Autopech en blessures deren Amsterdam MA1 niet

Autopech op weg naar Den Haag, een smalle wedstrijdselectie en speelsters die geblesseerd uitvielen. Het kon Amsterdam MA1 niet uit balans krijgen. De landskampioen won zaterdag met 4-2 van hdm, in een herhaling van de finale om de titel eerder dit jaar.

‘Ik denk dat we heel efficiënt met onze kansen zijn omgegaan’, zei trainer-coach Eline Vermeulen van Amsterdam na afloop. ‘De kansen die we hebben gekregen, hebben we ook gemaakt. Dan is het daarna proberen om de structuur erin te houden, want je weet dat zij vol gaan. Ik denk dat dát redelijk gelukt is. Ik ben blij.’

Autopech

De voorbereiding van Amsterdam op het duel werd enigszins verstoord doordat een aantal speelsters op weg naar Den Haag te kampen kreeg met autopech. Hierdoor begon het duel op Sportcomplex Groenendaal ook wat later.

Ondanks de onrustige aanloop was de ploeg na het beginsignaal meteen bij de les. Na 2,5 minuut kwam Amsterdam via een benutte strafcorner van Yasmin Geerlings op voorsprong.

Knop omzetten

‘Dat vind ik knap van de meiden. Dat ze de knop omzetten en de focus kunnen pakken in een korte tijd en zo een wedstrijd kunnen beginnen’, zei Vermeulen, die vervolgens zag dat haar ploeg in de eerste helft de voorsprong uitbouwde naar 0-3 via Emma Vrieler, ook uit een corner, en Merel Goenee.

‘Ik had niet helemaal verwacht dat we zo scherp zouden starten’, vervolgde Vermeulen. ‘Het gaat de laatste weken goed. Je hoopt het wel ergens, maar met de onrustige voorbereiding ging het beter dan ik had verwacht.’

Hdm terug in de wedstrijd

Er leek ook weinig aan de hand aan Amsterdamse kant totdat twee speelsters met een blessure uitvielen. Hierdoor rook hdm haar kans en de ploeg knokte zich terug in de wedstrijd. Nadat Bente Baeckers had gescoord, bracht Margot van Hecking Colenbrander uit een strafcorner het verschil naar 1 doelpunt.

‘We hadden sowieso minder speelsters, omdat een aantal invalt bij Dames 1. Dat maakte dat er vandaag 2 niet meededen en dan vallen er nog 2 uit. Dus 4 speelsters ben je kwijt. We hebben de hele tweede helft met 1 wissel gespeeld.’

Veel coachen

Vermeulen stond in de tweede helft dan ook wat minder relaxed langs de lijn. ‘Je bent dan veel aan het coachen en continue aan het kijken: redden we het daar nog? Kunnen we het nog belopen? Wie moet er even uit?’, zegt Vermeulen, die ook een pluim geeft aan haar speelsters.

‘Deze meisjes hebben zo veel met elkaar gehockeyd, dat ze ook veel dingen zelf oppakken en regelen. Een voorbeeld: de laatste man valt uit en een middenvelder zegt: ik ga er wel staan. Dat is mooi en daar vertrouwen ze elkaar ook op. Ze weten goed van elkaar wat ze kunnen dan komt het allemaal wat makkelijker samen.’

Niet verkeerd

Ondanks de druk slaagde hdm er niet in om de gelijkmaker te produceren. De treffer viel aan de andere kant. Sosha Benninga stelde de drie punten voor Amsterdam in de slotminuten definitief veilig. ‘Het was leuk met een mooi resultaat. Twee potjes gespeeld. Zes punten. Elf goals voor en drie tegen. Ik denk niet verkeerd’, luidde de conclusie van Vermeulen.

Onderweg naar #HDM, warming-up langs de vangrail 😬💪🏼 #landelijkmeisjesa

Een foto die is geplaatst door ahbc_ma1 (@ahbc_ma1) op


Wat vind jij? Praat mee...