Jeugd slaat hockeyseizoen zaterdag officieel af

Het hockeyseizoen gaat morgen officieel van start. In de Landelijke O18- en O16-jeugd gaan de teams weer in competitieverband spelen. Vanaf zaterdag gaan de jongens en meisjes in de Voorcompetitie op jacht naar tickets voor de Landelijke competities. 

De Voorcompetitie van de O18-jeugd telt zes speeldagen en loopt tot de herfst. Bij de Jongens O18 bestaat de competitie uit acht poules met elk vier teams. De nummers één en twee van elke poule stromen door naar de volgende fase van de Landelijke competitie en strijden vervolgens voor een plek op het NK, terwijl de nummers drie en vier na de Voorcompetitie zullen uitkomen in de Super O18.

Bij de Meisjes O18 bestaat de competitie dit seizoen uit negen in plaats van acht poules met elk vier teams. De nummers één van elke poule stromen door naar de volgende fase van de Landelijke competitie. Ook de zeven beste nummers twee krijgen een plek in de Landelijke competitie. De twee minst presterende nummers twee komen uit in de Super O18 net als alle nummers drie. De beste zes nummers vier gaan eveneens naar de Super O18. De drie minst presterende nummers vier van elke poule vervolgen hun seizoen in de Subtopklasse.

Kampong MO18-Rotterdam MO18. Foto: Bart Scheulderman

O16

Voor de O16-jeugd loopt de Voorcompetitie tot de winterstop. Deze competitie telt tien speeldagen. Bij Jongens O16 bestaat de competitie uit acht poules met elk zes teams. De nummers één, twee en drie van elke poule stromen door naar de volgende fase van de Landelijke competitie en strijden vervolgens voor een plek op het NK. De nummers vier en vijf spelen na de Voorcompetitie in de Super O16, terwijl de nummer zes zal uitkomen in de Subtopklasse.

Net als in de O18-jeugd zal dit seizoen ook bij Meisjes O16 de competitie bestaan uit negen in plaats van acht poules met elk zes teams. De nummers één en twee van elke poule plaatsen zich voor de volgende fase van de Landelijke competitie. Ook de zes beste nummers drie krijgen een plek in de Landelijke competitie. De drie overige nummers drie gaan naar de Super O16 net als alle nummers vier. De vijf beste nummers vijf komen ook uit in de Super O16. De resterende nummers vijf stromen door naar de Subtopklasse net als alle nummers zes van de Voorcompetitie.

Schaerweijde JO16 wint de landstitel 2022-2023. Foto: Bart Scheulderman

Lees meer over hoe de poule-indeling tot stand komt.

Sta jij dit weekend langs de lijn en heb je leuke foto’s of video’s van de wedstrijden? Mail ze dan naar redactie@hockey.nl, of stuur ze ons toe via Instagram.  

Poules JO18

A B C D
Breda Den Bosch Hurley Kampong
HDM HBS Laren Nijmegen
HGC Naarden Schaerweijde Pinoké
Rotterdam SCHC Zoetermeer Roomburg
E F G H
Oranje-Rood Alliance Amsterdam Cartouche
Rood-Wit Fletiomare Bloemendaal Leiden
Tilburg Gooische GHBS Push
Westland Klein Zwitserland Voordaan Victoria

Poules MO18

A B C D
Delta Venlo HDM Bully Amsterdam
Gooische HIC Den Bosch Groningen
Oranje-Rood Tilburg Nijmegen Kampong
Union Voordaan Schaerweijde Zwolle
E F G H I
Alliance Hurley Almere Breda Barendrecht
Bloemendaal MOP Laren Fletiomare HGC
Huizen Naarden Leonidas Klein Zwitserland Pinoké
Rotterdam Push Rood-Wit SCHC Victoria

Poules JO16

A B C D
Apeldoorn Amsterdam Fletiomare Berkel-Rodenrijs
GHBS Cartouche HDM Bloemendaal
Laren Phoenix Klein Zwitserland Ede
Naarden SCHC Myra HGC
Schaerweijde Spandersbosch Roomburg Leiden
Xenios Voordaan Schiedam Pinoké
E F G H
Breda Delta Venlo Den Bosch Alliance
Houten Kampong Deventer Athena
Maarssen MOP Gooische HBS
Maastricht Push MEP Hurley
Oranje-Rood Rotterdam Nijmegen Rood-Wit
Victoria Zwart-Wit Oosterbeek Tilburg

Poules MO16

A B C D
Goirle Deventer Apeldoorn HDM
Kampong Groningen Barendrecht HGC
Rood-Wit HIC Den Bosch Leiden
Schiedam Laren Fletiomare Maastricht
Spandersbosch Twente HBS Schaerweijde
Upward Zwolle Phoenix Tilburg
E F G H I
Almere Bully Eemvallei Alliance Bloemendaal
Amsterdam Haarlem Leonidas Cartouche MEP
Hurley Push Nijmegen Craeyenhout Rosmalen
Klein Zwitserland Ring Pass Delft Oranje-Rood Gooische Rotterdam
MOP SCHC Pinoké Naarden Union
Noordwijk Xenios Voordaan Wageningen Victoria

2 Reacties

  1. Mark Bouwman

    Ik blijf het vreemd vinden dat de jeugd O18 in een poule van 4 tot de herfstvakantie (6 potjes) in een heel korte periode moet spelen voor kwalificatie tot de landelijke top.  Dit met het oog op de landelijke vakantiespreiding wat vaak leidt tot een ongelijke voorbereidingstijd. Verliezen we daardoor niet onnodig talent? Waarom niet het langere traject wat geldt voor O16: tot de winterstop een poule en daarna splitsen?

  2. lenny-baker

    Voor de herijking van de jeugd speelde de O18 en O16 tm de herfst en daarna tot het eind van het seizoen. De herijking van de jeugdcompetities is indertijd in overleg geweest met de clubs. Volgens mij was de gedachte dat O18 tov O16 meer met de druk van presteren moet kunnen omgaan. Van de jongere jeugd tm de oudere jeugd is het principe van leren naar leren presteren naar presteren. Er waren ook geluiden om direct te beginnen met een poule van 12. Dit werd als niet fair gezien, men moest zich wel kunnen plaatsen omdat teams toch kunnen veranderen van samenstelling en begeleiding.


Wat vind jij? Praat mee...