Bloemendaal JB1 wint na magistrale comeback van Kampong

Bloemendaal JB1 heeft de topper tegen Kampong gewonnen en pakt daarmee, samen met Den Bosch JB1, de koppositie in poule II van landelijk B. Vooraf beloofde deze ontmoeting veel spektakel en beide teams stelden niet teleur in een duel met zeven doelpunten, waarbij de Mussen met 4-3 wonnen.

Beide coaches spraken achteraf van een enerverend duel, met het woord ‘karakter’ als een van de sleutelwoorden voor de uitkomst van de wedstrijd. Uiteindelijk trok Bloemendaal met een rake strafcorner een minuut voor tijd aan het langste eind, maar beide trainers hadden kunnen leven met een gelijkspel. ‘Of een 3-3 eindstand terecht was geweest? Ja, denk het wel’, reageert Bloemendaal-coach Vincent Opgelder na afloop. ‘We maken een minuut voor tijd de winnende 4-3 uit een corner, dan mag je alleen maar tevreden zijn.’

‘Dit was zeker een heel mooi potje in de B-categorie’, concludeert ook Kampong-coach Tim Oudenaller. ‘Het kon alle kanten op. De eerste helft was echt voor ons, en de tweede helft voor Bloemendaal. Ik denk dat beide partijen tevreden zouden zijn met een 3-3 gelijkspel. Van beide kanten heb ik gewoon goeie hockeyers gezien, goed veldspel. Het was leuk om te zien en om zo’n wedstrijd te coachen, ondanks de nederlaag.’

Actiefoto van het duel tussen Bloemendaal JB1 en Kampong JB1. Bron: Koen Suyk

‘We werden eerst overlopen door Kampong’

De rake treffer van Casper van der Veen, en de vervolmaking van zijn hattrick in de tweede helft, betekende een ultieme comeback van de Mussen. De ploeg van Opgelder stond na ongeveer twintig minuten namelijk met 0-3 achter na doelpunten van Timo Meijer, Mats Gruter en Freek Schwartz. ‘We werden in het eerste deel van de wedstrijd overlopen’, constateert de Bloemendaal-coach na afloop. In de beginfase kregen de Utrechters diverse kansen om de stand nog verder uit te breiden, maar keeper Allard André de la Porte hield de Mussen in de wedstrijd. ‘We verdedigden eigenlijk te veel achter onze man, waardoor zij vaak in onze cirkel kwamen. Dat heb ik in de rust gezegd. Daarnaast zei ik dat zij hard moesten werken en meer de wil om te winnen moesten tonen.’

Oudenaller was dan ook tevreden over het eerste deel van de wedstrijd, waarbij zijn ploeg terecht op een ruime voorsprong kwam. ‘De keeper van Bloemendaal hield een paar ballen er goed uit en we raakten zelfs de lat in de beginfase. Op alle fronten speelden wij op een gegeven moment heel goed: we creëerden veel en speelden van de voorste tot de laatste lijn goed hockey.’

Kampong-coach Tim Oudenaller. Bron: Koen Suyk

Treffer voor rust een strohalm voor de Mussen

Langzaamaan wist de club uit Bloemendaal zich echter terug te vechten in de wedstrijd, met de 1-3 van Sybe Melsert als gevolg. Het was een strohalm voor de ploeg in het Oranje en een startschot voor een spannende tweede helft, met goed hockey van beide kanten, aldus de trainers zelf. ‘Gelukkig maakten de net voor de rust de aansluitingstreffer’, vervolgt Opgelder. ‘Na de rust zijn we als collectief beter gaan verdedigen. We pakten meer ballen af voordat ze in de cirkel kwamen, om het vervolgens uit te spelen met wat snelle jongens uit het team. De aanpassing maakte in de tweede helft het verschil, want we gaven weinig weg in de tweede helft.’

‘Chapeau voor Bloemendaal’, voegt Oudenaller toe, die in de tweede helft veel strijd van beide kanten zag. ‘Zij zijn in de tweede helft echt gaan drukken. Helaas speelden wij in de tweede helft wat minder. Ze tapten uit een ander vaatje en dat viel goed. Bloemendaal scoorde snel de 2-3 en dan groeit het geloof alleen maar, en na de 3-3 kon het alle kanten op. Het was mooi om te zien dat beide teams ook actief zijn gaan zoeken naar de winnende goal.’

Wil om te winnen

Uiteindelijk viel het kwartje dit maal de kant op van Bloemendaal, dat in de tweede helft veel strijdlust toonde. Volgens Opgelder blijft de wil om te winnen één van de belangrijke punten binnen zijn ploeg. ‘Daar start het uiteindelijk mee’, legt hij uit. ‘Als beide ploegen van niveau even hard werken en de wil tonen om te winnen, dan komt het aan op de individuen. En dat pakte vandaag goed uit.’ Oudenaller: ‘Vorige week tegen Rood-Wit waren we echt goed, maakten we elke kans die we kregen in de beginfase. Als wij dat vandaag hadden gedaan dan was de wedstrijd bij een stand van 5-0, 6-0 gespeeld, maar uiteindelijk was het een mooie wedstrijd maar strijdbaar hockey. Dat proberen we vooral mee te nemen van de wedstrijd.’ Volgende week gaat Bloemendaal op bezoek bij Victoria, terwijl Kampong thuis speelt tegen Groningen.