Amsterdam via shoot-outs naar de finale

De dames van Amsterdam hebben zich voor de vierde maal op rij geplaatst voor de finale om de landstitel. Na de 5-2 zege afgelopen donderdag op Oranje-Rood in Eindhoven waren de Amsterdammers zaterdag ook in de tweede wedstrijd te sterk. Dit keer waren shoot-outs nodig nadat het duel in de reguliere speeltijd in 1-1 was geƫindigd.

De winst voor Amsterdam betekende dat voor het derde jaar op rij de halve finales het eindstation was voor Oranje-Rood. De afgelopen twee seizoenen had de ploeg in de play-offs nauwelijks iets in te brengen tegen Den Bosch en Amsterdam. Dit seizoen wilde Oranje-Rood niet alleen maar meedoen, maar ook echt iets laten zien.

Dat lukte afgelopen donderdag in de eerste wedstrijd van de halve finales tegen Amsterdam niet, maar zaterdag wel. Na 45 minuten keek Oranje-Rood donderdag tegen een 0-3 achterstand aan. Amsterdam bleek donderdag een maatje te groot (2-5) en zette zichzelf op matchpoint voor de finale.

Dat matchpoint werd in eigen Wagener Stadion benut, maar met meer moeite dan verwacht werd. Amsterdam moest het daarbij wel stellen zonder Eva de Goede. De aanvoerster en Wereldspeelster van het Jaar kampte met een blessure, maar het was onduidelijk waaraan en wat de ernst van de kwetsuur is.

Ook zonder De Goede werd Oranje-Rood opzij gezet. Maar makkelijk ging het niet. De beslissing in de tweede wedstrijd viel pas na het nemen van shoot-outs. Daarin speelde Amsterdam-keepster Anne Veenendaal de hoofdrol door de inzetten van Laura Nunnink en Donja Zwinkels te keren.

Heftige duels tussen Amsterdam en Oranje-Rood. Foto: Koen Suyk

Oranje-Rood pakte het momentum op

Amsterdam was goed begonnen aan het duel. Na een speldenprik van Felice Albers kreeg Maria Verschoor de eerste goede mogelijkheid van het duel. Haar backhandschot werd gered door keepster Saskia van Duivenboden. Even later was het wel raak. Na goed voorbereidend werk van Verschoor kwam de bal voor de stick van Charlotte Vega die niet twijfelde en meteen uithaalde: 1-0.

Na een aarzelend begin pakte Oranje-Rood na de achterstand momentum. De ploeg zette Amsterdam onder druk en dat leverde kansen op. Nadat Lisa Scheerlinck en Donja Zwinkels hun schoten zagen gekeerd door Veenendaal raakte Valerie Magis de paal uit een strafcorner. Het was de eerste van een serie van vier, maar de gelijkmaker viel niet. Toch werd de Eindhovense formatie beloond voor een sterk tweede kwart. Fiona Morgenstern maakte na een halfuur gelijk.

Oranje-Rood zette de goede lijn door in het derde kwart. Dat leidde niet echt tot grote kansen, hoewel Valerie Magis in de Amsterdamse cirkel vrij kon uithalen. Haar inzet ging echter naast. Daarna kwam Oranje-Rood weinig meer in de vijandelijke cirkel. Een schot van Lisa Scheerlinck werd makkelijk gekeerd en Freeke Moes kon haar stick niet tegen de voorzet van Majo Granatto zetten.

Amsterdam rent naar Marijn Veen toe, de laatste shootout-nemer. Foto: Koen Suyk

Lauren Stam zette Amsterdam op matchpoint

Het was Amsterdam dat het heft weer in handen nam. De ploeg kreeg na rust vijf, van de in totaal zes, strafcorners, maar ging daar slordig mee om. Vier van zes corners werden slecht gestopt of aangegeven. Kelly Jonker was nog dichtbij de beslissing. Haar schot werd gered door Saskia van Duivenboden.

In de slotfase golfde het spel op en neer zonder dat beide ploegen gevaarlijk werden, waardoor shoot-outs noodzakelijk waren. In de serie zette Maria Verschoor na een rebound Amsterdam op voorsprong nadat Yibbi Jansen haar inzet naast het doel zag gaan.

Valerie Magis bracht Oranje-Rood op gelijke hoogte, waarna zowel Felice Albers en Laura Nunnink op de keepster stuitten. Lauren Stam zette Amsterdam vervolgens op matchpoint, omdat Donja Zwinkels verzuimde gelijk te maken. Marijn Veen benutte haar shoot-out en schoot haar ploeg naar de vierde finale op rij.


Wat vind jij? Praat mee...