NK Meisjes B: Amsterdam pakt titel na kleine zege op Kampong

Amsterdam heeft de nationale titel bij de Meisjes B veroverd. In het Wagener Stadion won Amsterdam zaterdag in de finale met 1-0 van Kampong. Het was de herhaling van de zaalfinale eerder dit jaar. Toen won Kampong. Dit keer ging Amsterdam er met de landstitel vandoor. Het winnende doelpunt werd gemaakt door Filiz Tuzgöl.

Amsterdam begon goed aan de wedstrijd en had in de eerste helft ook de beste kansen. Noa Muller zag haar schot door de voet van keepster Babette Backers gekeerd. Backers hield vervolgens ook een schot tegen van Mea de Vries na een voorzet van Frederique de Graaf die goed voor haar tegenstandster kwam na een pass van Alice Stolle.

Kansen Amsterdam

De Graaf had daarna de openingstreffer op haar stick. Een vrije slag werd hard de cirkel in geschoten. Olivia Han kreeg de bal niet onder controle, waarna die belandde voor de stick van De Graaf. Ze bedacht zich geen moment en haalde uit. Haar schot ging via Backers naast het doel.

Aanvoerster Sarah Smit Sibinga van Amsterdam probeert de bal te onderscheppen in de landelijke finale Meisjes B tegen Kampong (1-0). Foto: Koen Suyk

Even later gingen de armen bij Amsterdam de lucht in. De scheidsrechter wees ook naar het midden, maar na kort overleg besloot hij de treffer te annuleren. De harde klap van achteruit door Sarah Smit Sibinga werd in de cirkel voor het laatst aangeraakt door Merel Kuijpers van Kampong en niet door Filiz Tuzgöl van Amsterdam, die al werd geknuffeld door haar teamgenoten.

Kampong goed uit kleedkamer

Pas tegen de rust was Kampong voor het eerst gevaarlijk. Eline Jansen verschafte zich na een goede actie een een-tegen-een met keepster Isabella Klauwers, maar liep zich vast op de sluitpost van de Amsterdamse ploeg.

Kampong begon prima aan de tweede helft. Het leverde in de beginfase meteen een kans op voor Tess Zweers. Na een goede actie slaagde ze er niet in om keepster Klauwers te verschalken. Kampong kroop in die tweede helft wat meer uit de schulp. Keet Oldenhof zag haar backhand via een verdedigende stick over het Amsterdamse doel gaan.

Teleurstelling bij Kampong Meisjes B na de 1-0 nederlaag in de finale tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Spel golf op en neer

Het spel golfde daarna op en neer. De ruimtes werden groter en de kansen op een doelpunt namen toe. Sacha Eikelboom van Amsterdam stuitte op de goed uitkomende Backers. Aan de andere kant voorkwam Klauwers een Amsterdamse achterstand door het schot van Pleun Thole te keren.

De beslissing viel uiteindelijk uit een strafcorner. Drie eerdere pogingen van Amsterdam leverden geen treffer op, maar de vierde keer was scheepsrecht. Met nog acht minuten op de klok tipte Tuzgöl de push van Alessia Norbiato in het doel.

Blijdschap bij Amsterdam Meisjes B na het behalen van de landstitel. Kampong werd in de finale in het Wagener Stadion met 1-0 verslagen. Foto: Koen Suyk

In de slotfase wisselde Kampong haar keepster voor een extra veldspeelster. De Utrechtse ploeg kon echter geen gevaar meer stichten, waardoor Amsterdam na 2016 weer de titel bij de Meisjes B veroverde.

De blijdschap was vanzelfsprekend groot bij Amsterdam. ‘Het is ongelooflijk. Ik ben heel blij’, zei doelpuntenmaakster Tuzgöl. ‘Het voelde als een revanche. In de zaal haalden zij de titel. We hebben hard gewerkt en het is helemaal fijn. Ik denk dat we tot heel laat gaan feesten.’

Aanvoerster Keet Oldenhof van Kampong zei: ‘Het is balen. We hebben te weinig gecreëerd en de kansen die we hadden niet benut. We waren kapot. Fysiek en mentaal. Nu moeten we balen, maar als we straks terugkijken hebben we een goed seizoen gedraaid. We zijn eerste in de zaal geworden en tweede van Nederland.’

Kampong - Amsterdam (0-1)

Stand Team Naam
62' 0-1 (sc) Amsterdam Filiz Tuzgöl

Terugkijken finale Meisjes B


Wat vind jij? Praat mee...