A’dam JA1 pakt in ‘voetbalsfeer’ landstitel tegen Oranje-Rood

Amsterdam JA1 heeft in een bij vlagen tumultueuze finale tegen Oranje-Rood de landstitel veroverd. De ploeg van coach Teun Rohof was met 2-1 te sterk voor de Eindhovenaren, die in de zinderende slotfase nog een shootout-serie uit het vuur leken te slepen. Zover kwam het niet, mede dankzij een hoofdrol voor Amsterdam-keeper Willem Boon.

De finale tussen Amsterdam en Oranje-Rood had qua entourage veel weg van een eindstrijd in het amateurvoetbal. De tribunes rond het hoofdveld van Kampong zaten vol met fanatieke supportersgroepen van beide clubs die de finale met gezang en siervuurwerk een extra lading gaf.

Niet dat die finale dat per se nodig had, want de bal rolde nog geen anderhalve minuut of er was al spektakel. Met een juweel van een aanval trok Amsterdam het initiatief meteen naar zich toe. Middenvelder Gip Ghijsels pakt tegenstander Michiel Moret de bal af en zette in de cirkel een prachtige combinatie op met Thije Harm en Klaas Bunker. Laatstgenoemde bezorgde de bal terug bij Ghijsels, die simpel binnentikte: 1-0. Veel explosiever kon een finale niet beginnen.

Verlammende spanning

‘Haha, dit was pas mijn derde doelpunt van het seizoen’, zegt de maker van het openingsdoelpunt na afloop, met geur van bier al een paar minuten over hem heen. ‘Het was een mooi begin, maar daarna zakte het wel in bij ons. Raar, want dat overkomt ons eigenlijk nooit. Het zal toch te maken hebben met de spanning van zo’n finale. En Oranje-Rood heeft een sterke wedstrijd gespeeld. Ze hebben ons met name na rust flink onder druk gezet.’

Supporters van Amsterdam juichen na de 1-0 van Ghijssels. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures.

Haperende Eindhovense corner

Dat was zeker het geval, want Oranje-Rood gooide na rust alle schroom van zich af en ging nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker. Toen de Eindhovenaren, gecoacht door Tilburg-speler Thijs Bams, drie strafcorners op rij mochten nemen leek de 1-1 slechts een kwestie van tijd, maar de corner bleek niet lekker te lopen, moet ook sleper Luc Hermsen toegeven.

‘Tja, die corners… Het zat er helaas niet in. Ook die van mij lukte minder’, geeft de boomlange verdediger toe. ‘De bal rolde een paar keer onder mijn stick door. Balen. Je merkte dat we in die fase goeie druk gaven, Amsterdam kwam lastig van eigen helft af. Het was een mooi moment om toe te slaan, maar we hadden teveel moeite om de bal in hun cirkel te houden en op goal te schieten.’

Luc Hermsen legt aan bij een van de strafcorners van Oranje-Rood, maar zal niet scoren. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures.

Keeper pakt hoofdrol in slotfase

Amsterdam leek de wedstrijd, die steeds meer aan spanning won, diep in het laatste kwart definitief in het slot te gooien toen Thije Harm bij één van de spaarzame uitbraken van Amsterdam de 2-0 maakte. Hij frommelde de bal vanaf de doellijn via een Eindhovense stick achter doelman Nieki Verbeek.

Dat doelpunt was op dat moment letterlijk een bevrijding voor Amsterdam, dat in die fase ook doelman Willem Boon mocht bedanken voor zijn voortreffelijke keeperswerk. Boon maakte twee keer in korte tijd doelpogingen van Riley van den Broek en Lex Bekkers onschadelijk, nadat even daarvoor de sleep van Jacky van Hout hard tegen de paal was beland.

Twee minuten vóór tijd viel de Eindhovense treffer alsnog toen Sjoerd de Sévaux een afvallende bal binnenpushte. Het zorgde voor flinke stress aan Amsterdamse zijde. ‘Het was toch nog heel spannend die laatste minuten’, zegt Ghijsels. ‘Ik had niet raar opgekeken als die 2-2 was gevallen en we shoot-outs hadden moeten nemen. Ik denk dat we Willem met zijn reddingen dankbaar mogen zijn.’

Duel stilgelegd

De finale tussen Amsterdam en Oranje-Rood werd twee keer stilgelegd: één keer vanwege spreekkoren die niet door de beugel konden en één keer nadat er supporters van Amsterdam het veld op stormden. Die dachten dat het laatste fluitsignaal al had geklonken en vlogen hun helden al om de nek. Het maakte de toch al hectische slotfase nog intenser. ‘Ach, het hoort er een beetje bij’, zegt Ghijsels nuchter. ‘Ik vind die beleving juist wel mooi.’

Beleving was er na afloop toch ook bij de spelers van Oranje-Rood, die zich zonder problemen mengden in het feestgewoel van het clubhuis aan de Laan van Maarschalkerweerd. Hermsen: ‘We mogen best balen, maar uiteindelijk kunnen we trots zijn. We hebben een goede prestatie geleverd vandaag.’

Oranje-Rood-speler Sem Dewamme houdt twee Amsterdamse tegenstanders in de gaten. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures.

Amsterdam – Oranje-Rood 2-1
Gip Ghijsels 1-0
Thije Harm 2-0
Luuk Gruben 2-1