Goalmachine Schaerweijde JB1 pakt titel: 4-1 tegen Victoria

Schaerweijde JB1 heeft zich zaterdag gekroond tot Nederlands kampioen. In een boeiende finale waren een paar geniale ingevingen bij ploeg uit Zeist voldoende om Victoria JB1 over de knie te leggen en de eerste nederlaag van het seizoen te bezorgen: 4-1.

Die vleugjes van genialiteit bij Schaerweijde waren vooral zichtbaar bij de openingstreffer van Jurre Bunte en de 2-0 van Bram Keukens. Bij de 1-0 tipte Bunte heerlijk raak op een vlijmscherpe geslagen pass van aanvoerder Tim Knapper. Bij de 2-0 soleerde smaakmaker Peppe Veen dribbelend langs vijf Victoria-spelers om Keukens een niet te missen kans van dichtbij te bieden. Het waren momenten die uiteindelijk beslissend waren in de eindstrijd.

‘Met Tim heb ik wel vaker die connectie’, zegt tweevoudig doelpuntenmaker Bunte over zijn belangrijke 1-0 vlak na de start van het tweede kwart. ‘Hij heeft een heel goede flats. We trainen veel op tippen in de cirkel, dus we wilden dat wapen zeker gebruiken. Ik wist dat Tim die bal perfect zou geven. Ik hoefde alleen maar mijn stick op de grond te leggen.’

Jurre Bunte heeft Schaerweijde op 3-0 gezet in de finale tegen Victoria. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures.

Langzame start

Bunte maakte halverwege het derde kwart ook de 3-0 met een hard backhandschot, na prima voorbereidend werk van de zeer actieve Niels de Joode. Maar van het comfortabele gevoel wat Schaerweijde toen had, was in het eerste kwart nog weinig te merken. De broertjes Juup en Peppe Veen kwamen wel een paar keer kansrijk in de cirkel, maar konden geen schot tussen de palen lossen. Dat kwam er wel in de elfde minuut, toen Peppe Veen de 1-0 op zijn stick leek te hebben. Victoria-verdediger Thijn van der Giessen voorkwam het doelpunt echter met een prima block.

‘De finale kwam wat langzaam op gang’, bekent Bunte. ‘Ik vond Victoria in die fase zelfs beter. Gelukkig kwamen we in het tweede kwart eindelijk los. We scoren elke wedstrijd wel een paar keer, dat geeft natuurlijk veel vertrouwen. Dus ook al waren we op achterstand gekomen tegen Victoria, dan was er absoluut geen paniek bij ons geweest.’

Zeven goals per wedstrijd

Dat Schaerweijde elke wedstrijd wel een paar keer scoort, mag gerust het understatement van de dag worden genoemd. De ploeg van coach Mats Marree maakte dit seizoen tot aan de finale al 165 doelpunten in 22 wedstrijden, een waanzinnig gemiddelde van 7,5 goal per duel. Overigens had ook Victoria uitstekende cijfers, met 134 treffers in 22 wedstrijden.

Die productiviteit van de Rotterdammers kwam er in de zaterdagmiddag op Kampong niet goed uit, al was de ploeg van coach Stefan van der Ree er na de openingsgoal van Bunte wel dichtbij. Luttele seconden na die 1-0 mocht Victoria aanleggen voor een strafcorner, na een overtreding van Nees van der Hurk op de opstomende Thijn van der Giessen. De sleep van Julien Haarman was uitstekend, maar Schaerweijde-doelman Diederik van den Hoek bracht prachtig redding, ook op de rebound die volgde.

Victoria-aanvoerder Ilja Verschoor in duel met Juup Veen van Schaerweijde. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures.

Euforiemomentje

Ook toen Schaerweijde in het derde kwart op 3-0 kwam via Bunte was Victoria vrijwel meteen na de afslag gevaarlijk. Deze keer leverde dat wel een doelpunt op. Een prima actie over de achterlijn van Sweder Zijlmans gaf Steyn Kamminga de kans van dichtbij te scoren: hij faalde niet en frommelde de bal over de doellijn: 3-1.

‘Als we een doelpunt gemaakt hebben, zijn we in het minuutje dat volgt vaak niet op ons best’, constateert Bunte droogjes. ‘Ik weet ook niet hoe dat komt. We zitten dan met zijn allen nog teveel in een euforiemomentje of zo. Gelukkig herpakten we ons vrij snel en konden we weer ons eigen spel spelen.’

Overal en altijd scoren

Ondanks dappere pogingen daartoe in het vierde kwart kwam Victoria niet tot méér echte kansen en kon het de voorsprong van Schaerweijde niet verder terugdringen. De marge groeide uiteindelijk weer naar drie doelpunten verschil toen Juup Veen in het vierde kwart van dichtbij de 4-1 tegen de touwen pushte namens Schaerweijde.

Jurre Bunte soleert langs Victoria-speler Sebastian van der Meulen. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures.

Daarmee won Schaerweijde ook zijn 23ste en laatste wedstrijd van het seizoen. Een statistiek die de overmacht van de Zeister ploeg overduidelijk blootlegt. Bunte: ‘Het geeft een heerlijk gevoel dat we overal en altijd kunnen scoren. Dat is echt onze kracht. Dat doelpuntje komt altijd wel. Zoals je vandaag zag hebben we veel individuele kwaliteiten in het team, maar we blijven wel samen spelen. We worden niet boos op elkaar als iemand een keer voor eigen succes gaat, dat mag. Daarna bouwen we samen weer aan een nieuwe aanval. Ook vandaag gingen we weer voor elkaar door het vuur. Dat we ook buiten het veld heel hecht zijn met elkaar, helpt daar wel bij.’

En dan is ie weg, de jongen van twee belangrijke doelpunten in de finale. Op naar zijn teamgenoten, zijn makkers van JB1. Om de landstitel te vieren, een bekroning van een perfect seizoen.