Rotterdam MA1 landskampioen na thriller en shoot-outs

Rotterdam MA1 is landskampioen. Na een 1-1 gelijkspel tegen Den Bosch trokken de Zuid-Hollandsen in de shoot-out-serie aan het langste eind. Een heldenrol was weggelegd voor Rotterdam-keepster Olivia van der Knaap.

Den Bosch startte sterk aan de wedstrijd en wist na zeven minuten de eerste strafcorner te versieren. De sleeppush van jeugdinternational Anouk Brouwer was goed gericht, maar een eenvoudige prooi voor Van der Knaap.

Rotterdam leek iets meer last van zenuwen te hebben. Niet goed gestopte ballen, een strafcorner die bij het aangeven al mis ging en passes die net niet lekker aan kwamen: de ploeg van Max Coenraad kwam nog niet helemaal in het ritme. Den Bosch daarentegen brak zo nu en dan regelmatig uit, onder andere via de snelle Fleur Wolfert – ook een van de maar liefst vier Nederlands A-speelsters in de Bossche gelederen (tegenover nul voor Rotterdam).

Vlak voor rust was het toch ineens Rotterdam dat een reuzekans had op de 1-0. Een counter eindigde in de stick van Florine Rodenburg, maar haar backhand vloog net over het doel. Klaar was het daarmee nog niet voor de havenstedelingen. Een handig versierde uitspeelcorner miste net scherpte.

Den Bosch-speelster Babs Reijnen brak er regelmatig gevaarlijk uit. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures

Gevaar van beide kanten

In de tweede helft zette Den Bosch weer aan. In de return op een sleeppush van Brouwer maaide Lauren van der Geld maar net over de bal en even later zag Wyne Hoefkens een backhandschot net langs de paal vliegen. Rotterdam intussen loerde op de counter. Dat leverde zo nu en dan gevaarlijke, maar geen doeltreffende situaties op voor het goal van Roos van den Akker.

Tot anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart. Een strafcornervariant van Rotterdam was eigenlijk al mislukt, maar belandde pardoes in de stick van aangeefster Fie Oosterwolde. Die twijfelde geen seconde en pushte zomaar de 1-0 binnen. Eerlijk is eerlijk: recht aan de verhoudingen op het veld deed het niet, maar een kniesoor die daarom maalde binnen het Rotterdamse kamp.

Acht minuten voor tijd werd Den Bosch dan toch eindelijk beloond voor de vrijwel continue druk op Rotterdam. Na een scrimmage was het uiteindelijk verdedigster Gwen Victoria die haar inzet in het net zag vliegen. Een ferme en uitzinnige groepsknuffel toonde aan hoe bevrijdend dit doelpunt voor de Brabantsen was.

Killer queen

Gedaan was het daarmee alleen nog niet. Niet alleen de speelsters, maar ook het publiek liet zich – al joelend en toeterend – van zij n beste kant zien. Het spel intussen golfde op en neer. Nu eens was het Rotterdam dat dichtbij een goal was, dan weer loerde Den Bosch op de winnende treffer.

Die kwam er niet. En dus moesten shoot-outs een beslissing brengen. Rotterdam-keepster Olivia van der Knaap toonde zich in deze serie een absolute killer queen en hoefde de bal maar één keer uit het doelnet te vissen. Rotterdam daarentegen was driemaal trefzeker en is daarmee landskampioen.

Goalie Van der Knaap oogde nog wat timide kort op de wedstrijd. ‘Het dringt nog niet helemaal door. Als team waren we er heel erg op gebrand om de titel te pakken, ook omdat er best veel meiden weggaan dit jaar. Het zat er ook in vandaag. Na onze voorsprong kwamen we lullig op 1-1, maar we hielden nog steeds geloof.’

Rotterdam-speelster Donna Dupuis scoorde een shoot-out. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures

Ook toen het duel uitmondde in shoot-outs hield Van der Knaap vertrouwen: ‘In de halve finale speelde Den Bosch ook al shoot-out-serie gespeeld, tegen Wageningen. Die heb ik bekeken en op mijn bidon geschreven. In de uitvoering waren ze min of meer gelijk. Verder dacht ik niet veel na. Ik had in de wedstrijd al goed gekeept en meer kon ik niet doen.’

En dus is na dames 1 ook meisjes A1 van Rotterdam kampioen. ‘Echt ongelooflijk. We gaan naar de jongens kijken en na de prijsuitreiking naar het huis van Annemijn [Mol] om een feestje te vieren en daarna misschien nog de stad in. Dan daalt het besef vast wel in.’

Den Bosch – Rotterdam* 1-1 (0-0)
Fie Oosterwolde (sc) 0-1
Gwen Victoria 1-1

*wint na shoot-outs


Wat vind jij? Praat mee...