Den Bosch herpakt zich en wint ruim van SCHC

Den Bosch heeft zaterdagmiddag thuis met 3-0 gewonnen van SCHC, dat de klap van twee tegengoals in het tweede kwart niet meer te boven kwam en daarna niet meer in de wedstrijd zat. Zondagmiddag volgt in Den Bosch de beslissingswedstrijd in de play-offs van de Livera Hoofdklasse Dames, voor een plek in de finale tegen Amsterdam.

Het was vooral de vraag of Stichtsche het kunststukje van donderdag, de 1-0 overwinning op eigen veld tegen de recordkampioen en de angstgegner, kon herhalen aan de Oosterplas. Een finaleplaats gloorde voor de Bilthovenaren, die jagen op hun eerste landstitel. Maar twee goals van Den Bosch binnen twee minuten in het tweede kwart zorgden ervoor dat de wedstrijd al vroegtijdig beslist was.

Ireen van de Assem sleepte de derde strafcorner van de thuisploeg hard over de grond op Maddie Hinch, waarna Imme van der Hoek bij de eerste paal de rebound binnen tikte: 1-0. Kort daarop maakte Hinch een overtreding op Sian Keil; ze zou de bal met de bolle kant van haar stick hebben geraakt. De strafbal werd door Lieke Hulsen net boven de plank gepusht: 2-0.

Lieke Hulsen juicht nadat ze uit een strafbal de 2-0 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

SCHC vond het heilige vuur niet

Hinch, donderdag met een paar reddingen belangrijk voor haar ploeg, redde vervolgens knap op een schot van Margot van Geffen en ook op de rebound van Marloes Keetels, die allebei de 3-0 op hun stick hadden. In het eerste kwart had ook Lidewij Welten, helemaal vrij in de cirkel, moeten scoren. In wereldvorm had ze de bal ongetwijfeld tegen de touwen gejaagd, of op z’n minst tussen de palen. Nu raakte ze de bal verkeerd, slechts half en hobbelde hij naast.

Een schot van Carlien Dirkse van den Heuvel en een knal van Ginella Zerbo, beiden gered door keepster Josine Koning, was alles wat SCHC in de eerste helft terugdeed. Net als donderdag was SCHC aanvankelijk het meest in balbezit tegen Den Bosch, dat bleef loeren op een fout in de opbouw van de uitspelende ploeg. Maar nu de ploeg van Raoul Ehren twee goals had gemaakt, was de situatie anders. Nu kon Den Bosch na rust de wedstrijd controleren en heerlijk haar spelletje spelen, met lange ballen richting de snelle aanvallers, terwijl SCHC het heilige vuur maar niet vond, dat nodig was om twee keer te scoren.

Assistent-coach Lucas Judge van SCHC. Foto: Willem Vernes

Het was wachten op de 3-0

Den Bosch rook bloed. Prachtig was de actie van Lidewij Welten, die verdediger Suzanne Homma dolde, maar Hinch kwam op tijd haar goal uit. Frédérique Matla pushte vervolgens een strafcorner tegen de paal, via de handschoen van Hinch. Het was wachten op de 3-0. SCHC was rijp voor de slacht.

In de 45ste minuut sleepte Ireen van den Assem de vijfde strafcorner van Den Bosch in het net: 3-0. Daarmee was de wedstrijd beslist, voor zover hij dat al niet was. Zeker toen Miloe Jaeger van wel héél dichtbij haar stick niet tegen de bal kreeg voor open doel, na een goede actie en een pass van Kyra Fortuin. Het was duidelijk niet de dag van SCHC. Drie strafcorners van Caia van Maasakker in het derde kwart vonden hun weg naar het doel niet. In het vierde kwart konden beide ploegen hun krachten sparen voor de beslissingswedstrijd van morgen. Die begint om 12.30 uur en wordt gespeeld in Den Bosch.