‘Rotterdams kwartier’ maakt het verschil tegen Oranje-Rood JA1

Vanaf de strafbalstip kon Oranje-Rood JA1 in de topper tegen Rotterdam de 0-2, en mogelijk de beslissing in de topper, aantekenen. Maar Rotterdam-keeper Mahinder Terlouw bracht prachtig redding, waarna zijn ploeg de wedstrijd in de laatste deel van het duel helemaal omkeerde. Daarmee blijft de verdedigend landskampioen ongeslagen in de reguliere competitie.

‘Eigenlijk was de wedstrijd vergelijkbaar met die van vorige week tegen Victoria’, keek Rotterdam-coach Bobby de Graaf terug op de wedstrijd. ‘Toen speelden wij een mindere eerste helft, maar wonnen we uiteindelijk wel.’ In de Rotterdamse derby vocht de ploeg in het groen-wit zich terug van een 2-1 achterstand naar een 2-3 overwinning.

Tegen Oranje-Rood keek Rotterdam dus voor de tweede week op een rij tegen een achterstand aan. Na een aantal strafcornerkansen kon Pim Haring uiteindelijk de openingstreffer aantekenen voor de Eindhovenaren, op dat moment volgens beide trainers een terechte tussenstand. OR-coach Sven van der Most: ‘Uiteindelijk hebben we het te lang spannend gehouden en vergaten we de trekker nog meer over te halen.’

De cijfers van beide ploegen dit seizoen waren indrukwekkend: enkel één nederlaag in de voorcompetitie (voor Rotterdam) en ook in de reguliere landelijke competitie waren beide teams nog foutloos. Een directe ontmoeting resulteerde in een duel op hoog tempo. De Graaf: ‘Het hoge tempo zorgde soms wel voor veel fouten, vooral in de eerste helft. Dan zag je dat Oranje-Rood in de eerste helft aanvallend en verdedigend iets beter was en vrijer kon hockeyen.’ Oranje-Rood wist het veldoverwicht om te zetten naar een aantal kansen, maar moest genoegen nemen met een 0-1 voorsprong.

‘Gemiste strafbal bracht momentum in onze handen’

Na de rust kregen de Eindhovense bezoekers zelfs de kans om de voorsprong tegen de regerend landskampioen te verdubbelen, maar een prachtige redding van Terlouw hield Rotterdam in de wedstrijd. De Graaf: ‘De gestopte strafbal gaf ons het momentum, het geloof dat we deze wedstrijd konden winnen. Daarna hebben we nog meer gegeven om het initiatief op te eisen, het tempo hoog te houden. Zij konden daardoor minder vrij hockeyen dan in de eerste helft.’

‘Tot dat moment was er naar mijn beleving weinig aan de hand’, constateerde Van der Most. ‘We hebben het grootste deel van de wedstrijd gedomineerd. Na een sterk begin van de tweede helft krijgen zij een strafcorner, die er meteen inging. Een van de eerste wapenfeiten van Rotterdam in de wedstrijd, volgens mij.’

Uiteindelijk was het Olivier Hortensius, afgelopen jaren al vaak trefzeker voor Rotterdam, die de thuisploeg uit een strafcorner naast Oranje-Rood schoot. De afgelopen weken deed een aantal spelers, waaronder een aantal eerstejaars A, mee bij Rotterdam Heren 1 in de Herfstcompetitie. Hetzelfde geldt voor Oranje-Rood overigens, dat een aantal jeugdspelers zag debuteren bij het eerste. De opgedane ervaringen leken in het voordeel te werken van de Rotterdamse pupillen, want in het laatste deel van de wedstrijd kwamen zij op gang en ook op voorsprong. Hortensius scoorde zijn tweede doelpunt, waarna een aantal minuten voor tijd Menno Boeren de wedstrijd in het slot gooide. ‘Achteraf is 3-1 zeker geflatteerd, gezien het hoge niveau van beide ploegen. Oranje-Rood is een stugge ploeg met een sterke verdedigende organisatie’, stelde De Graaf nog.

De drie punten weer voor de landskampioen

Net als tegen Victoria had het vergelijkbare wedstrijdverloop dus eenzelfde soort uitkomst voor Rotterdam: alsnog de overwinning in het laatste deel van de wedstrijd. ‘Ik kan mijn ploeg weinig verwijten’, stelde Van der Most achteraf. ‘We hebben weinig weggegeven en veel kansen gecreëerd, maar we maken onze kansen niet af. De keeper van Rotterdam keepte geweldig vandaag, heeft veel van onze kansen gestopt. We moeten onze kansen verzilveren en op een gegeven moment kantelde de wedstrijd dan. Maar ik prijs mijn ploeg dat ze bij 1-1 nog vol voor de overwinning wilden gaan.’

‘Aan het einde brengen we het wel op om het tempo hoog te houden, dan zie je dat we een stuk dominanter en ook effectiever zijn’, voegde De Graaf toe. ‘Tegen Victoria zie je dan dat ze bijna niets te vertellen hebben in het laatste deel van de wedstrijd, en hier pakken we ook alsnog de winst. Maar ik hoop dat die mindere eerste helft geen vast patroon gaat worden bij ons.’ In de laatste speelronde voor de winterstop krijgt Oranje-Rood Groningen op bezoek, terwijl Rotterdam moet afreizen naar Vught voor het duel tegen MOP.