Eersteklassers ontevreden: shoot-outs verdwijnen

De shoot-outs na een gelijkspel in de Eerste Klasse verdwijnen al na een seizoen. De hockeybond voerde afgelopen seizoen bij wijze van proef shoot-outs in, maar uit een evaluatie blijkt dat het merendeel van de clubs het geen toevoeging aan de competitie vindt. De pilot krijgt daarom geen vervolg.

De KNHB hoopte door invoering van de shoot-outs een spannend element aan de competitie toe te voegen. In de praktijk bleek slechts een beperkt deel van de ploegen dit te onderschrijven, zegt Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage. ‘Dat zijn vooral de ploegen die goed waren in het nemen van de shoot-outs.’

Merendeel clubs vindt shoot-outs geen mooie toevoeging

Ploegen die na een gelijkspel de shoot-outs wonnen, verdienden daarmee een bonuspunt. Diverse club, zo bleek uit de evaluatie, hebben vooral moeite met de organisatie van de shoot-outs. Clubs moesten in de planning van de wedstrijden onder meer rekening houden met een uitloop van een kwartier. Daarnaast zag het merendeel van de teams het uiteindelijk niet als een mooie toevoeging op de competitie.

Vanwege de shoot-outs waren afgelopen seizoen de starttijden van de wedstrijden in de Eerste Klasse aangepast. Komend seizoen krijgen de duels weer dezelfde aanvangstijden als die van de andere standaardteams: de dames starten om 12:45 uur, de heren om 14:45 uur.

Tevreden

Hoewel de pilot geen vervolg krijgt, kijkt Rutten tevreden terug op het experiment. ‘De invoering van shoot-outs was ook een wens die bij de clubs leefde. We hadden van tevoren hoge verwachtingen, maar die zijn niet uitgekomen. We zijn blij met de inspanningen van de clubs om de pilot een serieuze kans te geven. Hieruit blijkt eens te meer het innovatieve karakter van onze sport.’


3 Reacties

  1. jdk

    volgens mij dekt de kop niet helemaal de lading van het artikel....

  2. peterbrands

    Het was naar mijn mening een leuke aanvulling. Zonde.

  3. m-hockeygek

    Echt heel erg jammer. Geen toetje meer!


Wat vind jij? Praat mee...