Thomann: ‘Heb nog nooit zo vaak achter elkaar verloren’

hdm heeft zondagmiddag opnieuw een fikse dreun gehad in een toch al teleurstellend seizoen. Op eigen veld was de ploeg van coach Sonja Thomann na een 2-2 tussenstand vlak na rust in de slotfase kanonnenvoer voor Amsterdam, dat met 2-6 nog genadig was voor de Haagse formatie.

De meest gevierde speelster van de middag was Amsterdam-speelster Marijn Veen. De kersverse international, die nog geen caps heeft maar wel meegaat naar China om de Champions Trophy te spelen met de Oranje Dames, scoorde tegen hdm drie keer. Als Veen iets scherper was geweest, had ze er zo maar een of twee extra kunnen maken.

Bij alle drie de treffers stond Veen voor het doel op de juiste plaats en scoorde beheerst. ‘Ik weet niet of dat mijn specialiteit is, maar doordat ik veel zaalhockey speel, ben ik voor de keeper wel handig en snel met scoren met een push’, reageerde Veen na afloop. Ze maakte haar eerste hattrick voor Amsterdam, dat dit seizoen veel moeite heeft met scoren maar na de 7-1 tegen Huizen al voor de tweede keer uit de slof schoot. ‘In de loop van het derde kwart begon het te lopen en gingen we echt Amsterdam-hockey spelen. Toen kwamen we lekker in een flow.’

Voor het arme hdm was er op dat moment geen houden meer aan en stortte de ploeg ineen. Coach Thomann zag het vanaf de kant met lede ogen aan. ‘Het ijs is dun. We hebben zo vaak verloren, dat het vertrouwen broos is. Dan hoeft er maar iets te gebeuren en het geloof verdwijnt uit de ploeg. Dat gebeurde vandaag na de 4-2. Dan wordt het uiteindelijk 6-2 en had de uitslag ook nog wel groter kunnen uitvallen.’

Sonja Thomann: ‘Ik heb in mijn leven nog nooit zo vaak achter elkaar verloren.’ Foto: Willem Vernes

Hdm staat er momenteel heel anders voor dan een jaar geleden. Toen was de Haagse formatie de revelatie van de Hoofdklasse en bivakkeerde keurig in het linkerrijtje. Met attractief, brutaal en efficiënt hockey was hdm een gevreesde tegenstander voor menig topclub. Het zelfvertrouwen straalde aan alle kanten van de ploeg af. Bij de grote optimisten viel toen zelfs het woord play-offs.

Afgestraft

Hdm kent nu een ronduit teleurstellend seizoen. In twaalf wedstrijden werden, de nederlaag van zondag tegen Amsterdam meegerekend, slechts acht punten verzameld. Met een achtste plaats als voorlopig karig resultaat op de ranglijst. Volgens Thomann speelt de jonge leeftijd van haar ploeg een belangrijke rol in de wisselende prestaties van haar formatie. ‘Vorig seizoen zaten we in de positieve flow en zat het ons soms ook mee. Als er iets positief gebeurt, gaat iedereen daar gemakkelijk in mee. Dit seizoen zit het tegen, dan verliezen we te snel de structuur en het vertrouwen. Dan duurt het in het veld net allemaal iets te lang, gaan we twijfelen aan onszelf. Dat wordt vervolgens door ploegen als Amsterdam keihard afgestraft.’

Lef

Thomann hamerde er afgelopen week, na de nederlaag tegen Hurley op, dat haar ploeg met meer lef moest hockeyen. Voor hdm daar zondag goed en wel aan kon beginnen, was het al 0-1. Kitty van Male ging goed door op de achterlijn, legde de bal terug op Marijn Veen die keepster Julia Remmerswaal passeerde: 0-1. Een minuut later was het al bijna 0-2, maar Hester van der Veld haalde knap een strafcorner van Lauren Stam van de lijn.

