Sportbonden in actie: jongeren weer in teamverband sporten

Jongeren moeten zo snel mogelijk weer in groepen of teamverband (buiten) kunnen sporten op hun vereniging. Daarvoor pleiten een groot aantal sportbonden, waaronder de KNHB, en diverse jongerenorganisatie bij het kabinet. Zij hebben de handen ineengeslagen en zijn zaterdagmorgen in een gezamenlijke verklaring naar buiten getreden.

In de verklaring staat: ‘Vaste trainingsgroepen en de sociale structuren van verenigingen zijn voor de meeste Nederlanders cruciaal om regelmatig te blijven sporten en bewegen. Jongeren zijn gedurende de coronacrisis aanzienlijk minder gaan sporten, wat een negatieve invloed heeft op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.’

Door de coronamaatregelen kunnen jongeren van achttien jaar en ouder sinds oktober vorig jaar niet meer in teamverbond sporten. In het hockey mogen alleen jeugdhockeyers (tot en met de A-jeugd) gezamenlijk trainen en onderling op de club wedstrijden spelen. Jongeren vanaf 18 jaar mogen alleen in groepjes van twee spelers trainen. Toen dat nog vier was, trainden teams nog wel geregeld, maar op heel veel clubs is dat compleet stilgevallen en is het contact onderling en de club tot een nulpunt gedaald.

Schrijnende situaties

Volgens de de sportbonden leidt dat tot ‘schrijnende situaties’ bij jongeren. ‘Op een leeftijd dat de wereld voor hen opengaat, zitten velen langdurig eenzaam thuis. Jongvolwassenen missen inmiddels al maandenlang de mogelijkheid om met leeftijdsgenoten samen te sporten. Om even bij je vereniging gezond bezig te zijn en de sleur van dagenlang binnen zitten te doorbreken. Ze kunnen hun vrienden amper zien en er is geen uitlaatklep meer.’

Archiefbeeld van het NK Jong Senioren 2018-2019 bij Leonidas. Foto: Bart Scheulderman

De organisaties pleiten er bij het kabinet voor jongeren dezelfde sportmogelijkheden te geven als de jeugd tot en met zeventien jaar. ‘Jeugd tot en met 17 jaar kan al maanden trainingspartijen spelen met hun team en dat gaat prima. Laten we daarom juist nu samen de volgende stap zetten om ook jongvolwassenen te helpen. Laten we hen niet alleen dit perspectief bieden, maar er ook concreet en op dit moment invulling aan geven. Met elkaar. Op een gecontroleerde en veilige manier. Wij zijn ervan overtuigd dat dat nodig is en kan. Die verantwoordelijkheid nemen we graag.’

A-jeugd

Als de jongvolwassenen de training kunnen hervatten en onderling op de club wedstrijden kunnen spelen, kan dit ook voor de A-jeugdteam soelaas bieden. Uit onze serie over de A-jeugd in coronatijd blijkt, dat onder meer het gebrek aan tegenstanders bij die teams ook tot frustratie leidt.

Foto: Bart Scheulderman

Het kabinet geeft volgende week een persconferentie over het vervolg van de coronamaatregelen. De sportbonden roepen het kabinet op jongeren voorrang te geven in fase 3 van de routekaart, waardoor ze kunnen sporten op de eigen vereniging. Door dit voor jongeren al eerder mogelijk te maken, is er straks een logische en natuurlijke overgang naar alle volwassenen bij een eventuele versoepeling richting ‘het oude normaal’, besluiten de bonden.


Behoor jij tot de jongvolwassen hockeyers die het al maanden zonder jouw favoriete sport moet doen en wil jij jouw verhaal vertellen? Stuur dan een mail naar redactie@hockey.nl.


16 Reacties

 1. Boearco

  Dit had al veel eerder moeten gebeuren. En pleit ook alsjeblieft voor regio competities.

  1. AvA

   In usa doen. Ze het ook met mondkapjes op. Dat gaat uitstekend. Gooi de competities open zonder publiek. De jeugd, senioren maar laat de veteranenteams even wachten. Dan junnen de jong volwassenen iig hun passie oppakken. Of dat. Ou Dames 1 is of heren 6 maakt niet uit.

 2. trijntjel

  Helemaal mee eens, deze categorie heeft alles ingeleverd, al vanaf maart. Geen college, stage, sport in teamverband , baantjes en weinig economisch perspectief strakjes. Veilig buiten sporten is een must.

 3. walter-driehuis

  Kijken we please ook naar de oudere senioren veteranen? Van 3 x per week naar 0 hockey is niet fijn en bijzonder slecht voor de fysieke gesteldheid...

  1. sachab

   Nee, je weet toch dat alleen de jeugd problemen heeft met de lockdown en het niet kunnen sporten/minder sociale contacten/binnen zitten etc ..... De ouderen hebben het veel makkelijker en kunnen echt wel zonder sport/sociale contacten/etc (dit is sarcastisch bedoeld zoals je zult begrijpen!!!)

