Amsterdam heerst tegen Den Bosch en verovert 20ste landstitel

Amsterdam is met een sensationele 2-0 zege op Den Bosch voor de twintigste keer in de geschiedenis kampioen van Nederland gewonnen. Het waren goals van Charlotte Vega en Kitty van Male – in haar afscheidswedstrijd – die Amsterdam de overwinning bezorgden. Een sportieve revanche voor al die verloren finales van de afgelopen jaren en de 1-4 op eigen veld vorig seizoen in het bijzonder.  

Wat begon Amsterdam fantastisch aan de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Een droomstart voor het ensemble van Rick Mathijssen, met twee goals in het eerste kwart. Den Bosch werd overrompeld. Den Bosch hapte naar adem. Den Bosch lag al na veertien minuten op de rug, na een wervelende show van Amsterdam.

De 1-0 was een echte spitsengoal, een doelpunt van wie anders dan Charlotte Vega, spits van beroep. Vogelvrij tipte ze na vier minuten bij de tweede paal een heerlijke pass van Marijn Veen binnen. Boem! Het gaf Amsterdam vleugels. Kitty van Male maakte de 2-0, na een strafcorner, die door Eva de Goede werd afgeschoven op Ilse Kapelle. Van Male reageerde alert op de rebound, na de push van Kapelle, die na de redding van Josine Koning in de cirkel bleef liggen.

Wat als Felice Albers haar backhandschot in het eerste kwart in het net had gejaagd? Wat als Noor de Baat bij de tweede paal haar stick tegen de bal had gekregen, na een pass van Veen? Wat als Van Male, aangeefster bij de tweede strafcorner van Amsterdam, de variant niet naast had getikt? Dan was het al snel een afstraffing voor Den Bosch geworden. Heel snel.

Amsterdam juicht nadat Charlotte Vega de 1-0 heeft gemaakt.

Vijf keer op rij was Den Bosch de beste van Nederland, nu is Amsterdam landskampioen

Bij de gemiddelde hockeyliefhebber leefde na de overwinning van Amsterdam donderdag al het gevoel dat het misschien weleens kon gaan gebeuren, de onttroning van Den Bosch, na vijf landstitels op rij. Want Amsterdam leek duidelijk een stap verder dan SCHC. Bovendien bewees de vechtmachine van Rick Mathijssen donderdag voor de zoveelste keer dit seizoen dat het bijna niet te verslaan is, door terug te komen van een 1-0 achterstand en met 2-1 te zegevieren.

Hoe geweldig de prestaties van Den Bosch ieder jaar ook zijn, hoeveel respect er ook voor de club en haar beleid is, buiten de Brabantse stad hoopte, nee smachtte de hockeywereld misschien wel naar een nieuwe kampioen, naar finales met minder voorspelbare afloop. Het is de prijs die Den Bosch betaalt voor al die jaren van ongekende prestaties.

Maar Den Bosch is niet zomaar verslagen. Nooit. Daar kan SCHC over meepraten, nadat het vorige week alsnog over de knie ging, nadat het de eerste wedstrijd had gewonnen. Speel Lidewij Welten aan en ze kan zomaar iedereen passeren en de bal in de bovenhoek jassen. Leg een bal op de kop van de cirkel en Frédérique Matla of Ireen van den Assem kan hem onder druk zomaar tegen de touwen slepen. Want dit was de finale. Presteren op het juiste moment iets wat Den Bosch al jaren als geen ander doet.

Marijn Veen houdt de kampioensbeker in de lucht. Foto: Willem Vernes

De ijzersterke verdediging van Amsterdam hield stand

Alleen nu liep het niet bij de speelsters van Raoul Ehren. Ze creëerden niet veel, ze leken van slag na de snelle 2-0 van Amsterdam. Het waren een paar loze passes naar niemandsland die de onmacht van Den Bosch typeerden, al boden ze in het tweede kwart wel meer tegenstand dan in het begin van de wedstrijd. Maar één uitgelopen strafcorner van Frédérique Matla en een laag schot van Pleun van der Plas, met de voeten gered door Anne Veenendaal, waren de enige kansen die Den Bosch voor rust afdwong.