Opvallend genoeg liet hdm zich door de vroege tegenslag niet uit het veld slaan. Net als vorig seizoen bleef de ploeg van coach Thomann goed hockeyen. Dat leverde hdm al in het eerste kwart twee strafcorners op. Van Nes stuitte de eerste keer op de benen van keepster Anne Veenendaal, de tweede corner werd eruit gelopen door Kimberly Thompson. Het is ook een verschil met vorig seizoen, erkende Thomann, toen was Van Nes on fire en vlogen die eerste corners er vaak al wel in. Dat Van Nes nog steeds een goede corner heeft, bewees ze vlak voor de rust, toen ze haar vierde corner onder Oranje-keepster Anne Veenendaal schoof.

Dat was al wel de 1-2, want na 25 minuten spelen ondervond hdm dat het zoeken naar de hockeyende oplossing ook gevaar oplevert. In de eigen cirkel werd voor een iets te mooie oplossing gekozen met balverlies als gevolg. Eva de Goede pikte de bal, speelde ‘m heerlijk achter de rug naar Felice Albers, die met een fraaie backhand in de lange hoek Amsterdam naar 0-2 schoot.

Amsterdam rook bloed en zette nog een keer extra aan om de wedstrijd al voor de rust te beslissen. Van Male kreeg daarop een grote kans na een fraaie actie van de sterk spelende Albers, maar zij werd gestuit door Remmerswaal.

Nina van der Marel juicht nadat ze op geweldige wijze hdm naar 2-2 heeft geslagen. Foto: Willem Vernes

Gesteund door de 1-2 van Van Nes kwam hdm vol enthousiasme uit de kleedkamer voor het derde kwart. Bijna net zo snel als Amsterdam in de eerste helft op voorsprong kwam, scoorde nu de thuisploeg. De treffer van Nina van der Marel was er een van grote schoonheid. Ze soleerde door de Amsterdam-defensie en schoot de bal hard boven de kansloze Veenendaal: 2-2.

Plots was het weer een echte wedstrijd. Het Haagse publiek ging er eens goed voor zitten en moedigde de thuisploeg aan. De treffer miste echter de uitwerking bij Amsterdam ook niet. De vice-landskampioen ging er even vol tegenaan, zette flink druk en sloeg genadeloos toe. Eerst profiteerde Kelly Jonker van slecht uitverdedigen bij hdm (2-3), waarna Marijn Veen vlak voor het einde van het derde kwart de wedstrijd vroegtijdig besliste: 2-4.

Pien van Nes (links) wordt de stick dwars gezet voor Marijn Veen van Amsterdam. Foto: Willem Vernes

De speelsters van hdm lieten het hoofd hangen en Amsterdam had vrij spel. Door de derde treffer van Veen en de honderdste treffer van Eva de Goede in haar Hoofdklasse-carrière liepen de gasten gemakkelijk uit naar 2-6.

Bondscoach Duits voetbalteam

Die uitslag betekende alweer de achtste nederlaag van het seizoen voor hdm. ‘Voor mij is zo vaak verliezen achter elkaar ook nieuw. Daar moet ik ook mee leren omgaan’, erkende Thomann. ‘Ik ben een winnaar, maar ook een vechter. Ik geef echt niet op. Ik heb vertrouwen in deze ploeg. Ik vind het ook bijzonder knap hoe die meiden met al die tegenslagen omgaan, elke training staan ze er weer, werken ze hard en zijn ze positief. Het is aan mij om ook positief te blijven, de meiden vertrouwen te geven en met elkaar te praten. Net als in een relatie is communiceren cruciaal, benoemen wat er niet goed gaat. En daar met elkaar aan werken. Maar gemakkelijk is het niet om uit die negatieve spiraal te komen. Als ik daar zo even de oplossing voor had, zou ik bondscoach van de Duitse heren voetbalploeg kunnen worden. Die zitten in dezelfde situatie.’

Volgende week wacht voor hdm de uitwedstrijd tegen Groningen, de nummer laatst van de ranglijst. Bij verlies van dat duel moet de ploeg van Thomann serieus rekening houden met degradatiehockey na de winterstop. Thomann: ‘Het is voor ons een cruciale wedstrijd. Maar ik kijk nu al naar die wedstrijd uit. Ik vind dat we hockeyend namelijk beter zijn dan afgelopen seizoen. Ik gun het die meiden zo dat ze dat tegen Groningen weer een keer winnen.’


Wat vind jij? Praat mee...