hdm JA1 verliest play-offticket aan Almere: ‘Mentaal verloren’

De clash om een ticket voor de play-offs in de Landelijke A-competitie stond vandaag op het programma in Almere: koploper in poule 2 hdm JA1 tegen nummer 3 Almere JA1. Na een gelijk opgaande 1e helft trok Almere uiteindelijk aan het langste eind: 3-1. hdm zakt daardoor van de 1e naar de 3e plaats, en kan fluiten naar de play-offs.

Het thuispubliek in Almere kon al snel juichen: in de 3e minuut kon Daniel de Haan namens Almere de bal binnentikken: 1-0. hdm herpakte zich echter knap. Nadat de hdm-keeper eerst een strafcorner van Almere  tegenhield, scoorde hdm vervolgens zelf uit de strafcorner. Sven Kleine sleepte loepzuiver binnen en bracht de stand op 1-1. Het was echter toch Almere dat met een voorsprong de rust inging: een fenomenale actie van Jonas de Geus leidde de goal in, waar een teamgenoot zijn stick tegenaan kreeg: 2-1.

In de 2e helft had zowel hdm als Almere kansen. Allebei de ploegen konden aanleggen voor een strafcorner, maar die werden gekeerd. Nadat Almere eerst een open schotkans miste (snoeihard over), was het een minuut later dan toch raak. Jonas de Geus sloeg genadeloos toe vanaf kop cirkel. ‘Dan weet je dat je hem binnen hebt’, stelt Almere-coach Pasha Gademan na afloop van de wedstrijd. ‘We hebben met bravoure gespeeld, daar ben ik trots op.’

Alles op alles

Hdm zette alles op alles en wisselde in de laatste minuten de keeper om voor een veldspeler. ‘Daardoor haalden we nog wel een strafcorner’, stelt hdm-coach Wouter Tazelaar. Die werd echter niet goed uitgevoerd. ‘Als je die scoort, dan is het weer een andere wedstrijd’, kijkt de coach terug. ‘Maar ja: ‘als’. Daar heb je niets aan.’

Almere was uiteindelijk de verdiende winnaar, concludeerde Tazelaar. ‘Wij kwamen net tekort.’ Toch is hij erg trots op zijn team. ‘Toen we de winterstop uitkwamen stonden we 5e. We hebben aan 1 stuk door gewonnen, tot we uiteindelijk aan kop gingen. Tot vandaag hadden wij de beste papieren voor de play-offs.’

Mentaal verloren

Het mentale aspect heeft hdm onder andere parten gespeeld, denkt de coach. ‘We hebben na de winterstop veel finales gespeeld, maar we konden alleen maar winnen. Nu hadden we, als nummer 1, alles te verliezen. Dat zag je in de wedstrijd: die was rommelig. We hebben mentaal een beetje verloren, maar leren hier heel veel van.’ Maar: hdm gaat met opgeheven hoofd de zomerstop in, stelt Tazelaar. ‘We zaten in een ijzersterke poule en hebben voor niemand onder gedaan.’