Nieuwe Promotieklasse start in seizoen 2018/2019

De KNHB voert vanaf het seizoen 2018/2019 een nieuwe Promotieklasse in. Deze klasse wordt tussen de Hoofdklasse en de Overgangsklasse gepositioneerd. De beste ploegen uit de Overgangsklasse vormen één poule van twaalf teams bij de Heren en bij de Dames.

De hockeybond verwacht met deze competitiewijziging een betere aansluiting te krijgen richting de Hoofdklasse, stelt Leon Rutten, Hoofd Arbitrage en Competitie van de KNHB. ‘We verwachten dat de onderlinge verschillen tussen de teams minder groot zijn, waardoor het niveau van de nieuwe Promotieklasse hoger ligt dan de huidige Overgangsklasse. Dat moet er enerzijds voor zorgen dat promovendi naar de Hoofdklasse straks meer kans maken op handhaving  – nu degradeert een gepromoveerde club vaak direct het jaar erop. Daarnaast hopen we dat de Promotieklasse ook aantrekkelijk wordt voor talenten om te worden opgeleid voor een basisplaats in een Hoofdklasse team.  En ze dus kiezen voor een basisplaats bij de club uit de Promotieklasse in plaats van vroegtijdig naar een Hoofdklasse-club te vertrekken en daar vaak als reservespeler te fungeren of in het tweede team te spelen’, verduidelijkt Rutten.

De kampioen van Promotieklasse promoveert direct naar de Hoofdklasse

Het idee voor de invoering van de Promotieklasse komt uit de koker van de KNHB en is de afgelopen maanden getoetst bij de clubs uit de Hoofdklasse en de Overgangsklasse. Rutten: ‘De algemene reactie is positief. De clubs zien de voordelen. Kritische geluiden zijn er ook. Clubs die nu in de eerste klasse nog regionaal spelen en doorschuiven naar de Overgangsklasse komen in een landelijke competitie terecht. De reiskosten gaan voor die clubs toenemen.’

Overzicht van de nieuwe competitie-opzet vanaf seizoen 2018/2019.

De kampioen van de nieuwe Promotieklasse promoveert straks direct naar de Hoofdklasse. De nummer twee speelt in een play-off tegen de nummer 11 uit de Hoofdklasse. De nummer 3  strijdt met de nummer 10 van de Hoofdklasse om een plek op het hoogste niveau.

Volgend seizoen versterkte promotieregeling

De invoering van de Promotieklasse wordt komend seizoen (2017/2018) al merkbaar. Er geldt namelijk een versterkte promotieregeling. De nummers 1 en 2 van de eindrangschikking van de Overgangsklasse plaatsen zich rechtstreeks voor de Promotieklasse en maken via de play-offs nog kans op promotie naar de Hoofdklasse. De nummers 3 tot en met 5 plaatsen zich rechtstreeks voor de promotieklasse. De nummers 6 en 7 kunnen die plek in de nieuwe klasse via de play-offs bereiken.

In de Eerste Klasse clubs promoveren eind volgend seizoen de nummers 1, 2 en 3 rechtstreeks naar de Overgangsklasse. De nummer 4 kan dat nog via de play-offs bereiken. Dezelfde promotieregeling geldt eenmalig voor de Tweede Klasse en ook voor de Derde Klasse geldt een versterkte promotieregeling.

Rutten: ‘We hebben bewust de clubs nu al ingelicht over de veranderingen, zodat zij de tijd hebben om zich daarop voor te bereiden. Wij zijn enthousiast over de mogelijkheden van de nieuwe Promotieklasse, maar ook komend seizoen strijden veel meer clubs ergens voor. Dat wordt interessant.’

Een overzicht van alle promotie- en degradatieregelingen voor het seizoen 2017/2018 en 2018/2019 vind je op de site van de KNHB.


1 Reactie

  1. frust

    Dat is dan voor Pinoke D1 met al die jonge meiden wel fantastisch dat deze klasse nu komend jaar van start gaat!!


Wat vind jij? Praat mee...