Boaz Janssen: ‘Misschien zit ik zaterdag gewoon weer op de bank’

Zeventig minuten lang stond Huizen-coach Boaz Janssen, die naar Nijmegen vertrekt, donderdag in het verloren play-out-duel tegen HGC (1-0) achter de boarding. De boarding tegenover de dug-out, aan de andere kant van het veld, ver weg van zijn wisselspeelsters. Assistent Kim Lammers, volgend seizoen hoofdcoach van Huizen, zat op zijn plaats op de bank.

Driftig schudde Janssen zijn hoofd, nadat hij na het laatste fluitsignaal over de boarding was geklommen en het kunstgras onder zijn voeten voelde. De vraag luidde of zijn assistent Lammers misschien speciaal voor deze belangrijke wedstrijd alvast tot hoofdcoach was gepromoveerd.

‘Nee, nee, nee. Dat is niet het geval.’

Kim Lammers had via haar telefoon de hele wedstrijd contact met Boaz Janssen. Foto: Koen Suyk

Ik had ook op de bank kunnen zitten, maar het leek ons een goed idee om aan de andere kant van het veld ook iemand te hebben staan die naar de wedstrijd keek. Huizen-coach Boaz Janssen

Op de spelerslijst van Huizen die voor de wedstrijd was uitgedeeld, kwam de naam van Janssen nergens terug. Onder het kopje ‘Begeleiding’ stond achter het woord ‘coach’: Kim Lammers. Achter ‘assistent-coach’: Steven Hoog. Hij zat net als Lammers op een van de twee stoelen die naast de dug-out van Huizen waren neergezet. Janssen was aan de overkant gepositioneerd.

‘Ik had ook op de bank kunnen zitten, maar het leek ons een goed idee om aan de andere kant van het veld ook iemand te hebben staan die naar de wedstrijd keek. Dat is een keuze die we als technische staf gezamenlijk hebben gemaakt’, was de verklaring van Janssen, die zeventig minuten lang oortjes in had. ‘Ik heb de hele wedstrijd contact met Kim gehad. We hebben hier bewust voor gekozen. Het kan zijn dat je vanuit de dug-out het overzicht verliest, terwijl je dat achter het hek nog wel hebt. Misschien dat ik zaterdag weer op de bank zit. Er is niets aan de hand.’

Maar als hij nog gewoon hoofdcoach van Huizen is, waarom klom Janssen dan na het eerste en het derde kwart niet over de boarding, om in de twee minuten durende pauze de tactische bespreking in het kringetje te leiden? ‘Omdat dat volgens mij niet mag. Alleen de mensen die op de bank zitten, mogen tussen de kwarten op het veld staan. De rust- en de voorbespreking heb ik wel gedaan.’

De teleurstelling overheerst bij Mascha Heemskerk van Huizen, terwijl HGC feest viert. Foto: Koen Suyk

A-junior Isis van Loon maakte de winnende goal

Tussen het publiek zag Janssen dat het Huizen niet lukte de ruimtes die er lagen te benutten, vertelde hij na de wedstrijd. Hij miste de overtuiging bij zijn ploeg en zei dat het HGC was gelukt om de creatieve speelsters uit hun spel te halen. ‘Zij hadden meer recht op de overwinning dan wij. Wij waren niet goed genoeg. Zo simpel is het.’

Het was A-junior Isis van Loon die HGC in de vijftigste minuut met een schot in de korte hoek verdiend op voorsprong zette, nadat de thuisploeg veel periodes van de wedstrijd beter was, maar niet rustig genoeg bleef bij de paar kansen die ze creëerden. De goal van Van Loon was uiteindelijk de winnende, waardoor HGC de eerste slag om het ticket voor de Hoofdklasse heeft gewonnen. Zaterdag is de tweede wedstrijd en zondag indien nodig de derde. Janssen: ‘Het is nog geen gelopen koers. HGC was de bovenliggende partij, maar ook weer niet zo erg dat ik me nu afvraag hoe we dit moeten oplossen. We moeten alleen de schroom van ons gooien. Ik heb er vertrouwen in dat we dat zaterdag gaan doen.’

Zit Janssen dan weer op de bank? ‘Daar moeten we het nog over hebben. Het langs de lijn staan, is me goed bevallen’, antwoordde Janssen, voor wie het dit seizoen de eerste keer achter de boarding was. Was die keuze ingegeven door de extra lading die dit belangrijke play-outduel had? ‘Nee, dat niet. We zijn continu op zoek naar hoe het beter kan. Iets spannenders kan ik er niet van maken.’