Ontknoping landelijke jeugd: welke teams maken nog kans?

Na drie hockeyloze zaterdagen hervatten de teams uit Landelijk A en B weer de competitie, die met nog drie wedstrijden te gaan zijn ontknoping nadert. Diverse teams zijn al zeker van de play-offs om het landskampioenschap, maar in sommige gevallen zijn de tickets nog niet verdeeld. Bij de jongens A moet een direct duel in de laatste speelronde mogelijk gaan uitwijzen wie nog kans maakt op het landskampioenschap: Rotterdam of Kampong JA1?

Meisjes B

In poule I is Kampong MB1 zo goed als zeker van de play-offs. De Utrechters hebben een voorsprong van acht punten op GHBS en Oranje-Rood, al moeten de Blauw-witten nog tegen beide concurrenten spelen. Dit weekend komen de Groningers op bezoek, terwijl de Eindhovenaren eveneens naar de Klapperboom afreizen in de laatste speelronde. Voor de tweede plaats is Zwolle ook nog kansrijk, aangezien het gat met de nummer twee maar drie punten bedraagt. In de laatste speelronde wacht ook nog een directe ontmoeting met GHBS, dus de kaarten zijn hier nog niet geschud.

In de andere groep is Amsterdam al zeker van een plek bij de bovenste twee, met Schaerweijde op de rand van kwalificatie voor de play-offs. De ploeg uit Zeist heeft een voorsprong van zes punten op achtervolger Den Bosch en kan dit weekend de tweede plaats veiligstellen op bezoek bij Gooische. Volgende week wacht de topper tussen Schaerweijde en Amsterdam, waarschijnlijk enkel voor morele winst met het oog op de play-offs.

Jongens B

Het komende hockeyweekend kan cruciaal zijn voor de stand in poule I, met het duel tussen Schaerweijde en Push op het programma. De nummer twee tegen de nummer drie. Het verschil is drie punten en bij winst kunnen de Bredanaars over de ploeg uit Zeist heen wippen. De twee ploegen geven elkaar dan ook weinig ademruimte: Schaerweijde won één keer meer en de doelsaldo’s zijn zo goed als identiek (40-20 om 39-20 in het voordeel van Schaerweijde). Hoe dan ook pakt de uitslag van de betreffende wedstrijd voordelig uit voor koploper Amsterdam.

Geen spanning meer in poule II: de twee ploegen die zich plaatsen voor de play-offs zijn bekend. Bloemendaal en Kampong denderden door het reguliere seizoen en staan op respectievelijk 31 en 28 punten uit elf wedstrijden. De Mussen zijn momenteel zelfs ongeslagen, met enkel een gelijkspel tegen Kampong (2-2) als puntverlies. De Utrechters moeten hopen op een misstap van Bloemendaal om zich op het laatste moment te verzekeren van de eerste plek in de poule.

Meisjes A

Tilburg – koploper in poule I – kan zich komend weekend verzekeren van de play-offs voor het landskampioenschap. De Brabanders treffen nummer drie HGC en hebben aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen. De lijstaanvoerder kan achtervolger SCHC een grote dienst bewijzen door HGC te kloppen, aangezien Stichtse – mits het zelf wint van hdm – het gat kan vergroten naar zes punten op de ploeg uit Wassenaar.

In poule II is Laren al een tijdje zeker van minstens de tweede plaats in de stand, met dertig punten uit elf wedstrijden. De Larense ploeg wordt waarschijnlijk vergezeld door Den Bosch, dat zelf een voorsprong van zeven punten heeft op nummer drie Gooische. Winst op Maastricht dit weekend is genoeg voor een plekje in de play-offs.

Jongens A

Actieve volgers van de landelijke jeugdcompetitie kunnen 25 mei alvast omcirkelen in de agenda, met een absolute kraker in de laatste speelronde: Rotterdam JA1 – Kampong JA1. Naar alle waarschijnlijkheid zal de winnaar van dat duel zich plaatsen voor de play-offs, kijkend naar de huidige stand. Momenteel staat Oranje-Rood bovenaan, met een aantal punten voorsprong op Kampong en Rotterdam. Tussen de nummer twee en drie is het verschil een schamel puntje, waardoor – mits zij beide in de komende weken winnen van Rood-Wit en zich ontdoen van Victoria en MOP – de directe ontmoeting in speelronde veertien doorslaggevend gaat zijn. Een garantie voor spanning dus in poule I.

In poule II heeft hdm – de huidige nummer drie – nog een minieme kans om zich te plaatsen voor de play-offs. De Haagse ploeg wacht dit weekend het duel met koploper Push en moet hopen dat Laren punten verspeelt tegen Schaerweijde. De Bredase ploeg is al zeker van de play-offs, terwijl Laren een voorsprong van zes punten geniet. Na dit weekend kan de hoop van hdm echter niets meer waard zijn.


Wat vind jij? Praat mee...