Lang duurde het in het derde kwart tot Den Bosch eindelijk eens gevaarlijk werd. Drie strafcorners op rij kreeg de thuisploeg, maar geen van vallen vonden hun weg naar het doel, mede dankzij de sneltrein Maria Verschoor, die goed uitliep. Het was Margot van Geffen die vanaf rechts ook nog een voorzet gaf op spits Lieke Hulsen, maar die kon de bal niet binnen tippen.

Daardoor stond het nog steeds 2-0 voor Amsterdam toen het vierde kwart begon. Een gele kaart voor Marijn Veen betekende dat de uitspelende ploeg vijf minuten met tien man moest zien te overleven. De druk van Den Bosch nam toe. Twee keer was Lieke Hulsen gevaarlijk. De videoscheidsrechter trok een aan Den Bosch gegeven strafcorner in. Het was ‘m simpelweg gewoon niet voor Den Bosch, dat in Amsterdam haar meerdere moest erkennen.

Toen na zeventig minuten de toeter van het eindsignaal klonk, barstte aan de Oosterplas het Amsterdamse feest los. Wisselspeelsters stormden het veld in. Rick Mathijssen vloog assistent Robert Tigges om zijn nek. Amsterdam is na de laatste titel in 2013 weer landskampioen.

Den Bosch-coach Raoul Ehren moest zijn manschappen flink toeschreeuwen. Foto: Willem Vernes


5 Reacties

 1. robvisser

  Zuur voor Den Bosch maar zoet voor het NL hockey. Het is toch wel goed dat er nu weer eens een andere landskampioen is. In de eerste wedstrijd was de winst van A'dam nog geflatteerd, deze keer niet. Vanaf het begin was duidelijk: Amsterdam means business. Ze kwamen beter uit de startblokken dan Den Bosch en dat was bepalend voor de wedstrijd.

 2. lynnBosman

  DB had inderdaad donderdag de wedstrijd uit handen gegeven, maar vandaag alle kans dat recht te zetten DB heeft zich denk ik verkeken op het verlies van Verbruggen. Dat is niet goed opgevangen. Grote speelsters als Welten en Matla waren te wisselvallig, waardoor het voor Amsterdam niet moeilijk was overeind te blijven. Kregen ze een opleving was het meteen gevaarlijk. Ik ben erg benieuwd hoe dit zich gaat vertalen naar de selectie voor Oranje. Een aantal Bossche internationals zijn op dit moment niet in vorm. Amsterdam swingde vandaag. Verschoor geweldig om te zien. Albers,v Male. Veenendaal is op het moment denk ik ook beter in vorm dan Koning. Overigens hebben die verschillende selecties van Annan misschien indirect een ander doel bereikt, het leerde de internationals vechten voor elke bal. Gefeliciteerd Amsterdam en neem dit mee volgende week tegen GB!

 3. ina

  Gefeliciteerd Amsterdam.🎉🎉🎉 Wat een geweldige spits Charlotte Vega.

 4. just

  Amsterdam terecht kampioen maar het is duidelijk dat vrouwenhockey veel minder leeft dan het mannenhockey als beide finales niet eens bijna vol zitten qua publiek.

  1. circlestorm69

   Dat viel me vandaag echt tegen in DB. Vorige week ook al niet vol, maar bij een finale zou je toch verwachten dat iedereen achter z’n club gaat staan. Vorig jaar was het veel drukker met toeters en zwart/gele rookbommen. Vandaag hoorde ik alleen de Amsterdam supporters. Waar waren jullie DB fans?!! Zondag hoorde ik jullie toen ik er tussen zat. Donderdag een beetje en nu helemaal niets! 😕


Wat vind jij? Praat mee...