Binnen twee dagen van ballenmeisje naar matchwinner Huizen Dames 1

B-junior Pam van der Laan van Huizen was vorige week vrijdag ballenmeisje bij de wedstrijd van Dames 1 tegen Oranje-Rood (0-3). Twee dagen later tegen Hurley maakte ze voor Dames 1 zes minuten voor tijd het winnende doelpunt (1-2).

Vijftien jaar is ze nog maar. Het talent stond achter de eigen 23-meterlijn, toen haar teamgenoot Fleur de Waard de bal afsnoepte van Hurley-aanvoerder Lise Donkersloot. Behendig tikte Van der Laan ‘m net voor Hurley-speelster Anne Ebeling weg. Ze dook in de ruimte en zette het op een lopen. Donkersloot sprintte achter haar aan. Sluw speelde Van der Laan de bal onder de stick van de druk zettende verdediger Sabine Plönissen door. Daarna lag de weg naar het doel open. Donkersloot bleef achter haar aan rennen, maar haalde haar niet meer in. Van der Laan schoot de bal knap in de lange hoek, achter Hurley-keepster Wendela van Dedem.

‘Het was een mooie goal. Een doelpunt waarin ze heeft laten zien wat haar kwaliteit is’, zegt de na dit seizoen vertrekkende coach Boaz Janssen. ‘Pam is ontzettend snel, maar dat had ze tot nu toe nog niet in Dames 1 laten zien. Er zat een soort rem op. Ik heb tegen haar gezegd dat ze haar snelheid meer moet gebruiken. Dit was de eerste keer dat ze het deed. En dan maakt ze nog meteen de winnende ook.’

Toen bleek dat we een ballenmeisje te weinig hadden, heeft zij die taak op zich genomen. Boaz Janssen

Op haar veertiende maakte Van der Laan haar hoofdklassedebuut tegen Den Bosch. Door een blessuregolf viel ze al meerdere keren in bij Dames 1. ‘Ze heeft al een paar keer met ons meegedaan. Ze speelt op zaterdag met de B-jeugd mee. Daarom vonden we het niet verstandig om haar op vrijdagavond met ons mee te laten doen’, zegt Janssen. ‘Ze kwam wel kijken. Toen bleek dat we een ballenmeisje te weinig hadden, heeft zij de taak op zich genomen. En twee dagen later maakt ze de winnende. Haha. Wat een prachtig verhaal.’

Drie belangrijke punten

Het doelpunt leverde voor Huizen drie belangrijke punten op, in de strijd tegen degradatie. Door twee overwinningen van hdm is het gat met de veilige negende plaats sinds de winterstop gegroeid van vijf punten naar een ogenschijnlijk onoverbrugbaar aantal van acht. Zich rechtstreeks veilig spelen zit er voor Huizen niet meer in. Het is nu vooral zaak om niet laatste te worden. Iets dat Bloemendaal en Groningen zich ook ten doel hebben gesteld. Zij speelden zondag met 0-0 gelijk. Groningen won vorige week knap van Pinoké.

Twee punten is de voorsprong van nummer tien Huizen nu op achtervolger Bloemendaal. Drie punten is het gat met hekkensluiter Groningen. Huizen en Groningen spelen nog tegen elkaar. Janssen: ‘In de winterstop was het gat met Groningen vier punten en hadden zij nog geen één keer gewonnen. Maar ik had zeker niet gedacht dat het al gespeeld was. Groningen gaat steeds beter spelen en heeft met Willemijn Bos een belangrijk wapen. Het wordt een spannende degradatiestrijd.’

Bekijk hieronder het doelpunt. De video begint meteen bij het betreffende moment.


5 Reacties

 1. mickh

  Wat een leuk verhaal! Dat de charme van het Nederlandse clubhockey maar nooit verloren mag gaan, ondanks alle fervente en recent kansloze pogingen om voor vol aan te worden gezien in de sportwereld.

 2. vostammer

  Zal zeker een talent zijn, maar dat er een meisje van 14 in de Hoofdklasse kan spelen zegt misschien ook iets over ons hockey.

  1. helenunlimited

   Lisanne Lejeune (1963) was 14 bij haar debuut bij meervoudig landskampioen hgc in de hoofdklasse... beste speelster van de wereld in 1990...EK-WK-OS...

  2. Runa Honig

   Vostammer: niet eens. Het niveau is super hoog en omdat kracht minder een rol speelt bij vrouwen, kan een behendige jonge speelster goed meekomen. Bij de jongens is dat op die leeftijd onmogelijk, dan kom je fysiek tekort. Of het goed is, is een tweede. Overbelasting en hockeyburnout liggen op latere leeftijd al snel op de loer.

 3. j-l

  Of iets over het talent van de 15-jarige


Wat vind jij? Praat mee...