Nieuwe regel: junioren mogen bal ook hoog aannemen

Junioren (vanaf de D-jeugd) mogen vanaf komend seizoen de bal ook hoog aannemen. Tot dit seizoen was het voor de jeugd wel toegestaan de bal hoog te spelen, maar niet boven de schouder aan te raken. Dat werd bestraft met een vrije slag voor de tegenstander en bij hengelen met een gele kaart.

Aannemen van de bal boven de schouders is bij de senioren al jarenlang gemeengoed. Ook internationaal is het bij jeugdwedstrijden toegestaan een bal hoog met de stick te spelen. De KNHB was eerder van mening dat deze regel tot eventueel gevaarlijke situaties zou kunnen leiden bij de junioren.

Justin Reid-Ross van Amsterdam plukt op fraaie wijze een bal uit de lucht. Foto: Orange Pictures / Toon Dompeling

‘Jeugd leert zo ook beter technisch de hoge bal ontvangen’

Omdat de hoge bal in alle junioren-categorieën mag worden gespeeld en er goede ervaringen zijn opgedaan bij de senioren, wijzigt de KNHB haar standpunt met ingang van het nieuwe seizoen, zegt Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage. ‘We zien dat bij de senioren het spelen van de bal boven de schouder amper gevaarlijke situaties oplevert. Daarnaast verwachten we dat de jeugd ook beter leert om een hoge bal technisch goed te ontvangen. We zien die leercurve ook bij senioren.’

Voor de Jongste Jeugd blijft gelden dat de bal niet hoger dan kniehoogte mag worden gespeeld, anders volgt een vrije slag voor de tegenstander.


2 Reacties

  1. peterrr

    Geen slechte zet om ook de jeugd toe te staan om hoge ballen te stoppen. Belangrijk is wel dat er ook bij lagere teams en kleinere clubs goede trainers worden ingezet. Anders worden de verschillen alleen maar groter.

  2. albertmonpellier

    Eindelijk!! Ik vond het ook al een belemmering voor spelers die bij senioren spelen het al uit reflex deden en als zij bij hun eigen speelden het niet mogen doen. Is krom en nu is het gelukkig weer recht! Top! Ga door met 💯% ontwikkelen!!👍🏾


Wat vind jij? Praat mee...