  2. AvA

   Ja ik vind hen minder prioriteit hebben mbt hockey. Ik ken geen veteranenteam dat 3 x traint ....... Help de jeugd , zij zijn de toekimst.

  3. sachab

   @AvA @AvA Veteranen begint al bij 30-35 jaar. Die hebben geen toekomst zeg je?? Onder welke steen ben jij groot gebracht?

 4. francakh

  Wij wonen in de Verenigde Staten. Sinds de zomer wordt er op lokaal niveau gehockeyd, los van lockdowns. De meiden trainen binnen en buiten met maskers. Ik coach met een masker. Tot nu toch geen verspreiding binnen de club zover we weten. De school heeft net 75 cm sneeuw van de velden verwijderd zodat we hopelijk 1 maart ons verlate en verkorte high school seizoen kunnen spelen. Binnen ons eigen huishouden ook te kampen met een zeer depressieve tiener. Gelukkig testen ze elke week op school en mag ze hoogstwaarschijnlijk in maart 4 dagen per week naar school, met masker. Ze doen het allemaal graag. Ook de hele kleintjes.

 5. albert-monpelliergmail-com

  Als iedereen zich dan ook laat testen zoals meerdere personen doen! en met mondkapjes trainen en spelen, dan denk ik dat het wel een kans van slagen heeft. Zo niet gewoon rustig aan en je aan de wetten, regels en afspraken houden! Wat kan kan, en wat niet kan, kan gewoon niet! Creativiteit en meedenken om tot oplossingen te komen is beter dan klagen en van alles willen. Verwend zijn er al velen tussen ons je wil is geen wet!!

 6. EricvanDaal

  Laat jongeren aub zo snel mogelijk weer in teamverband trainen en in competitieverband spelen. Scholieren en studenten lopen nu grote (gezondheids)schade op in de belangrijkste en meest kwetsbare jaren van hun ontwikkeling. Niet alleen de teamtraining, maar juist ook de competitie maakt het sporten voor de jongeren de moeite waard. In de buitenlucht kan dat prima. Het geeft ze elke week iets om naar uit te kijken. Dat missen ze nu. Geldt natuurlijk ook voor ouderen, maar als we ergens moeten beginnen dan toch met de jongeren. (Zegt een 60-plusser)

  1. AvA

   @hockeyster: waatom zo onaardig! Iedereen mag zijn mening hebben tich. Totaal onnodig !

  2. sachab

   @AvA Jij zegt verdekt dat veteranen geen toekomst hebben en hebt het vervolgens over haat??? Ik ben zelfs van mening dat iedereen gewoon buiten kan sporten. Nog erger, wat de regering doet en wil mag niet eens van de wet. Misschien even inlezen in alles.... https://m.youtube.com/watch?v=eHQHvUTr-cI&feature=youtu.be

  3. SanderE

   @EricvanDaal: Heb je dit uit uit het nieuws? Of heb je er daadwerkelijk verstand van? Iedereen roept maar wat. Niemand hoor ik ook maar iets zeggen over het gedrag van je medemens. Eigen straatje, overheid moet versoepelen en alles is enorm zwaar. Benieuwd of jullie je ook laten horen betreft gedrag van de bevolking. Buitensporten is wellicht veilig. Maar het gedrag van mensen is niet te sturen (met dit softe beleid van de overheid). Zolang dat mis gaat, zijn controleerbare sectoren de dupe. Er zijn landen waar al veel meer kan en mag. Vraag jezelf is af, waardoor dit zou kunnen komen? Wij inmiddels al maanden in lockdown met nu de avondklok (omdat men het moeilijk vindt om aan de algehele gezondheid en welzijn van Nederland te denken). Tip voor alle mensen die het zwaar hebben: probeer wat positiever in het leven te staan. Denken in oplossingen ipv problemen. Kan je niet sporten met je team. Spreek dan met een vriend of vriendin af om 2/3x per week lekker te gaan hardlopen in de buitenlucht. Volgens mij mag dit gewoon toch?

 7. de-leermeester

  "Rust roest!" , "Leven is bewegen , bewegen is leven" Houd adequate voorzorgsmaatregelen ( afstand/mondkapjes) aan en ga (gezamenlijk) bewegen/hockeyen. "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend"

 8. rustaaagh

  @SanderE, Heel veel mensen gaan pas bewegen als het voor ze georganiseerd wordt of gepland wordt. Die gaan helaas niet uit zichzelf hardlopen. Grote groepen sporten vanwege de gezelligheid, niet vanwege het gezonde bewegen. Daarnaast zorgt de lockdown bij een groep mensen voor stress, die ze apathisch kan maken, waardoor ze helemaal geen initiatieven meer nemen.


Wat vind jij? Praat mee...