Scherper zicht voor topscheidsrechters dankzij strobobril

Scherp zicht en snel kunnen waarnemen is voor scheidsrechters essentieel bij het maken van beslissingen tijdens hockeywedstrijden. Zeker op het allerhoogste niveau. Toen topscheidsrechter Juus de Kempenaer dan ook hoorde dat er een trainingsmethodiek bestond waarbij het vermogen om te zien sterk verbeterd kan worden, nam hij contact op met de KNHB.

Het resultaat daarvan is dat twaalf topscheidsrechters inmiddels alweer zes weken lang hun ogen trainen door middel van speciale oefeningen. De ‘oogtrainingen’ staan onder de bezielende leiding van Gijs Segers. De voormalig gymleraar uit Oosterhout ontwikkelde de laatste jaren samen met professor Henk Koppelaar van de TU Delft en optometrist Martin van Warmerdam de Visual Performance methodiek. Een speciaal trainingsprogramma dat er op gericht is om te leren focussen, de handelingssnelhed te verbeteren, de reactietijd te verkorten en de concentratie en het anticiperend vermogen te vergroten.

Ogen en Hersenen

Centraal bij deze trainingen staan de ogen en de hersenen. Die worden met lichten, focusballen en speciale stroboscopische brillen stevig aan het werk gezet. ‘Tachtig tot negentig procent van de beslissingen die in sport genomen worden, zijn gebaseerd op visuele informatie en bij het verwerken daarvan is zeventig procent van het brein betrokken. Alle reden om die bij scheidsrechters ook goed te trainen’, aldus Segers.

Het twaalfweekse trainingsprogramma dat de topscheidsrechters bij Segers doorlopen wordt ondersteund door de KNHB. ‘Voor scheidsrechters is naast spelregelkennis, fitheid en management ook waarneming essentieel. Op topniveau gaat het ook echt om de kleinste details. Met dit project willen we onze topscheidsrechters dan ook graag wat extra mee geven om tot nog betere prestaties te komen’, aldus Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage bij de KNHB.

Bekijk de video

Hoe zien de trainingen eruit, wat zijn de eerste resultaten, hoe werkt nu die stroboscopische bril en bovenal, hoe ervaren de scheidsrechters de Visual Performance Trainingen? Bekijk de video!

 


Wat vind jij? Praat mee...