Amsterdam troeft Den Bosch af op hun specialiteit: vechtlust

Het was ergens in het eerste kwart dat Amsterdam-aanvaller Kitty van Male op de zijlijn de bal kreeg aangespeeld en de hete adem van Den Bosch-verdediger Rosa Fernig in haar nek voelde. Snoeihard duwde Van Male haar met haar rechterarm van zich af. Heerlijk gemeen, terwijl de bal al over de lijn was gerold. Amsterdam was duidelijk niet bang voor Den Bosch, dat vorig seizoen in de finale van de play-offs nog zo’n traumatische tik (1-4) had uitgedeeld.

Eva de Goede, aanvoerder van Oranje, die op het middenveld een duel van Maartje Krekelaar won. Verdediger Kimberly Thompson die scherp voor Frédérique Matla opdook voordat de aanvaller van Den Bosch kon aannemen. Leiah Brigitha die energiek de tweede bal veroverde. Amsterdam troefde Den Bosch zondagmiddag af op hun specialiteit: vechtlust.

‘We hebben gevochten als leeuwen. We hebben echt heel hard gewerkt met z’n allen. We hadden een plan en dat hebben we goed uitgevoerd’, zei Amsterdam-coach Rick Mathijssen na de 2-1 overwinning. ‘Ik wilde dat we de schroom van ons af zouden gooien. Ik heb in de rust gezegd dat we niet angstig moesten hockeyen. En je ziet het, dan blijkt gewoon dat je tegen Den Bosch van een 1-0 achterstand terug kunt komen.’

Dribbelkoningin Lidewij Welten wordt afgetroefd door twee man: Eva de Goede en Kimberly Thompson. Foto: Willem Vernes

Marijn Veen had Amsterdam op voorsprong kunnen zetten

Het strijdplan van Amsterdam was duidelijk. Voorin zette de thuisploeg Den Bosch onder druk. Achterin moesten vooral de individuele sterren van Den Bosch worden uitgeschakeld. De snelle speelsters zoals Lidewij Welten, Frédérique Matla en Joosje Burg. Telkens kregen zij dubbele dekking. Zelfs Maria Verschoor verzette achterin bergen werk. Vooral in de eerste helft, waarin Den Bosch sterker was, veroverde Verschoor in het eigen 23-metergebied een hoop ballen en speelde ze behendig onder de druk uit. De herboren speelster is weer helemaal terug in de race voor de Olympische Spelen van Tokio.

Van achteruit was het Amsterdam-verdediger Lauren Stam die de bal vaak met een scoop naar voren bracht. Ze zocht teamgenoten als Eva de Goede of Maria Verschoor, waarna Marijn Veen en Felice Albers met snelle dribbels de verdediging van Den Bosch uit elkaar moesten spelen. Maar de Bossche defensie stond goed. IJskonijnen Pien Sanders en Sanne Koolen zaten er telkens met hun stick tussen. Er was niet doorheen te komen, al kreeg Marijn Veen wel een grote kans, de grootste van de eerste helft. Zij draaide zichzelf knap vrij, maar schoot naast.

Amsterdam weet een strafcorner van Den Bosch uit te verdedigen. Foto: Willem Vernes

De comeback van Amsterdam: van 0-1 naar 2-1

Toch waren het weer de sluipmoordenaars van Den Bosch die verdiend op voorsprong kwamen. Uit de tweede strafcorner van de Bosschenaren, die niet helemaal vlekkeloos werd aangegeven en gestopt, flatste Ireen van den Assem de openingstreffer binnen. In het tweede kwart kreeg Den Bosch opnieuw een corner. Fredérique Matla sleepte de bal op het bovenbeen van uitloopster Verschoor, maar de arbitrage gaf opnieuw een corner aan Den Bosch. Verschoor protesteerde en kreeg groen. Het was een mooi moment voor de ploeg van Raoul Ehren om toe te slaan. Maar de sleeppush van Matla werd ternauwernood van de lijn geveegd.

Het scenario van deze wedstrijd leek zichzelf te schrijven. Bij een achterstand van 1-0 moest Amsterdam na rust risico’s gaan nemen en zou het met de vliegensvlugge aanvallers van Den Bosch tegen een counter aanlopen. Maar het liep helemaal anders.

In de vijftigste minuut bal belandde de bal bij aanvoerder Eva de Goede, die met een wippertje scoorde (1-1). Een doelpunt waarbij Den Bosch-keepster Josine Koning niet vrijuit ging. Meteen in het begin van het vierde kwart was het aanvaller Charlotte Vega, dit jaar nog niet zo goed in vorm als vorig seizoen, die na een snelle aanval en paar individuele fouten in de verdediging van Den Bosch de 2-1 binnenschoot. Twee goals in vier minuten.

Eva de Goede wipt de bal langs Den Bosch-keepster Josine Koning (1-1). Foto: Willem Vernes

In de tweede helft was Den Bosch de kluts kwijt

Den Bosch was het spoor helemaal bijster en was rijp voor de slacht. In de 58ste minuut kreeg verdediger Rosa Fernig in de eigen cirkel de bal op haar voet, de ultieme kans voor Amsterdam om de wedstrijd in het slot te gooien. Lauren Stam en Eva de Goede meldden zich op de kop van de cirkel. De bal ging naar De Goede, die voor de variant koos. Ze speelde de bal richting de tweede paal naar Maria Verschoor. Maar die stuitte op een voet.

De corner daarna werd door talent Noor de Baat niet gestopt. Het was het teken dat Den Bosch zich nog niet gewonnen gaf, want Frédérique Matla counterde naar de andere kant van het veld. Maar ze sloeg de bal over. Marloes Keetels schoot nog een keer op doel. Anne Veenendaal redde. In de laatste minuut kreeg Den Bosch zelfs nog een corner. Pleun van der Plas stopte de bal niet goed en moest het in de cirkel op een lopen zetten. Matla schoot naast.

Anne Veenendaal, die Amsterdam met een paar belangrijke reddingen op de been hield, juicht na het binnenslepen van de overwinning. Foto: Willem Vernes

Deze keer waren wij effectiever. Maar dat biedt geen enkele garantie voor later dit seizoen. Amsterdam-coach Rick Mathijssen

Toen klonk het eindsignaal en barstte Amsterdam in vreugde uit. ‘Ik vond het een prachtige wedstrijd. Twee ploegen die vol op de aanval gingen en een mooie wedstrijd op de mat wilden legden’, zei Amsterdam-coach Rick Mathijssen, die na de overwinning wel met zijn beide benen op de grond bleef staan.

‘Dit zijn de play-offs niet. Beide ploegen zijn door de Pro League pas net weer een week bij elkaar. Ik ben blij dat we op de goeie weg zitten, maar het is niet zo dat we Den Bosch met 7-1 van de mat hebben geveegd. Deze keer waren wij effectiever. Maar dat biedt geen enkele garantie voor later dit seizoen.’

Veelzeggend was wat dat betreft het moment dat Raoul Ehren zich bij de 2-1 achterstand omdraaide en zijn speelsters op de bank aankeek. Den Bosch zou door de nederlaag van de eerste naar de derde plek zakken, maar Ehren maakte zich totaal niet druk. ‘Dames, wel blijven lachen hè.’

Josine Koning vist de bal uit het doel terwijl Amsterdam feest viert na de 1-1 van Eva de Goede. Foto: Willem Vernes