Teun de Nooijer spreekt op Hockeycongres over rol van ouders in de sport

Als één van de beste hockeyers aller tijden, coach van Bloemendaal Dames 1 én vader van drie hockeyende dochters, weet Teun de Nooijer als geen ander hoe belangrijk de rol van ouders is bij sportende kinderen. Tijdens het Nationaal Hockeycongres op zaterdag 27 januari gaat de recordinternational in gesprek met een andere oud-hockeyer, Tom van ’t Hek, over dit onderwerp.

‘Als ouder ben je in veel gevallen de eerste coach en trainer van je kind’, vertelt De Nooijer. ‘Er komt een moment dat het technisch kader van de club die rol overneemt. Ik heb dat zelf meegemaakt als jonge speler bij Alkmaar en later als vader en nu als coach zie ik dat proces ook vanuit het oogpunt van de club.’ Samen met Van ’t Hek zal De Nooijer zaterdag praten over de veranderende rol van de coaches, trainers, clubs, de KNHB en ouders, hoe die allemaal met elkaar om moeten gaan en waar zo nu en dan de struikelblokken zitten.

‘Ik moet wel eens denken aan een quote van John McEnroe. Die noemde in zijn tenniscommentaar ooit de ouders van Pete Sampras, ‘de perfecte ouders’. Dat was bij een wedstrijd dat Sampras een record kon verbreken. Daar zaten ze in het stadion. Op de achtergrond. Voor dat belangrijke moment van hun zoon waren ze erbij, maar je hoorde ze nooit. Daar herken ik veel in van mijn ouders en zo gedraag ik me ook bij de sport van mijn drie meiden.’

Sociaal-maatschappelijke balans

Ook wordt besproken over de sociaal-maatschappelijke balans tussen school, opleiding of werk en hockey. De Nooijer ziet de ontwikkeling van meer en meer trainingen voor de jeugd met lede ogen aan. ‘Juist die balans is goed. Als ik één ding gezien in heb in al mijn jaren als speler en coach is dat als school of studie niet lekker gaat, je dat terugziet op het veld. Een goede verhouding tussen hockey en je maatschappelijke leven zorgt voor rust. Ook bij de ouders. En ook bij die balans spelen ouders wederom een ontzettend belangrijke rol.’

Als je meer wilt weten over deze onderwerpen, nodigt de KNHB je uit om langs te komen bij het Nationaal Hockeycongres, aanstaande zaterdag in Utrecht. Andere sprekers die dag zijn onder anderen Oranje Heren-bondscoach Max Caldas, inspanningsfysioloog van FC Groningen Robert de Groot en prof.dr. Gerben van der Vegt. Aanmelden kan via dit formulier.

Meer informatie vind je op www.knhb.nl.


2 Reacties

  1. vostammer

    In het voetbal zie je juist buitenproportioneel veel spelers in de top afkomstig uit "moeilijke" gezinsachtergronden. Maar in het hockey zou een stabiele gezinssituatie een voordeel zijn?? Geeft aan hoezeer de hockeysport nog een achtergebleven terrein is op topsportgebied. Conservatieve en moralistische denkers met een "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg"-mentaliteit houden de voortgang van de sport tegen.

    1. marcvanderbilt

      Hoezo maak je van veel buitenproportioneel?


Wat vind jij? Praat mee...