Spelregels 16/17: Wijzigingen & hoe breng je ze in de praktijk?

In de nieuwe briefing voor clubscheidsrechters beschrijft de KNHB waar je als clubscheidsrechter allemaal op moet letten bij het fluiten. Een 3-tal regels zijn aangescherpt. ‘De spelregels zijn de basis, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat. De briefing vertaalt de theorie van het reglement naar de praktijk’, stelt Jasper Nagtzaam van de afdeling Arbitrage.

In de briefing worden een aantal zaken genoemd waar clubscheidsrechters rekening mee kunnen houden. Bijvoorbeeld in het algemeen over hoe je als scheidsrechters goed kunt samenwerken. Maar er zijn ook een paar regels licht veranderd in hun toepassing.

Vrije slag 5 meter buiten cirkel

Een regel die gedurende het afgelopen seizoen werd gewijzigd was de vrije slag 5 meter buiten de cirkel. Voorheen kon de aanvaller de bal een klein tikje geven, waarna een andere aanvaller die op 5 meter stond in kon lopen en de bal de cirkel in kon rammen. Een gevaarlijke ‘maas in de wet’, waardoor werd toegevoegd dat de bal 5 meter moet rollen, óf tussendoor aangeraakt moet worden door een verdediger, voor hij de cirkel in mag. ‘Deze regelwijziging gold al in de 2e seizoenshelft, maar omdat hij relatief nieuw is stippen we hem toch nog even aan’, verklaart Nagtzaam.

Gevaarlijk spel

Wat wel nu is aangepast is een regelduiding bij de strafcorner. Als een bal bij een strafcorner het doel mist en boven de knie op het lichaam van een verdediger komt wordt het spel voortaan hervat met een vrije slag voor de verdediging: het is dan gevaarlijk spel.

Nagtzaam: ‘Voorheen was het onduidelijker, want heel letterlijk geldt het wel als ‘schot op doel’. Vrijwel niemand begreep dat in de praktijk, dus nu hebben we vastgelegd dat wanneer de bal het doel zou missen, hij dus voortaan niet telt als ‘schot op doel’. Voorheen was het ‘jouw risico’ als je voor het doel of net ernaast ging staan, om een doelpoging te voorkomen.’

Opheldering bij de scheidsrechter

Als derde is de regel gewijzigd dat alleen de aanvoerder de scheidsrechter om opheldering over een bepaalde beslissing mag vragen. Dit mag nu ook gebeuren door een andere speler, wanneer die bijvoorbeeld in het spel is betrokken en de aanvoerder aan de andere kant van het veld staat. Het vragen moet wel ‘op een fatsoenlijke en normale manier’ gebeuren, benadrukt de bond in de briefing.

Nagtzaam: ‘De wijziging is nadrukkelijk bedoeld om uit te bannen dat meerdere mensen tegelijk naar de scheids te stappen. Het is lastig, want spelers reageren instinctief, maar wat we willen is dat maximaal 1 persoon, de aanvoerder of iemand anders – dat maakt niet uit, bij de scheidsrechter om opheldering vraagt.’


4 Reacties

 1. ianspoelstra

  De gevaarlijk spel regel is m.i. niet goed, namelijk voor meerdere interpretaties vatbaar, uitgelegd. Wat is precies "doel missen"? Door een bal boven de knie wordt het doel namelijk bijna altijd gemist

  1. magnus-querqus

   Schot op doel = schot op 'doelvlak' (binnen de palen en onder de lat). Daarbinnen mag een schot wel boven de knie, het gaat hier om een schot boven de knie en buiten het doelvlak. Dit is ook de reden dat de tweede scheidsrechter bij een SC vaak op de middenlijn in de buurt van de middenstip staat om in geval van twijfel te kunnen adviseren over de baan van het schot.

 2. jojo

  Volgens mij is er ook iets veranderd met betrekking tot het dragen van een masker bij een strafcorner. Voorheen mocht je dit dragen binnen je 23 meter gebied, maar nu lees ik dat dit uitsluitend binnen de cirkel mag. Klopt dat?

  1. magnus-querqus

   Ja, maar ik denk dat je hier als scheidsrechter i.h.k.v. de veiligheid met gezond verstand mee om moet gaan.


Wat vind jij? Praat mee...