Landelijke finales A- en B-jeugd: dit zijn de finalisten

Eindelijk is het zover: de landelijke finales bij de A- en B-jeugd. Maandenlang was het strijden om tickets voor de play-offs en na twee weekenden vol topwedstrijden vinden zaterdag de landelijke finales plaats in het Wagener Stadion. Hoe bereikten deze ploegen de finale?

10:00 uur: Rotterdam MB1 – Deventer MB1

Rotterdam komt als verdedigend landskampioen naar het Wagener Stadion: vorig jaar in Den Bosch waren zij met 1-3 te sterk voor de meisjes van Weert. Doelpuntenmakers van toen zoals Charlotte Hoctin Boes en Aprilia Molier zijn er ook dit jaar weer bij. Het was dit seizoen dus aan de Rotterdammers om voor het tweede jaar op een rij de landstitel binnen te slepen. De weg naar de play-offs verliep dan ook zonder al te veel problemen: van de 42 mogelijke punten eindigde Rotterdam met 37 punten. Het gat met nummer twee, toevalligerwijs Deventer, was tien punten. Tijdens de play-offs kende de verdedigend landskampioen wel een valse start door na shoot-outs te verliezen van Kampong, maar zij wisten na drie wedstrijden (met nog een shootout-serie) alsnog een plek in de finale af te dwingen.

Rotterdam MB1

Deventer, toch wel een grote verrassing, in de finale. Zij wisten onder meer hdm en Oranje-Rood in de competitie onder zich te houden en rekende in de play-offs af met Tilburg, de poulewinnaar van de andere groep. In twee duels verzekerde de club uit Overijssel zich van de landelijke finale. De onderlinge resultaten tussen de twee finalisten beloven al veel: in totaal twaalf doelpunten over twee wedstrijden. In de Maasstad werd het 2-2, waarna het terugduel eindigde in een overwinning voor Rotterdam: 3-5. De bezoekers kwamen op een 0-4 voorsprong, maar Deventer wist nog terug te komen tot 3-4. Amber van den Dijssel gooide echter de wedstrijd met een rake treffer in het slot.

12:00 uur: Pinoké JB1 – Rood-Wit JB1

Een strijd der titanen bij de landelijke B-jongensfinale: zowel Pinoké als Rood-Wit stonden voor het grootste deel van de competitie bovenaan de ranglijst en maakten ook de verwachtingen waar in de play-offs. Pinoké won elf van de veertien duels (twee gelijk en een nederlaag) en had de meeste doelpunten voor en de minste tegen: 76 tegen 19. De grote doelpuntenproductie kwam gedeeltelijk op naam van de topscorers Miles Bukkens (twintig doelpunten), Friso Brouwers (ook twintig) en Cas Möhringer (vijftien). In de play-offs gaven zij ook hun visitekaartje af voor de finale, door twee keer te winnen van Laren. Het eerste duel in Laren werd met 1-4 gewonnen, om het een week later af te maken in eigen huis (1-3).

Pinoké JB1 werd in de zaal al Nederlands Kampioen. Foto: Koen Suyk

Rood-Wit verloor in het reguliere seizoen maar twee keer en wist al ruim voor het einde dat zij de play-offs zouden spelen. In hun poule kregen zij verreweg de minste tegendoelpunten (21) en maakten zestig doelpunten in veertien wedstrijden. In de play-offs kreeg de club uit Aerdenhout iets meer tegenstand van Oranje-Rood, dat in drie duels verslagen moest worden. Het eerste duel in Eindhoven wonnen de Noord-Hollanders nog met 3-4, om een week later in eigen huis met 2-5 te verliezen. In het beslissingsduel moest Rood-Wit de rug rechten, en dat deden ze ook: de laatste wedstrijd werd met 4-3 gewonnen. Na drie spannende duels, met 21 doelpunten, konden zij zich dus gaan opmaken voor een finale in het Wagener Stadion.

14:15 uur: Den Bosch MA1 – hdm MA1

Bij de meisjes A treffen twee oude bekenden elkaar in de finale. Beide ploegen speelden dit seizoen namelijk in poule II, waarbij Den Bosch als groepswinnaar de play-offs begon. De Bossche ploeg verloor in het lopende seizoen maar één keer en scoorde in totaal 62 keer in veertien wedstrijden. De play-offs waren voor de Brabanders een extra podium om hun effectiviteit voor het doel te tonen: Den Bosch won twee keer ruim van Weert (1-4 en 7-1), waardoor zij één overwinning verwijderd zijn van het landskampioenschap.

Den Bosch viert de 2-0 tegen Weert. Foto: OranjePictures

Hdm eindigde het reguliere seizoen als runner-up, maar viel onder meer op door de minste doelpunten te incasseren in de reguliere competitie: slechts zestien stuks. Tijdens de play-offs zetten zij de goede lijn door door het sterke Push uit te schakelen in twee duels. In eigen huis won de Haagse formatie met 2-1, om een week later na shoot-outs te winnen in Breda. De eerste onderlinge ontmoeting tussen de finalisten dit seizoen leverde spektakel en vooral doelpunten op. In Den Bosch won de thuisploeg met 7-3, onder meer door vijf doelpunten van Noor Omrani. In Den Haag wonnen de Brabanders eveneens, met 0-2. Mede daardoor gaat Den Bosch als favoriet de landelijke finale in.

16:15: Rotterdam JA1 – Victoria JA1

De finale bij de jongens A is een heuse Rotterdamse derby: Rotterdam tegen Victoria. De club uit Rotterdam-Noord tegen de ploeg uit het Kralingse Bos. Beide ploegen eindigden bovenaan in de reguliere competitie en mogen zaterdag gaan uitmaken wie dit jaar de beste club van Rotterdam is. In poule I was het Rotterdam die de macht greep door in een lastige groep met Push, landskampioen Kampong en Bloemendaal in totaal 36 van de 42 punten binnen te halen. De ploeg scoorde niet bijster veel (40 keer), maar kon leunen op een sterke defensie: enkel 16 treffers incasseerde de Rotterdamse verdediging. De play-offs waren wel een flinke kluif, met Den Bosch dat pas na drie duels geklopt werd. De tweede wedstrijd was namelijk een prooi voor de Bosschenaren (1-4), waardoor een dag later gewonnen moest worden. En zo geschiedde: zij wonnen met 1-0 en kregen een derby in de finale als beloning.

De selectie van Rotterdam JA1 eerder dit seizoen.

Voor Victoria was dit seizoen een grote stap, nadat de Rotterdammers vorig jaar nog een niveau lager speelden. Na een succesvol vorig seizoen stootten zij direct door naar de play-offs, als groepswinnaar. De voorsprong op de twee achtervolgers was beperkt, maar toch ging Victoria als favoriet de dubbele ontmoeting met Push in. Twee duels werden gewonnen, twee keer via shoot-outs. Na een seizoen in de Super A wacht Victoria dus een wedstrijd in het Wagener Stadion om het landskampioenschap.


2 Reacties

  1. anoniem01028

    Knap dat Deventer MB2 in de finale staat

  2. tonyvieira

    Is er een live streaming ?


Wat vind jij? Praat mee...