Amsterdam met een been in finale na overwinning in Eindhoven

Amsterdam slaat een belangrijke slag in de strijd om een plek in de finale van de play-offs. Mede dankzij twee goals van Lauren Stam was de ploeg van Rick Mathijssen in Eindhoven de betere partij tegen Oranje-Rood. Dit weekend heeft Amsterdam genoeg aan een overwinning in het eigen Wagener Stadion voor een plek in finale. De andere halve finale tussen SCHC en Den Bosch werd door de thuisploeg gewonnen

Twee keer op rij plaatsten de Eindhovense dames zich nipt als nummer vier voor de play-offs, maar werden roemloos in de halve finale uitgeschakeld. Ditmaal kwalificeerde Oranje-Rood zich al ruim voor het einde van de competitie voor de play-offs en eindigde het in de laatste speelronde zelfs op een derde plaats. De hoogste eindrangschikking in de geschiedenis van Oranje-Rood. De ploeg van Tina Bachmann wilde ditmaal echt iets laten zien. De eerste prijs is in de vorm van de Gold Cup al binnen, maar de Brabanders zijn gebrand daar iets aan te voegen.


Dat de Eindhovense dames ditmaal echt iets wilde bewerkstelligen bleek direct na het eerste fluitsignaal. Met nog geen minuut op de klok was het Lisa Scheerlinck met de eerste test voor Anne Veenendaal. De keepster had een antwoord op het harde schot van de Eindhovense. Even later werd de thuisploeg gevaarlijk met een ingestudeerde strafcornervariant. Met zowel Yibbi Jansen als Valerie Magis op de kop van de cirkel, stapte Magis bij het nemen van de bal achter de stippelcirkel. Door die vijf meter mocht Magis hoog aanleggen, maar haar inzet miste kracht.

Valerie Magis mist Eindhovense strafcornervariant. Foto: Orange Pictures

Lauren Stam

Aan het einde van het eerste kwart werd langzaamaan de Amsterdamse hegemonie duidelijk. De ploeg kreeg vrijwel achtereenvolgend zeven strafcorners. Het waren vooral de behendige Marijn Veen en Felice Albers die de Eindhovense voeten vonden in de cirkel. Vier keer mocht aanvoerder Eva de Goede het proberen, maar keer op keer stond keepster Saskia van Duivenboden haar mannetje. Toen ook de twee ingestudeerde varianten niet lukten, stapte Lauren Stam naar voren. Zij verzilverde eigenhandig de zevende strafcorner. Even was er twijfel, omdat de flats van de verdedigster boven de plank de goal in vloog, maar dat moest zijn gebeurd via een Eindhovense stick. De flats van Stam opende de score in Eindhoven. 

Even werd Oranje-Rood compleet weggetikt. De complete Eindhovense organisatie ontbrak toen de bezoekers door de as in drie passes van de ene kopcirkel naar de andere kopcirkel combineerden. Maria Verschoor wilde die Eindhovense fout maar al te graag afstraffen zo bleek. De gretige middenvelder sloeg met haar backhand onberispelijk raak en verdubbelde de score: 0-2.

Lauren Stam was tegen Oranje-Rood met twee doelpunten belangrijk voor haar ploeg. Foto: Orange Pictures

Misser van Benninga

De jonge Sosha Benninga had nog voor rust de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Via Verschoor hoefde de Amsterdamse jongeling de bal enkel nog binnen te werken, maar hoewel Van Duivenboden al weg was, liet Benninga het na de bal te raken. Vlak daarvoor mocht de ploeg van Tina Bachmann nog vijf keer aanleggen voor een strafcorner, maar zowel de flats als de sleep van Valerie Magis vonden geen goal. 

Benninga moet in het derde kwart nog een aantal keer aan haar kans hebben gedacht. De gedachte van haar mispeer moet door haar hoofd hebben gespookt toen Oranje-Rood uit het niets gevaarlijk werd. De thuisploeg probeerde en zette aan, maar was keer op keer kansloos. Totdat Yibbi Jansen vlak aan het einde van het derde kwart de zevende Eindhovense corner binnen sleepte. Haar eerste inzet zorgde meteen voor resultaat: 1-3. 

Het duel dat in de eerste helft eigenlijk al gespeeld leek, werd in het vierde kwart weer een wedstrijd. Laura Nunnink nam haar ploeg op sleeptouw en vond via de achterlijn Lisa Scheerlinck, die de aansluitingstreffer over doellijn werkte. Zo stond het 2-3 in Eindhoven, in een wedstrijd waar Amsterdam eigenlijk heer en meester was.

Counter van Vega

Alles had Oranje-Rood over in de zoektocht naar die oh zo gewilde gelijkmaker. Dat bood uiteraard kansen voor de bezoekers. Uit de counter was daar Charlotte Vega, die met haar forehand snoeihard binnen sloeg. Dat was voor Tina Bachmann het moment om Van Duivenboden van het veld te halen en Marlena Rybacha in een blauw hesje te hijsen. Zonder resultaat. Van die move was Amsterdam niet onder de indruk. De sterk spelende Felice Albers zorgde in de slotminuut zelfs nog voor een vijfde Amsterdamse goal, toen zij in een lege goal vrij binnen kon flatsen. 

Net als de laatste ontmoeting in de reguliere competitie van 7 april dit jaar, eindigde het duel in 5-2 voor de Amsterdammers. Hoewel de overwinning in het Wagener van vorige maand aanzienlijk eenvoudiger ging, konden de Eindhovenaren opnieuw niet voldoende partij bieden. Aan Oranje-Rood de taak om zaterdag in het Wagener Stadion te winnen, om zo nog een derde wedstrijd uit het vuur te slepen. Anders strandt het playoff-avontuur net als voorgaande seizoenen al in de halve finale.

Charlotte Vega scoort uit de counter het verlossende vierde doelpunt. Foto: Orange Pictures

 


6 Reacties

 1. mark-j

  Wat een titel is dit weer... Geschreven door typisch arrogant 020 gedrag ? Ajax stond al met 1,5 been in de CL finale .... Oranje Rood heeft nog gewoon 2 wedstrijden .... Hockeybrillen zijn Amsterdams gekleurd , zo ook de voordelen die de jeugd in het Amsterdamse krijgt/heeft bij selectie van de jeugd ........

  1. harrybor

   :) mag jouw dochter niet in het noord-Hollands mark?

  2. JanBloem

   Die titel is toch niet door Amsterdam verzonnen maar door de redactie? Dus om dan gelijk weer over arrogant gedrag te beginnen. Kom zelf uit 010.

 2. pietersmits

  Ik denk dat de titel op het spelbeeld is gebaseerd. Laten we voor mark-j dan maar hopen dat O-R een topdag heeft zaterdag. Zou een sterk nummer zijn.

 3. mark-j

  @Harrybor . Wel bij de feiten blijven betreffende mijn reactie . Heb geen dochter maar 3 zoons en wij komen uit het mooie Zuid Holland . Maar genoeg info hoe het toegaat in het Amsterdamse Harry!

 4. harrybor

  Welke voordelen heeft de Amsterdamse jeugd dan in de selecties? Kom eens met harde feiten i.p.v. speculaties op basis van emoties


Wat vind jij? Praat mee...