Update fluittoolkit met 4 x 17,5 minuten en wijziging spelregels

De hockey.nl app krijgt rond 20 september een vernieuwde fluittoolkit. Met daarin diverse nieuwe features waaronder ook de aanpassing van de speelduur naar 4 x 17,5 minuten, die vanaf komend seizoen voor alle teams (behalve jongste jeugd) verplicht is. In de verbeterde app zijn ook de nieuwe wedstrijdreglementen zichtbaar.

Bij de update wordt de fluittoolkit direct gekoppeld aan het Digitaal Wedstrijdformulier (DWF). Daarmee wordt alle informatie die je tijdens de wedstrijd bijhoudt in de fluittoolkit direct in het DWF gezet, zodat je het formulier na afloop alleen nog hoeft te controleren en kunt bevestigen.

Voor we voor alle gebruikers live gaan, willen we app en zeker de vernieuwde fluitkoolkit grondig testen. Daarvoor willen we de eerste weekenden van de nieuwe competitie gebruiken. Al eerder deden we een oproep voor testers. Aanmelden kan nog steeds.

Aanpassen speelduur

Het is dus nog even wachten op de vernieuwde fluittoolkit, maar tot die tijd kun je zelf de tijdsduur van de helften eenvoudig aanpassen. We leggen je hieronder graag uit hoe dit in zijn werk gaat:

4 kwarten: geen extra drinkpauzes meer

Met de komst van de vier kwarten (let op! Nationaal 4 x 17,5 min en alleen internationaal 4 x 15 min) is het door de KNHB ook niet meer toegestaan om bij die wedstrijden extra drinkpauzes vanwege warm weer in te gelasten. Tussen het eerste en tweede kwart én derde en vierde kwart hebben de spelers een pauze van twee minuten, waarin ze bij warm weer ook extra kunnen drinken. Tussen het tweede en derde kwart is de rust maximaal vijf minuten. Een uitzondering geldt als in de pauze moet worden gesproeid. Dan bepaalt het sproeiprogramma de lengte van de rust.

Bij wedstrijden van de Jongste Jeugd kan de spelbegeleider in overleg met de coaches altijd besluiten extra drinkpauzes in te gelasten.

Drinkpauze bij Den Bosch-Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Overige spelregelwijziging

Behalve de vier kwarten gelden komend seizoen nog meer spelregelwijzigingen. Zo verdwijnt de vliegende keeper en is er een nieuwe vijf meter regel bij het nemen van een vrije slag binnen vijf meter van de cirkel.

Kijk voor een overzicht van alle spelregelwijzigingen op KNHB.nl.