Push MA1 verliest in A’dam: ‘Play-offs zijn nog steeds het doel’

In de Hoofdklasse is het verschil tussen koploper Amsterdam en hekkensluiter Push zo groot als maar zijn kan, in de landelijke A-jeugd zijn de ploegen echter allebei in de race voor de play-offs. Amsterdam won vandaag, met dank aan een sterke start, het onderlinge duel. Push, dat daardoor naar de 4e plaats zakt, gooit de handdoek nog niet in de ring. ‘Het is nog niet gespeeld in deze poule.’

‘We begonnen te wisselvallig aan de wedstrijd’, zag Push-coach Jorgen Kwinkelenberg. ‘Daardoor stonden we na 7 minuten al met 2-0 achter. Amsterdam was meteen heel gevaarlijk én effectief.’ Felice Albers scoorde inderdaad al snel de 1-0 voor Amsterdam, waarna Pien Molenaar er uit de strafcorner nog een schepje bovenop deed. Voor rust werd het via Catrien Stolle, ook uit een strafcorner, zelfs nog 3-0 voor de thuisploeg en koploper in poule 1. ‘Het rendement lag hoog en de corners liepen goed’, kijkt Eline Vermeulen, coach van Amsterdam MA1, tevreden terug het grootste gedeelte van die eerste helft. ‘Maar eind eerste helft zakten we terug in energie. Toen had Push ook mogelijkheden.’

‘Tweede helft ging gelijk op’

Volgens Kwinkelenberg steekt zijn ploeg sinds de winterstop nog niet helemaal in een goede vorm. ‘Het is steeds de eerste 20 minuten waarin we niet lekker spelen, dat was de afgelopen 3 wedstrijden ook al zo. Maar in de tweede helft pakken we het dan wel op, dan komen we in de flow.’ Tegen Amsterdam zag de Bredase coach dat ook: ‘In de tweede helft konden we Amsterdam echt terugdringen.’

Die tweede helft was een gelijk opgaande strijd, met veel mogelijkheden aan beide kanten. Lotte van Dongen zette met een mooie backhand de verdiende 3-1 op het scorebord, maar nog geen minuut later was het wederom raak aan de andere kant. Uit een strafcorner volgde een strafbal, die Yasmin Geerlings feilloos hoog binnenpushte. Een snelle uitbraak leidde vervolgens de 4-2 van Ankelein Baardemans in, maar dichterbij kon Push, ondanks een paar fraaie kansen, niet meer komen.

Collectief vs individuele kwaliteit

‘De meiden hebben goed geknokt’, stelt Kwinkelenberg trots. ‘Onze kracht is het collectief. We hebben geen uitschieters, maar als we allemaal heel hard werken: dan zijn we goed.’ Amsterdam heeft die uitschieters er wel bij, weet Vermeulen. ‘We hebben veel individuele kwaliteit in het team, en de meiden spelen ook al een tijd samen. Dat is onze kracht. Wat ik mooi vind om te zien is dat het team heel erg naar elkaar toegegroeid is. Er zijn er altijd een paar die er bovenuit steken, maar iedereen heeft daar echt bij aangehaakt. We hebben wel spelers die iets kunnen creëren.’

Play-offs

Voor Amsterdam waren het belangrijke punten vandaag, stelt Vermeulen. ‘Vorige week lieten we punten liggen, dus het is heel fijn om ze nu wel te pakken. En dit is meteen een goede stap richting de play-offs.’ Vermeulen ziet ook op de play-offs goede kansen voor Amsterdam. ‘Maar we moeten natuurlijk nog wel dingen verbeteren. Bijvoorbeeld dynamisch blijven en energie vasthouden.’

Voor Push was play-offs het doel, en dat blijft het voorlopig ook, als het aan Kwinkelenberg ligt. ‘Het is naar mijn idee nog niet gespeeld in deze poule. Wij staan nu 4e en volgende week treffen we nummer 2 hdm: dat wordt wel een cruciale wedstrijd. Als we die winnen, dan doen we nog mee.’

Amsterdam – Push 4-2
1-0 Felice Albers
2-0 Pien Molenaar (sc)
3-0 Catrien Stolle (sc)
3-1 Lotte van Dongen
4-1 Yasmin Geerlings (sb)
4-2 Ankelein Baardemans