JA1 Breda en Laren trakteren publiek op snel ‘ping-pong-hockey’

Het was D-day vandaag in Poule 1 van Landelijk Jongens A. Tussen de nummer 1 en nummer 4 in de competitie zat slechts 1 punt, en vandaag trof die top 4 elkaar, in Breda. Push streed thuis tegen Kampong, Breda ontving Laren. Voor Breda JA1 was dit de eerste veldwedstrijd na het overlijden van hun coach Marc Ouwerling. Nieuwe coach Sven Coenen: ‘Dat heeft een grote impact gehad, maar de jongens ook dichterbij elkaar gebracht.’

Het was druk langs de lijn op hockeyclub Breda. Het zonnetje zal een rol gespeeld hebben, maar het publiek genoot toch vooral van het bijzonder spannende duel tussen Breda JA1 en Laren JA1. Zelfs Heren 1 van Breda stond aan de kant om hun jongere clubgenoten aan te moedigen.

Het was Breda dat flitsend uit de startblokken kwam. Al in de 2e minuut kwam door een prachtige steekpass door het midden Niels Swinkels vrij op kop cirkel: hij twijfelde niet en schoot hard binnen. Het was echter Laren dat de eerste helft meer balbezit en controle had. Een tip-in uit een sliding vloog halverwege de eerste helft rakelings over de Bredase goal, maar daarna was het uit een strafcorner wel raak. Tom van Burg, de ietwat a-typische hockeyer van Laren (lang, grote passen, sokken á la Thiery Henry tot over de knieën opgetrokken), sleepte hard binnen. Ruststand: 1-1.

‘On-Larens’ hard werken

‘De eerste 5 minuten hadden we geen controle, maar daarna hebben we de eerste helft goed uitgespeeld’, vond Van Burg. Ook de coach van Laren, Willem Slinger, zag zijn team met name in de eerste helft goed hockeyen. ‘Als collectief hard werken, dat is onze kracht. Bijna on-Larens, eigenlijk. We leunen niet op de individuele technische skills, maar strijden als team en laten ons koppie niet snel hangen.’ Laren had moeite met het gladde veld van Breda, merkte de coach. De jongens sliden graag, maar gleden ook geregeld onbedoeld uit.

Meteen in het begin van de 2e helft was Van Burg wederom trefzeker uit een strafcorner, en zette Laren op een 1-2 voorsprong. Lang kon de ploeg daar echter niet van genieten: uit een sterke strafcornervariant tipte wederom Niels Swinkels voor Breda even later de 2-2 binnen. Die 2-2 bleef lang op het scorebord staan. Beide ploegen kregen kansen: een Larense volley keihard op de lat, tip-ins van Breda die werden gekeerd door de Larense keeper, en ook een strafbal kregen de Bredase jongens er niet in. ‘Zij hadden een goede keeper’, zag coach van Breda Sven Coenen.

Overlijden coach

Hij nam deze winter samen met Willem de Keijzer en Mark Bouwman de coaching en training van Breda JA1 op zich, nadat coach Marc Ouwerling begin december op 61-jarige leeftijd overleed. ‘Marc was al een tijd lang ziek’, vertelt Coenen. ‘Zijn overlijden heeft een grote impact gehad op het team. De jongens waren al close, maar dit heeft ze nóg dichter bij elkaar gebracht.’

Dat de Bredase jongens voor elkaar door het vuur gaan bleek in de laatste 2 minuten. De goal van Pieter Hollema van Laren leek 2 minuten voor tijd de wedstrijd te beslissen, maar Breda gaf niet op en bleef de aanval zoeken. ‘Die laatste aanval was puur op karakter’, stelt coach Coenen trots. Niels Zwinkels tikte zijn 3de goal hoog binnen met nog enkele seconden op de klok. Een 3-3 uitslag dus, met Breda, door het scoreverloop, als gevoelsmatige winnaar.

‘Ping-pong-hockey’

‘Die laatste goal was doodzonde, maar 3-3 is gezien de gehele wedstrijd een terechte uitslag’, vond Laren-coach Slinger. ‘Wij waren in de tweede helft onrustig en hielden geen balbezit. Dan wordt het ping-pong-hockey.’ Voor de coach wellicht een punt om aan te werken, maar het publiek werd volop verwend deze wedstrijd. Slinger: ‘Ja, 2 goals in de laatste 2 minuten. Dat kun je best een spektakel noemen.’

Doordat Breda en Laren de punten delen blijven ze op gelijke hoogte op de ranglijst. Concurrent Kampong wist uit bij Push met 3-1 te winnen, en gaat daardoor nu aan kop in Poule 1. Coenen: ‘Wij moeten volgende week tegen Push en dan tegen Kampong. Ik ben benieuwd: het is een kwestie van aanhaken of afhaken.’