Jeugdfinales updates: Rotterdam, hdm en Pinoké winnen landstitel

Vandaag vonden in het Wagener Stadion in het Amsterdamse Bos de landelijke finales bij de B- en A-jeugd plaats. Alle kersverse landskampioenen zijn inmiddels bekend: Rotterdam JA1, hdm MA1, Pinoké JB1 en Rotterdam MB1.

Jongens A

Een ware Rotterdamse derby als laatste landelijke finale van het seizoen: Rotterdam tegen Victoria. Het waren de mannen in het wit, in dit geval Rotterdam, die zeer snel uit de startblokken kwamen. Eerst werkte Ruben de Andrade een voorzet van rechts binnen. Twee minuten later was het meteen weer raak: topscorer Sjoerd Zeeman mocht uit de draai vrij uithalen vanaf de rand van de cirkel en verschalkte Flaviu Forfota met een schot net boven de plank. En toen waren er pas zes minuten gespeeld. Daarna moest Victoria uit zijn schulp kruipen en kreeg ook de kans via Antoine van Tienhoven. Hij maaide echter over de bal heen.

Het begon met een speldenprikje, maar veranderde snel in een serieus overwicht van Victoria. Dat resulteerde in diverse strafcorners, waarbij de tweede poging op het lichaam van een Rotterdamse lijnstopper terechtkwam: een strafbal voor Victoria. Aanvoerder Joost van Eijck mocht aanleggen, maar schoof de bal naast het doel. Een bittere pil voor de mannen in het zwart, zij het niet dat Adriaan Voûte met een schitterende goal de spanning voor de rust terugbracht in de wedstrijd. Al vallend flatste hij de bal in het dak van het doel. Het was loon naar werken voor Victoria, dat na de 2-0 naarstig bleven zoeken naar een treffer.

Thomas van Dillen (Rotterdam, rechts) aan de bal tijdens de landelijke finale. Bron: Bart Scheulderman

Na rust lukte het Victoria ook om de stand gelijk te trekken. Voûte tekende voor zijn tweede van de wedstrijd en zette de 2-2 op het scorebord. Uit een voorzit tipte hij heerlijk binnen in de bovenhoek. Rotterdam kon direct daarna iets terugdoen, maar de strafcornersleep werd er door keeper van Victoria Forfota goed uitgehouden. In een aantrekkelijke tweede helft golfde het spel op en neer met kansjes aan beide zijden. Rotterdam mocht nog eens aanleggen voor een strafcorner, maar de bal werd niet goed gestopt, waardoor er geen echte kans kon ontstaan. In de laatste minuten was het Rotterdam dat het meest in de aanval was, waar Victoria vermoeid leek. Tot echt grote kansen kwam het echter niet, waardoor het uitliep op shoot-outs.

Dat leek een geluk voor Victoria, dat de afgelopen twee wedstrijden in de play-offs tegen Push allebei won op shoot-outs. Maar ook Rotterdam bleek de shoot-outs prima te kunnen nemen. Beide ploegen scoorden er op los, totdat Antoine van Tienhoven en Daniël Mak op keeper Mahinder Terlouw van Rotterdam stuitten. Daardoor ging Rotterdam er met de titel vandoor.

Bron: Bart Scheulderman

Meisjes A

Voor de derde keer dit seizoen troffen Den Bosch en hdm elkaar in de landelijke finale. Kijkend naar de resultaten in de reguliere competitie was de ploeg uit Brabant licht favoriet, maar had in de eerste helft veel moeite met de beweeglijke spelers van de ploeg uit Den Haag. Toch gebeurde er weinig tot de rust. Een Haagse aanval smoorde door een shootje van een aanvaller en de strafcorner van Yvette Biekart werd gestopt door de keepster. De poging van Biekart was het belangrijkste wapenfeit. Na de rust kozen beide teams iets nadrukkelijker de aanval, waardoor de wedstrijd langzaam op gang kwam. Den Bosch herstelde zich na de rust en begon aan een belegering van het Haagse doel. Het leidde tot een grote kans voor Danique Veerdonk via een strafcorner. Zij zocht de linkeronderhoek, maar zag Cecile van Eijck redding brengen met de stick. De wedstrijd leverde dus een stuk meer spektakel op in de tweede helft.

Vreugde bij hdm na de winnende treffer. Bron: Bart Scheulderman

Uiteindelijk was het Noor Omrani, topscorer van Den Bosch, die de wedstrijd openbrak: ze dribbelde links de cirkel in, om met een backhand de bal in de lange hoek te plaatsen. Hdm moest daardoor extra aanzetten en kreeg nog geen zestig secondes later een gigantische kans. Het vizier stond echter niet op scherp en de open kans ging verloren. Daarna ging het heen en weer: eerst was het Simone Hefting met een gigantische kans voor Den Bosch. Het was echter weer Van Eijck die met een uiterste poging hdm in de wedstrijd hield. Dat bleek achteraf cruciaal, aangezien Eline van Velsen minder dan tien minuten voor het einde de gelijkmaker binnentikte. Daarna was het hdm dat verder aanzette voor de winnende treffer. Die winnende treffer voor hdm viel twee minuten voor het einde alsnog: Tessa Beetsma mocht vrij aanleggen met de backhand en vond, net als Omrani, de lange hoek. Tot grote vreugde van de supporters uit Den Haag. Daardoor is hdm de nieuwe landskampioen bij de meisjes A.

