Hoe een gesprek in Zuid-Spanje Alkemade richting HDM O18 bracht

Voor Roos Alkemade gloort een prijs met twee verschillende teams. In de winter won ze met HDM MO16 de zaaltitel en komende zaterdag strijdt ze met MO18 tegen Den Bosch om het landskampioenschap. Allemaal door een gesprek in de zomer van 2023 tijdens het achtlandentoernooi met Oranje Meisjes O16.

Een jaar terug in de tijd. Het clubseizoen zit er net op en voor Alkemade is er nog een toetje: het toernooi met Oranje Meisjes O16 in Granada. Als de jeugdinternational de zomer ingaat, vraagt ze zich regelmatig af voor het nieuwe seizoen: wil ik bij HDM in MO16 blijven of vervroegd doorstromen naar MO18?

Een gesprek met assistent-bondscoach Jordy van der Waart zet haar in Zuid-Spanje aan het denken. ‘Hij vroeg mij: ‘Ik heb gehoord dat jij in de B1 van HDM blijft, maar wat vind jij daar zelf eigenlijk van?’ Na dat gesprek met Jordy ben ik serieus over de A1 na gaan denken’, zegt Alkemade.

‘Ik twijfelde heel erg, maar vanuit HDM had ik hier nog geen gesprek over gevoerd. Ik wist nog niet zo goed wat ik wilde. Maar hierin had ik zelf eerder wat meer het initiatief kunnen nemen’, vertelt ze net na het behalen van de NK-finale.

Foto: Bart Scheulderman

Ze stuurt coördinator Talentontwikkeling Lennard Poillot vanuit Spanje een appje of ze samen kunnen zitten als ze terug is om haar situatie te bespreken. Voor zichzelf heeft ze inmiddels de knoop doorgehakt: vervroegd doorstromen. ‘Voor mijn gevoel zou ik in de A1 mijzelf nóg veel beter kunnen ontwikkelen.’

Teamindeling al bekend

Alleen krijgt Alkemade een kleine teleurstelling te verwerken. Op het moment dat ze met Poillot in gesprek gaat, blijken de teamindelingen al bekend. Ze weet ook dat het niet mogelijk is zomaar iemand uit het team te zetten. Dus blijft Alkemade in MO16, waar ze onder meer aan haar coaching en leidersrol gaat werken.

Ze begint aan het nieuwe seizoen, traint wekelijks met MO18 mee, valt daar twee keer in en stroomt ook door bij Oranje. Ondanks het gedegen ontwikkelplan voelt de middenvelder dat het verschil best wel groot is. ‘Zeker als ik terugkeerde na een training bij Oranje merkte ik dat, terwijl we écht een goed team hebben.’

HDM haalt Landelijk en grijpt in de winter de zaaltitel. Alkemade gaat opnieuw in gesprek met talentontwikkelaar Poillot en geeft aan de stap te willen maken. In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft speelt ze regelmatig een oefenwedstrijd mee bij de ploeg van coach Robbert-Jan de Vos.

Foto: Bart Scheulderman

Hij heeft net het stokje overgenomen van Jorgen Kwinkelenberg, die in november vertrekt omdat ‘de ambities en verwachtingen niet meer op elkaar aansluiten’. Bij de nieuwe coach speelt de 16-jarige talentvolle hockeyster zich definitief in de selectie.

Handelingssnelheid moet omhoog

De grootste merkbare verschillen volgens Alkemade? ‘Je krijgt veel meer tegenstand. In de B krijg je de bal en kan je soms wachten voordat je de actie maakt. In de A wordt er meteen druk op je gezet. Je moet veel sneller handelen. Dat was wel het belangrijkste punt waarvan ik dacht: oh, ik moet mijzelf dit wel aanleren.’ Het blijkt een goede leerschool.

Speelster blij en de coach ook met zijn winterse aanwinst. ‘Roos kan een kans creëren uit het niks, heeft een enorme reach om ballen af te pakken en een kneiterstrakke passing, waardoor het tempo in het spel blijft’, zegt De Vos.

Een paar maanden nadat hij het roer heeft overgenomen, strijdt hij met deze lichting om de landstitel. Daarvan is HDM dus nog één stap verwijderd. De ploeg verslaat zaterdag in de halve finale de leeftijdsgenoten van Oranje-Rood over twee duels met 6-0. ‘Dat hebben de meiden fantastisch gedaan. Ik ben een trotse coach’, zegt De Vos.

‘De meiden hadden zich als doel gesteld om landskampioen te worden. Voor mij is het geen doel op zich. Ik wil dat de meiden zich zo goed mogelijk ontwikkelen en als dat leidt tot de landstitel, dan is dat fantastisch’, zegt De Vos.

Ook Alkemade kijkt al uit naar de NK-finale. Ze kan met twee verschillende teams een prijs winnen: de zaaltitel met MO16 en de landstitel op het veld met MO18, de eerste met deze lichting van HDM. Dan moet op het complex van Rotterdam vanaf 14.15 uur worden afgerekend met Den Bosch. ‘Heel leuk dat ik hierin een rol kan spelen’, glundert Alkemade, die al bijna niet kan wachten tot de finale begint.

Foto: Bart Scheulderman


3 Reacties

 1. robdux

  Vreemd verhaal. De tc van HDM zal toch goed nagedacht hebben? Het lijkt mij incorrect dat een assistent bondscoach in gesprek gaat met dit meisje over in welk team deze Dame op haar club moet spelen. Bel dan gewoon de club? Nu breng je een meisje in verwarring. Super dat het zo goed is afgelopen. HDM succes in de finale.

  1. FrankEgmond

   En met de vraag: wat vind jij hier eigenlijk zelf van? Kortom de assistent bondscoach zag haar liever naar MO18 verkassen.

  2. robdux

   Coaches die namens de knhb werken, moeten zich gewoon niet bemoeien met clubaangelegenheden. Ze mogen blij zijn dat ze de beschikking hebben over de spelers die verenigingen afstaan. Hun invloed is om een team te maken van verschillende meiden. En verder niet.


Wat vind jij? Praat mee...