Oppermachtig Kampong MB1 landskampioen na zege op Oranje-Rood

Kampong MB1 is landskampioen. Op de Utrechtse Klapperboom won de ploeg van Luuk van Duren van Oranje-Rood. De 3-0 uitslag was royaal, maar gezien het spelbeeld niet eens echt geflatteerd.

Kampong-captain Veere ter Horst kon na afloop haar geluk niet op. ‘Eigenlijk weet ik niet hoe ik mij voel. Heel blij in elk geval. Het belangrijkste is dat we dit met het team hebben gedaan. Niemand stak er echt boven- of onderuit. Na 0-4 in de halve finale nu met 0-3 de finale winnen met dit team, is ongelooflijk. We hadden een tactiek die we hebben uitgevoerd. En we hadden plezier; in de halve finale en zeker ook tijdens deze finale.’

‘We zijn heel goed in druk zetten’, vervolgde de voorstopper. ‘Dat was ons plan. We wilden vanaf minuut één laten zien dat we met thuispubliek energie kunnen leveren en beter zijn dan de tegenstander. Dat deden we elk kwart beter.’ Toch zat Ter Horst niet steeds ontspannen in de wedstrijd. ‘In het tweede kwart zette Oranje-Rood ons flink onder druk. In de laatste wedstrijd van de reguliere competitie tegen Bloemendaal stonden we ook 0-1 voor en kwamen we uiteindelijk 5-1 achter te staan. Dat spookte wel even door mijn hoofd. Maar we zijn blijven strijden en dat heeft goed uitgepakt.’

Startblokken

Kampong kwam goed uit de startblokken. Al in de eerste minuut versierde de ploeg op eigen terrein twee strafcorners. Even later mocht Livia van Dijck opnieuw driemaal aanleggen vanaf kop cirkel. De Eindhovense defensie voorkwam een vroege achterstand.

Die achterstand kwam er kort daarop toch. Uit een aanval, opgezet door de sterk startende Van Dijck, flatste Olivia Huisman hoog binnen en bracht haar team daarmee verdiend op voorsprong, nota bene terwijl haar schoen uit vloog. Kampong oogde net een tandje feller dan Oranje-Rood dat moeilijk onder de druk van haar tegenstander uit kon komen. Een eerste kans was er voor jeugdinternational Phéline Vos, die uit een spaarzame uitbraak op goal pushte. Keepster Kim Merkens had weinig moeite haar inzet te keren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

In het tweede kwart leek Oranje-Rood de schroom wat van zich afgegooid te hebben gegooid, wellicht mede geïnspireerd door het in oranje gehulde Eindhovense publiek dat met toeters en fakkels flink van zich liet horen en zien. Een vrije schotkans van Margje van der Loo bood een serieuze mogelijkheid tot de gelijkmaker, maar ging naast. Het publiek ging helemaal op de banken staan toen Puck Visser een reuzekans kreeg. Ze was keepster Merkens al voorbij, maar beloonde zichzelf niet met een goal.

Ontlading bij Kampong na een doelpunt. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures

Eindelijk raak uit de strafcorner

Na rust bleef de strijd gelijk opgaan. Over en weer kregen beide ploegen kansen. Na de alweer zesde strafcorner van Kampong was het Oranje-Rood dat het voor het eerst vanaf kop cirkel mocht proberen, maar stuitte daarbij op de Utrechtse verdediging. Aan de andere kant was het vlak voor het einde van de derde kwart toch raak voor Kampong. In de return van weer een strafcorner voor Kampong belandde de bal op de stick van Maartje Tio. De Doetinchemse knalde onverbiddelijk binnen: 2-0.

Het drama voor Oranje-Rood was compleet toen Livia van Dijck de achtste strafcorner van haar ploeg met een prachtige sleeppush verzilverde. Met nog een kwart te gaan, kon Kampong de landstitel eigenlijk niet meer ontgaan. Toch gaven de Eindhovensen de moed nog niet op. Zeker Phéline Vos zorgde voor dreiging en kreeg een aantal uitgelezen mogelijkheden om iéts dichterbij Kampong te komen, maar de sterk keepende Merkens vormde  keer op keer een sta-in-de-weg.

Verrasingsweekend

En dus gaat de titel dit jaar naar Kampong. Die landstitel had Ter Horst aan het begin van het seizoen helemaal niet voorzien. ‘Het klinkt misschien gek, maar we waren een totaal niet op elkaar ingespeeld team. Wat gaat dit worden?, dacht ik toen. Maar onze coaches hebben het zo goed gedaan. We hebben ons allemaal individueel ontwikkeld, waardoor we ons ook als een team hebben ontwikkeld. Met elke wedstrijd zijn we gegroeid. Dat het uiteindelijk zo heeft uitgepakt, is echt fantastisch.’

Kampong was net een tandje feller dan Oranje-Rood. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures

Zo mag Kampong MB1 zich de eerste landskampioen van de NK-dag noemen. ‘We gaan nog naar de finale tussen Schaerweijde en Victoria JB1 kijken en dan op teamweekend als verrassing. We weten nog niet wat we gaan doen, maar dat wordt zeker heel gezellig!’

Oranje-Rood – Kampong 0-3 (0-1)

Olivia Huisman 0-1
Maartje Tio 0-2
Livia van Dijck (sc) 0-3

 


Wat vind jij? Praat mee...