‘Volwassen’ Rotterdam JA1 houdt kans op dubbel levend

Tegen alle verwachtingen in haalde Rotterdam JA1 vorig jaar met volwassen hockey de landstitel binnen, na een bloedstollende Rotterdamse derby tegen Victoria. Tijdens de ontmoeting dit weekend met Kampong – een direct duel voor de tweede plaats en een plek in de play-offs – werd weer veel van de ploeg in groen-wit geëist. Een 2-2 gelijkspel was uiteindelijk net genoeg om nog in de race te blijven voor een tweede landskampioenschap op een rij.

Een poule met drie jeugdteams van formaat – Oranje-Rood, Rotterdam en Kampong – beloofde al een spannend verloop van de reguliere competitie, waarbij één van deze drie ploegen met de play-offs in het zicht zou stranden. Het leverde diverse mooie clashes op, zoals de wedstrijd Rotterdam – Oranje-Rood eerder dit seizoen. Het directe duel tussen Rotterdam en Kampong voelde dan ook als een soort apotheose. ‘Het tempo lag ontzettend hoog in de hele wedstrijd’, kijkt Rotterdam-coach Bobby de Graaf terug. ‘In de eerste helft was Kampong de bovenliggende partij met goed grip op ons spel. We hadden wat moeite om in balbezit de vrije man te vinden. Ze kwamen dan ook op voorsprong uit een schitterende corner, maar uit de weinige kansen maakten we voor rust nog de 1-1.’ Linze Andringa tekende voor de Utrechtse voorsprong, waarna Willen van Eijck de stand in de eerste helft nog gelijk trok.

Volgens de Kampong-coach was de einduitslag geen reden voor gigantische teleurstelling. ‘We hebben een prima wedstrijd gespeeld, veel beter dan de afgelopen weken. Dat was minimaal nodig om een resultaat te halen hier. Als zij uiteindelijk net iets beter spelen en aan een gelijkspel genoeg hebben, dan kunnen we niet veel meer doen. Natuurlijk is het zuur, maar ik ben trots op de ploeg. We zaten in een sterke poule en nu viel het kwartje de verkeerde kant op.’ Twee kaarten in korte tijd bleken achteraf de nekslag voor de Utrechters. Tegen negen man forceerde de thuisploeg de gelijkmaker – weer via Willem van Eijck – en wist vervolgens de wedstrijd volwassen en zakelijk uit te spelen.

Kampong scoort de 1-0. Bron: Orange Pictures / Yannick Verhoeven

Terugkerend fenomeen

Tot tweemaal toe kwam de Rotterdamse ploeg in eigen huis op achterstand, en tweemaal veegden ze de achterstand van het scorebord. Het is een terugkerend verhaal bij de verdedigend landskampioen, dat vorig jaar vriend en vijand verraste in de landelijke A-competitie. ‘Na de rust hadden we al iets meer grip op de wedstrijd, ook al kwamen we met 1-2 achter. Onze kracht ligt bij het collectief, dat was ook onze basis vorig jaar. We werken hard voor elkaar, accepteren elkaars foutjes. De sfeer zit er goed in en we hebben vertrouwen in elkaar.’

Tot vorige week was een 2-2 stand echter niet genoeg geweest voor Rotterdam om zich te plaatsen voor de play-offs, maar een misstap van Kampong in de voorlaatste speelronde gooide de verhoudingen om. ‘De afgelopen maand is een rare maand voor de A-jeugd met alle eindexamens, erkent Eshuis. ‘Dan dwaal je iets van het hockey af. Dinsdag waren de meesten dan klaar, waarna ze de voorbereiding op deze wedstrijd heel goed oppakken.’ De Graaf: ‘We zijn na de nederlaag tegen Oranje-Rood van een aantal weken geleden van onze kracht uit blijven gaan. We wisten dat we aan drie overwinningen genoeg zouden hebben om alsnog de play-offs te halen, maar door de uitslagen van vorige week konden we de laatste tien minuten de wedstrijd zakelijk binnenslepen.’

Rotterdam-coach Bobby de Graaf. Bron: Orange Pictures / Yannick Verhoeven

Dubbel lonkt voor Rotterdam, dat is geen geheim voor De Graaf

De Kampong-coach kijkt ondanks het mislopen van de play-offs terug op een goed seizoen, waarbij een grote mate van aanpassingsvermogen van zijn ploeg gevraagd werd. ‘We hebben dit seizoen een nieuwe identiteit gevonden als team’, legt Eshuis uit. ‘Dit seizoen verloren we met Bram van Battum (doorgeschoven naar Heren 1) een belangrijke defensieve schakel. Dat verlies is gaandeweg goed opgevangen, want een aantal spelers is opgestaan dit seizoen en ook veel sterker geworden.’

Rotterdam kan zich opmaken voor de play-offs, waarbij het Push treft in de halve finales. Voor De Graaf is het gevoel anders dan vorig seizoen, mede door de prestaties uit het verleden en het heden. Zo werd zijn ploeg tussendoor ook landskampioen in de zaal. ‘Vorig jaar kwamen onze prestaties een beetje als een verrassing, terwijl er nu iets meer druk op ons ligt’, constateert hij. ‘We hebben de titel in de zaal en het is ook geen geheim dat we op het veld ook landskampioen willen worden.’