Jongens B

Het vuurwerk van de Pinoké-aanhang, dat bijna een gat in het veld brandde, en de iceland-clap van de supporters van Rood-Wit beloofde bij voorbaat al een verhitte finale. Rood-Wit startte daarin sterk en was in de beginfase veel in de aanval. Pinoké had een minuut of tien nodig om in de wedstrijd te komen. Na een klein kwartiertje was de eerste strafcorner van de wedstrijd voor Rood-Wit. Captain Vincent van den Berg  sleepte hem goed binnen. Voor Pinoké, in de competitie zo dominant, was het even zoeken. Een strafcorner van de Amsterdammers werd knullig binnen de cirkel gestopt. Niet veel later was het alsnog raak. Miles Bukkens, broertje van de in Pinoké H1 spelende Texas Bukkens, tikte een afvallende bal heerlijk met een stuit binnen.

Miles Bukkens slaat de 1-1 voor Pinoké binnen. Foto: Bart Scheulderman

Na vijf minuten spelen in de tweede helft was doelman van Pinoké Steven Verhoogt belangrijk. Onder andere op aangeven van regisseur op het middenveld bij Rood-Wit Peer Jaspers creëerde de ploeg een paar goede kansen, die werden gekeerd door Verhoogt. En als je hem zelf niet maakt, dan valt hij aan de andere kant, leert de sportwet. Boaz de Ruiter vond de goal en zette Pinoké op een 2-1 voorsprong in het Wagener Stadion.

Rood-Wit stelde vervolgens alles in het werk om de gelijkmaker te forceren. Dat Pinoké twee groene kaarten pakte hielp daarbij. Eén strafcorner werd echter gekeerd door Verhoogt en een volgende werd door Rood-Wit slecht gestopt. In de counter daarop volgend gooide Pinoké de wedstrijd bijna in het slot. Maar dankzij goed verdedigend werk van Jaspers bleef Rood-Wit overeind.

Met nog vier minuten op de klok haalde Rood-Witcoach Bob Henfling de keeper van het veld voor een extra veldspeler. Het leverde de ploeg nog één levensgrote kans op, maar Lennart Braat vond met zijn backhand de legguards van Verhoogt. Kort daarop floot de scheidsrechter af en barstte het feest voor Pinoké los.

Pinoké JB1 landkampioen 2017/2018. Bron: Bart Scheulderman

Meisjes B

Vooraf beloofde het duel tussen Deventer en Rotterdam al een spannende wedstrijd te worden en het aanwezige publiek ook in het Wagener Stadion kreeg dat zeker. Het was de club uit Overijssel die goed uit de startblokken kwam, maar verder dan een voorzet voorlangs kwam Deventer niet. Het eerste schot op doel van de wedstrijd kwam na een kwartier van Rotterdam. De inzet was echter een prooi voor de keepster.

Ongeveer tien minuten voor de rust was het de club uit het oosten dat alsnog de leiding nam. Aanvalster Marit Leeuwenkamp kon alleen op het doel af, omspeelde de keepster en werd neergehaald, met een strafbal als gevolg. Mette Winter, voor Deventer al vaker trefzeker dit seizoen, plaatste de bal vanaf de stip in de linkerbovenhoek voor de openingstreffer. Na een serie kansen voor Deventer was het toch de verdedigend landskampioen die het overwicht overnam. Puk Leijger en Jill van Trigt namen het doel van Anouk Meima onder vuur. Toch hield Deventer zij de voorsprong vast tot de rust, mede dankzij de steun het grote aantal supporters uit Overijssel. Vijf minuten na de rust vocht Rotterdam zich echter terug in de wedstrijd: het was een rake strafcorner van Charlotte Hoctin Boes die de wedstrijd weer volledig opengooide.

Een ererondje voor de landskampioenen Rotterdam MB1. Bron: Bart Scheulderman

Daarna was het toch Deventer dat weer het initiatief overnam. Tot grote kansen kwam het niet, tot weer Winter gevaarlijk de cirkel inliep en met een backhand op doel schoot. Haar inzet eindigde echter op de legguard van Lotte De Beun. Een paar minuten later was Leijger van Rotterdam twee keer gevaarlijk. De eerste werd gestopt door Meima, de andere poging ging naast. De Beun eiste aan de andere kant een hoofdrol op door een hoge tip-in van Indy van Ek te stoppen, waarna er niet meer gescoord werd. Shoot-outs moesten dus de nieuwe landskampioen bepalen. Daarbij eiste Pieke Roos een hoofdrol op. De reservekeepster mocht koud het veld in om de shoot-outs tegen te houden en stopte meteen de eerste poging van Deventer. Deventer miste daarna twee keer, waardoor de Rotterdammers een flinke voorsprong had en de titel binnen kon slepen. Uiteindelijk was het Charlotte Hoctin Boes degene die de winnende maakte, waardoor Rotterdam MB1 de landstitel prolongeert.