Dames Den Bosch nog altijd zonder tegengoal uit veldspel

Het is een bijzondere statistiek, na bijna de helft van alle speelronden in de Livera Hoofdklasse Dames. Koploper Den Bosch heeft na negen wedstrijden niet alleen het minst aantal tegengoals, de formatie van trainer/coach Raoul Ehren heeft zelfs nog geen velddoelpunt geïncasseerd.

Pas vier keer zag Den Bosch-goalie Josine Koning een bal achter haar in het doel verschijnen. En alle keren gebeurde dat uit een strafcorner. Tegen achtereenvolgens Huizen (Kaya Lücker), Oranje-Rood (Maria Jimena Cedres Lobbosco), Groningen (Willemijn Bos) en Laren (Lieke van Wijk) werd de Bossche defensie gepasseerd uit een strafcorner of een variant daarvan.

In de Livera Hoofdklasse Dames er is geen enkele andere ploeg die nog geen velddoelpunt heeft moeten toestaan. SCHC volgt met drie tegengoals uit veldspel, daarachter komen Oranje-Rood (vijf), Amsterdam en Laren (elk zes). De laatste keer dat Den Bosch in de reguliere competitie een velddoelpunt moest verwerken, was tijdens de 3-1 nederlaag tegen Amsterdam van 8 april van dit jaar.

Josine Koning, de minst gepasseerde keeper in de Livera Hoofdklasse Dames. Foto: Willem Vernes

Doelstellingen op basis van statistieken

Van dergelijke cijfers kan Raoul Ehren oprecht genieten. Hij is als coach meer dan normaal geïnteresseerd in statistieken en koppelt bepaalde cijferreeksen regelmatig terug aan zijn ploeg om ook op dat vlak teamdoelstellingen te formuleren.

Zo ging Den Bosch vorig jaar tijdens de reguliere competitie – waarin het bemachtigen van een ticket voor de play-offs een formaliteit was – nadrukkelijk op jacht naar het Hoofdklasse-record van minste tegengoals in één seizoen (zes, op naam van HGC in 1987/88). Met twaalf tegendoelpunten in 22 duels lukte dat uiteindelijk niet, maar de ploeg vestigde er wél een nieuw clubrecord mee.

Groningse gatenkaas

Zo zeldzaam als de defensie van Den Bosch doelpunten om de oren krijgt, zo vaak regent het tegentreffers in de achterhoede van Groningen. De hekkensluiter in de Livera Hoofdklasse Dames incasseerde tot nu toe de meeste velddoelpunten: achttien, op een totaal van 29 tegengoals. Ook de laaggeklasseerde clubs Huizen (zeventien), Bloemendaal (vijftien) en hdm (veertien) zijn behoorlijk kwetsbaar achterin.

Bron data: Gracenote. Klik op afbeelding voor een grotere weergave.


7 Reacties

 1. robvisser

  Knap hoor. Den Bosch heeft in de NL competitie een dominantie die (gezien het aantal titels) de dominantie van de Oranje dames op het wereldtoneel overstijgt. Bijzonder dat ze dit al zo lang volhouden, jaar in jaar uit. Maar niks komt vanzelf. Lidewij Welten zei op het afgelopen WK nog dat Oranje zich steeds moet blijven verbeteren omdat de andere teams jacht op ze maken. Doet Oranje dat niet, dan verliezen ze hun Nr. 1 positie want stilstand is achteruitgang. Iets soortgelijks zal voor Den Bosch gelden.

 2. janine-bijlsma

  Slechte corner verdediging heeft Denbosch

  1. robboomsma

   Waar basseer je dat op? Het gaat niet alleen om statistiek heh

 3. vostammer

  Er is gewoon te weinig een mercato voor vrouwenhockey. Voor mannen willen de clubs wel de portemonnee trekken en is er dus meer concurrentie.

  1. lisahockey200

   Nou dat is niet altijd het geval, kijk maar bij SCHC, dames selectie gaat meer geld naar uit dan de heren selectie neem ik aan als je kijkt naar de namen (en zelfs een Argentijnse, beste vd wereld)

 4. JoostS

  Wel fijn weer een artikel waar het over de suprematie van DB gaat. Zien we hier op deze site te weinig. Echt inspirerend.

 5. Ramon Min

  De prestaties van ploegen die in positieve zin blíjven opvallen (zoals de dames van Den Bosch, Amsterdam vorig seizoen en de heren van Bloemendaal), worden uitvoerig belicht, ook vanuit de stats. In Engeland zullen mensen ook wel eens moe worden van alle jubelverhalen over Manchester City en Liverpool, maar die suprematie zou juist moeten verwonderen in plaats van irriteren.


Wat vind jij? Praat mee...