam als club, speelt eerste klasse, netjes voor zo’n kleine-middelgrote club. Soms heb je een uitschieter en dan weer niet.

  2. bas-pluijmen

   Volgens mij heeft Weert een zeer goede jeugdopleiding. Met 700 leden is het erg sterk om overgangsklasse te spelen. Nu zijn er enkele goede speelsters vertrokken, en dan ben je als kleine club wel wat kwetsbaarder.

 4. Mark Bouwman

  @koeienbijtenniet 1) lees eens wat eerdere hockey.nl publikaties en commentaren door, dan vind je het waarom van die HK argumenten en onderbouwing, maar ja dan zal je oprecht geïnteresseerd moeten zijn; 2) Dan jouw idee, samenwerken in Den Haag om tot één bolwerk te komen: dat heb je kennelijk helemaal gemist; 3) Arrogant, een groter compliment kan je mij niet geven; 4) Jouw mening over wie of wat dan ook, leuk hoor maar zolang jij en al die andere helden niet met open vizier een discussie durven aan te gaan: wat moet ik ermee? 5) Wel fijn voor je dat je het idee hebt dat je een gevoelige snaar geraakt hebt.

  1. knap

   1) dat is precies wat ik gedaan heb 2) Niet gemist. Wanbeleid en ego’s van veel betrokkenen dat het nog niet is gebeurd. Waar een wil is, is een mooie weg. Zonde dat drie mooie verenigingen dit niet kunnen regelen 3) wees er trots op! 4) je stelt je zelf wel erg centraal. Je hoeft niet te reageren. En je hoeft ook niks te lezen. Dus je moet er ook vooral niks mee. 5) zal wel goed komen.

 5. lexi-b

  Gaaf dat m'n jeugdcluppie promoveert! Gefeliciteerd dames, hoop dat het een mooi seizoen voor jullie gaat worden.

 6. marcslaats

  Ook dik verdiend allemaal.

 7. robboomsma

  Gaat niet om wat de ene club wel doet en de andere club niet. Gaat er om dat het nu een keer zo gebeurt, dan hoeven we in basis toch niet te gaan wijzen naar andere clubs......

 8. misha-van-oostveen

  Leuk voor Oss maar ook een kanttekening. Weert kiest er zelf voor om te degraderen, de bond zou dit ook kunnen uitzoeken of er meerdere clubs dit zouden moeten doen. Ik ken nog wel een clubje met een hele goede meidenopleiding die niet promoveert en er heel goed voor stond. Staan nu stil en verliest nu speelsters aan andere clubs. Kleine frustratie 😉. Succes Oss


Wat vind jij? Praat mee...